Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 45 (2013) НОВИТЕ БОГОМИЛИ

НОВИТЕ БОГОМИЛИ

Е-поща Печат PDF

С какви ли не похвални епитети бяха засипани студентите окупатори на Софийския университет! От „съвестта на нацията”, през „учители по гражданска доблест”, до „новите народни будители”... Следователно преди студентската окупация, нацията не е имала съвест и доблест, а народът е спал!!!

В тази неестествено приповдигната атмосфера, като ерес се посреща всеки съвет към протестиращите да не превръщат Алма Матер в политически театър, а да формулират конкретни искания към политиката в сферата на образованието, особено когато някой им предложи да приемат покана за диалог с правителството, включително с премиера Орешарски. Рояк партийно ангажирани политолози, социолози, журналисти и университетски преподаватели твърдят, че управляващите не чували гласа на протестиращите „ранобудни будители”.

И с какво този глас се различава от този на трополящите четвърти месец по жълтите павета? Какви са техните искания? И учебното заведение под чия опека е и защо се политизира процесът? Първо кой бил предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС? После бойкотираха лекцията на председателя на Конституционния съд проф. Токушев, заради становището, че Пеевски може да се върне като депутат. Накрая запяха лозунга на провалените политици от опозицията: оставка на правителството веднага и провеждане на предсрочни парламентарни избори. Все едно правителството да постави като условие за диалог с протестиращите незабавното преустановяване на всички протестни действия, особено окупацията на университетите. Между впрочем, правителството има всички основания да направи това и дори със сила да разпъди окупаторите, тъй като те отнемат не само правото на образование на останалите студенти, за които времето е пари, обикновено изкарвани с личен труд и с огромни лишения.

Очевадното съвпадение в исканията на окупаторите и исканията на ГЕРБ, Реформаторския блок и други извънпарламентарни партии разбива всякакви съмнения, че акцията на шепата студенти събужда надежди за реванш след провала на изборите от 12 май 2013 г. Даже ако студентите не желаят протестът им да се използва от политическите шмекери и скритите зад тях олигарси, обективно погледнато, те не будят „народ поробен”, а вършат услуга на онези, които се готвят да го яхнат отново. И заедно да възседнат и свободомислещите морализатори, сиреч студентите окупатори.

Окупационният бяс стигна дори до Богословския факултет. На 4 ноември сутринта по една от „националните” телевизии се разрази телевизионен диспут между протестиращ бъдещ теолог и неговият преподавател. Последният разкри, че въпросният протестант е обикновен некадърник с около 12 двойки. Двойкаджията решил да се прави на богомил, за да прикрие личния си провал в ученето. Колко ли такива има сред окупаторите в СУ, все едно дали бъдещи юристи, философи или историци!

Но по въпроса за богомилите, да припомним, че и те са били против съществуващия земен порядък, против царете, болярите и официалната църква. И заслепени от религиозен фанатизъм и отрицание на земния порядък като творение на дявола, приели доброволно исляма - религията на нашествениците от Анадола. Последвало няколко вековно „османско присъствие”, на което още носим „дирите стидни”.

Ислямизираната богомилска държава Босна векове наред е опора на османската власт на Балканите. Няколко века след това други „дясно мислещи богомили” стреляха по комунизма, а улучиха собствените си държави...

Номенклатурата, която създаде опозиционните сили и чрез тях насочваше протестите в погрешна посока, успя да приватизира създаденото от поколения народно богатство. И ето, 24 години от началото на прехода към демокрация и пазарна икономика, в България - най-бедната страна от ЕС, - две олигархични групировки повеждат титанична война за преразпределяне на сферите на влияние в политиката. И най-вече за „усвояването” на отпусканите по различни програми европейски фондове. Кръгът „Капитал” на Иво Прокопиев, Огнян Донев, Росен Плевнелиев и други атакува кръга „Делян Пеевски и Цветан Василев”, поощрявайки (и стимулирайки финансово и медийно) окупаторите на ВУЗ. С други думи, крадецът вика: „Дръжте крадеца!”.

И докато шепа студенти, олигарси и политически шмекери си играят на „българска пролет”, истинската есен си отива и зад нея наднича суровата зима. Лекари и болници протестират срещу 80-процентното финансиране; колегите им от „Спешна помощ” настояват за 100 % увеличение на заплатите; полицаи протестират срещу намеренията да бъдат променени местата им за патрулиране и също искат по-високи заплати; синдикатите настояват за увеличаване на доходите, а бизнесът негодува дори срещу увеличаването на минималната заплата на 340 лева с мотива, че така ще се стимулира безработицата и малките фирми в слабо развитите региони ще фалират.

Проблеми, трупани с години, се стоварват на главата на кабинета „Орешарски” и той трябва да ги решава от движение. Нима критиците на кабинета от ГЕРБ не помнят, че техният финансов министър Симеон Дянков „одържави” 1,5 млрд. лева от парите на НЗОК? Нима войната в Сирия не започна при управлението на Бойко Борисов, който имаше достатъчно време да подготви страната за очакваната бежанска вълна? Борисов и Цветанов ли не знаят, че и през техния мандат южната ни граница беше напълно незащитена? Знаят, но години наред се сърдеха, че не ни искат в Шенген, въпреки че сме покрили техническите критерии. Фактът, че и сега по кози пътеки, водени от турски каналджии, през турско-българската граница влизат по 100 и повече човека на ден, показва как са били „покрити” техническите критерии за Шенген. Друг е въпросът, че от съседна Турция направо тласкат имигрантите към България и Европа.

Всеки, който сега поеме властта от Пламен Орешарски, ще си сложи нажежена пиростия на главата. Защото без пари и без бюджет за 2014 г. ще трябва да удовлетворява често несъвместими претенции и искания. Едни смятат, че не можем да върнем нелегалните имигранти, други протестират срещу намеренията на властите да превърнат изоставени казарми и школи в бежански центрове.

Чудя му се на президента Плевнелиев с кой акъл „подкрепя” протестите и окупаторите, които искат да свалят правителството. Не осъзнава ли, че той ще понесе отговорността за всичко свършено и несвършено от назначеното от него служебно правителство? Случаят с „надпечатаните” бюлетини в Костинброд на нищо ли не го научи?

А обстановката около България властно изисква у нас да има действащо правителство и парламент, политическа стабилност и търпимост и консенсус около националните интереси. Отношенията между Сърбия и Косово се обтегнаха след изявлението на турския премиер Ердоган на митинг в Призрен, че „Косово е Турция и Турция е Косово”. Сърбия дори поиска извинение от Анкара и го получи под формата на разяснение, че Ердоган бил искал да покаже колко са близки двата народа. На дневен ред е дестабилизацията на Македония, а в Гърция кризата е перманентна. Дори вече се проля кръв.

В Сърбия предприемат репресии срещу всякакви прояви на българщина в Западните покрайнини, а България и дума не обелва относно кандидатурата на изброените страни за членство в ЕС. Напротив, сякаш управляващите у нас се надпреварват да ходатайстват на Сульо и Пульо за европейско членство. Себе си санким сме оправили... Впрочем, на 28.10.2013 г. в румънския град Девеселу, на 180 км от Букурещ, бе направена първата копка на военната база, където ще бъдат разположени елементи от ПРО на САЩ и НАТО – ракети прехващачи SM-3. Базата трябва да започне да функционира от 2015 г. Познайте от чии ракети ще пази тя Европа.

Що се отнася до Турция, през изминалите две седмици там се случиха няколко знаменателни събития. Първо, подписано беше историческо споразумение с Япония за строежа на японска АЕЦ в Синоп. А на 29.10.2013 г., в Деня на републиката, премиерът Ердоган откри (с молитва вместо с националния химн) друг японски обект – тунела под Босфора, наречен Мармарай. И сякаш за да не остане впечатлението, че всичко са свършили само японците, движението в жп тунела беше спирано на няколко пъти по технически причини. Заговори се дори, че тунелът не бил пригоден за такава тежест и се получило пропадане по трасето на мотрисите. Но заслужава внимание фактът, че въпреки аварията в АЕЦ „Фукушима” Турция се ориентира към Япония, а не към САЩ или Канада за изграждането на АЕЦ в Синоп и реализацията на проекта „Мармарай”. Както се ориентира и към китайски ракети за ПВО. В. „Миллиет” (01.11.2013) извести лаконично за израелската бомбардировка на сирийската ракетна база край град Лазкия (понеже ракетите можели да попаднат в ръцете на „Хисбула”). Същият всекидневник уведоми, че според изявление, направено от Комисията за въоръжените сили към Камарата на представителите на американския Конгрес, САЩ са модернизирали най-старите си типове атомни бомби В-61, включително намиращите се във военновъздушната база Инджирлик, недалеч от Адана. По-рано те се спускаха с парашут до целта, но вече имат монтирани системи за насочване и усъвършенствана система за безопасност. След като Хафез Асад унищожи своите химически арсенали, срещу кого ли ще се използват модернизираните атомни бомби в Инджирлик? Сигурно не е случайно съвпадение, че в края на октомври в Анкара пристигна американска делегация, водена от помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд и помощник министъра на отбраната Джеймс Милър. Очакваше се при контактите с турските им колеги те да изразят безпокойството на САЩ от решението на Анкара да закупи китайски ракети. Другите теми за разговор би трябвало да бъдат въпросът за Сирия и конференцията „Женева 2”; съвместната отбрана и някои регионални въпроси.

