Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 45 (2013) ПРИКАЗКА ЗА ТРИТЕ МАЙМУНИ...

ПРИКАЗКА ЗА ТРИТЕ МАЙМУНИ...

Е-поща Печат PDF

Миналата неделя (03.11.2013 г.), зам.-председателят на ДПС, той и зам.-председател на Народното събрание и дългогодишен член на парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност Христо Бисеров най-изненадващо съобщи, че подава оставка от всички заемани постове и напуска Народното събрание. Както стана ясно по-късно, Бисеров бил посетен в кабинета си в парламента от главния секретар на МВР (според Светлин Лазаров посещението е било във връзка с готвените промени в Закона за МВР), а в неделя е имал среща с Ахмед Доган и Лютви Местан в „Боянските сараи”.

Към средата на миналата седмица бившият вътрешен министър Цветан Цветанов призна, че от 1,5 година срещу Бисеров има оперативна разработка за пране на пари и тайна сметка в Швейцария, а от ДАНС и прокуратурата посочиха, че имало сигнал от “партньорска служба” за съмнителен трансфер на големи парични суми от една страна в друга. Отново се спрягаха предположения за пране на пари, притежаване на офшорни фирми и укриване на данъци. Като знаем какви ги е вършила американската Агенция за национална сигурност спрямо Ангела Меркел, можем да предположим от коя страна е „партньорската” служба, уведомила ДАНС за подозрителния банков трансфер, свързан с Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков. Разбира се, не изключваме съучастието и на турската разузнавателна служба МИТ. Но фактът, че от ДАНС известиха за случая медиите, преди да се е произнесла прокуратурата, навежда на мисълта за активизиране на хората на Цветан Цветанов в ДАНС, които са оставени да работят там под прикритие. И ако наистина има оперативна разработка срещу Христо Бисеров и тя е от година и половина, изтичането на информацията днес намирисва на реваншизъм. Или на отмъщение за разследванията срещу Цветанов или пътешествията на Борисов, в компанията на спортисти и „леки жени с тежки пороци” с правителствения Авиоотряд 28.

Между впрочем,

оперирането
в офшорни зони и притежаването на офшорни фирми

все още не е забранено нито от европейското, нито от българското законодателство. Собственик на офшорки в Кипър се оказа и българският президент Росен Плевнелиев, а се говори, че и Бойко Борисов имал офшорка на Сейшелските острови. Не е грях да имаш офшорка, грях е да прехвърляш в нея пари в брой, избягвайки по този начин плащането на данъци.

След разкритията за офшорките на видните гербери, след споменаването от Бисеров за сенчестото минало на Борисов, за консултантските хонорари и имотите на Цветанов, днес „империята отвръща на удара”. Не е вярно, че гарван гарвану око не вади.

Разбрал в каква тиня се опитват да го набутат, главният прокурор Сотир Цацаров не дава вид на човек, който наивно очаква от тази трънка да излезе заек. Все пак според собствените му думи, той е разпоредил на съответната прокуратура да се заеме с проверката на достоверността на сигнала срещу Бисеров. Но Цацаров припомни с усмивка и за „оня” доклад, който един „лоялен гражданин” (Алексей Петров) занесе на Бойко Борисов, а за награда получи операция „Октопод”. Да не говорим за сигнала за готвен атентат срещу Борисов, на който очевидно не са повярвали нито от НРС, нито от прокуратурата по времето на Борис Велчев. Цацаров очевидно не е далеч от мисълта, че и сигналът за Бисеров може да се окаже същият кьорфишек...

Все пак оставката на Христо Бисеров от всички заемани постове и от депутатството, което се е превърнало в негова професия от Великото народно събрание насам, навежда на следните предположения.

Първо, че той се признава за виновен и като лоялен член на ДПС бърза да отклони удара от партията;

Второ, че поема вината за номинирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС, като отговаря на въпроса „Кой?”, който задават протестиращите срещу кабинета и студентите окупатори. Ерго, ако това е главното, което ги е възмутило, вече могат да се разотиват по домовете си;

Трето, че Бисеров изкупува вината си за обтягането на отношенията с БСП след приетото от НС решение, възлагащо на правителството да предприеме необходимите стъпки за удължаване на мораториума върху продажбата на земя на чужденци. Не друг, а точно той се закани, че в ДПС щели много внимателно да анализират позицията на БСП. Нещо, което прозвуча като заплаха за разтурване на управляващата коалиция...;

Четвърто, че бившият „сив кардинал” (в СДС и ДПС) е имал свои тайни, пазени от Ахмