Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 42 (2013) ЗАЩО МИ СТАНА ТЪЖНО, КАТО ВИДЯХ НОВИНАТА ЗА ГОЛОТО МОМИЧЕ В СТУДЕНТСКИ ГРАД?

ЗАЩО МИ СТАНА ТЪЖНО, КАТО ВИДЯХ НОВИНАТА ЗА ГОЛОТО МОМИЧЕ В СТУДЕНТСКИ ГРАД?

Е-поща Печат PDF

Като тъжно продължение на размислите на великия Габриел Гарсия Маркес, обърнати към днешната българска действителност, поместваме и текста на публициста Александър Симов не защото в последните няколко дни е видян от 1605 посетители на сайта авторски поглед.инфо, а и защото все някога очите на българите трябва да се отворят и да видят истината за самите себе си.  Истина, която е огледало на целокупния български живот от последните години, когато “не остана нищо свято”...

Зора

Много е трудно човек да не посегне и да не отвори новина, която е със заглавие: “Голо момиче се разходи из Студентски град” или нещо в този стил. Едва ли остана агенция, която да не отрази тази сензация. Това е точно от типа новини, които електронните сайтове харесват - позволява им да сложат безумни заглавия, а съдържа и нещо голо, което със сигурност утроява аудиторията.

Охх, не знам как да напиша по-долните си размисли. Ще прозвуча като някакъв изкукал консерватор. Ще изглеждам смешно архаичен. Със сигурност ще приличам на някой глътнал бастун моралист, анахронична останка от някакво друго време, а и най-вероятно ще бъда досаден дори на себе си.

В новината за голото момиче и най-вече в клипчето, което някой е направил, най-много ме порази това, че никой, ама нито един човек не се приближава до нея да я пита дали има нужда от помощ. В крайна сметка това девойче може да има всякакви проблеми - може да е с ментални затруднения, може нещо да й се е случило, може да е превъртяла внезапно. Винаги съм смятал, че първата реакция на това, като видиш гол човек насред улицата, не е да си извадиш телефона и да снимаш с циничен смях, а поне да направиш опит да попиташ дали всичко е наред, нуждае ли се от помощ, какво е станало. Три въпроса, които никой не задава.

В сайтовете новината е поднесена в бохемски и ироничен стил - според техните интерпретации момичето може да се е напушило с марихуана, да е препило в някое заведение, да е загубило бас и не знам какво си. Но това пак не отменя въпроса как така никой не отиде поне да се поинтересува има ли начин да й бъде помогнато.

Пишейки това, самият аз не знам как бих реагирал, ако съм свидетел на такава случка. Знам обаче едно - никога не бих извадил телефон, за да снимам. Наясно съм, че живеем в епоха, която обожава да снима всичко, в името на самото снимане, но тук говорим за гранична ситуация, която е на ръба на морала. Това е почти като да видиш припаднал човек и първата ти реакция е да искаш да го щракнеш с телефончето, вместо да повикаш линейка.

Стресна ме циничният смях на авторите на клипчето. Девойката, която снимат, не е някой модел на “Плейбой”, за да си я пазят за еротичните фантазии нощем. Ясно е, че гола жена посред бял ден не е нормална ситуация. Плашещото е, че всички край голата девойка постъпват абсолютно ненормално. Тоест не правят нищо. Това ме убива, честно. Поне един човек да й беше подал яке, блуза, нещо, да викне лекар, полиция, да действа по някакъв начин. Единствените, които правят нещо , са тези, които снимат.

Страх ме е, че това е симптом на абсолютно разпаднало се общество от воайори. Воайорите съществуват сами за себе си, без никаква връзка един с друг. Никой вече не проявава реален интерес към другите, чувството дори и за елементарна общност си е отишло, изпарило се е. Единственият социален интерес, който е жив, е да се натрупат повече гледания в Ю Тюб на клипче, което е метафора за позора на всички нас.

А и самите хора полудяват. Преди около половин година четох някаква статия за девойка, която се бе съблякла полупияна в дискотека и бе оставила да я поливат с шампанско. Оказа се, че половината мъже от дискотеката са я снимали с телефоните си и два дни по-късно нейната история бе по всички агенции. Четох интервюта с девойката, след това - оказа се съвсем обикновено момиче, не по-развратно от всички останали, което в екстремен за нея момент е постъпило лудо, но това е съсипало живота й, защото всички са видели нейното падение. И най-лошото е, че в мига, в който тя е пропадала, нито един не се е сетил поне за миг да си помисли, че може да спре това.

Тази девойка и голата девойка в Студентски град ми напомниха за всички нас.

Нация в състояние на свободно падение.

avtorski.pogled.info

17.10.2013