Очаква се на 18.11.2013 г. турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу да посети Вашингтон. Очевидно нито Вашингтон, нито Анкара смятат въпроса за Сирия за приключен. Наистина, Давутоглу заяви, че Турция няма да сътрудничи с Израел срещу друга мюсюлманска страна, но колко пъти в дипломацията „не” е означавало „може би”? Още повече, че наред с 600 хиляди сирийски бежанци на територията на Турция има и силно джихадистко присъствие. Според лондонския „Телеграф”, джихадистите от „Ал Каида” продължават да живеят на турска територия в охранявани домове в градовете и селата около турско-сирийската граница. От турска територия те продължават да провеждат набези отвъд границата. Наскоро, както посочи „Миллиет” (02.11.2013), Турция е започнала монтирането на няколко реда заграждения от бодлива тел по протежение на 560-милната граница със Сирия. От прокюрдската BDP (Партия за мир и демокрация) обявиха това за „стена на срама”, каквато е и стената, построена от Израел срещу палестинците, защото на практика тази „Берлинска стена” е предназначена да възпрепятства не джихадистките набези срещу Сирия, а преминаването на нови бежанци и свободното комуникиране между кюрдите от двете страни на границата.

През въпросните две седмици Анкара отбеляза и един пробив по въпроса за визите на турските граждани при посещение в европейски страни. И първата европейска страна, с която Турция установява безвизов режим е... Беларус!

В същото време ислямистите на Ердоган забиха още един пирон в ковчега на светската република, създадена от Ататюрк: при започването на есенната сесия на Меджлиса (31.10.2013) там цъфнаха пет забрадени депутатки. Забрадката вече е разрешена, но не и носенето на панталони от жените. Въпрос, който Ердоган обеща да реши скоро. По повод на забрадките в Меджлиса, депутатът от Народно-републиканската партия (НРП) от Измир, и член на Партийния съвет - Биргюл Айман Гюлер, нарече 31 октомври „Бял ден за Партията на справедливостта и развитието и черен ден за Републиката”.

Дали заради процесите „Ергенекон” и „Бальоз”, или от предчувствие за наближаващ военен сблъсък, но по данни на турския ГЩ, през последните два месеца (септември и октомври) Турските въоръжени сили са били напуснати от 710 офицери! Само през последния месец са напуснали двама адмирали от ВМС и 158 офицери. Въпреки това през октомври на служба е имало 347 генерали и 39 451 офицери. Общата наличност на ТВС, заедно със запасните офицери, цивилните служители и работници, специалистите и военно задължените е 647 939 души. И то при положение, че съкращаването на срока на военната служба от 16 на 12 месеца би трябвало да доведе до предсрочното уволнение на над 70 000 войници. За сравнение, Китай, който има население от 1,3 млрд. души, поддържа армия от 1 милион и 483 хиляди души...

Само командният състав на ТВС превишава числеността на цялата Българска армия. А както разбрахме, наред с участието си в задгранични мироопазващи мисии на НАТО, нашите военни ще възстановяват и телените заграждения по границата ни с Турция. И точно тези, които настояваха за премахването на кльоновете и закриването на Гранични войски, днес критикуват кабинета „Орешарски”, че не можел да спре потока от нелегални пришълци.

А „ранобудните студенти” дори не споменават този въпрос, сякаш живеят на друга планета. То бива лицемерие и фанатизъм, но чак толкова не бива!

Новите еретици заслужават повече от някогашните богомили квалификацията на Презвитер Козма за основателя на движението поп Богомил: „По-вярно е да се нарече Богу немил”.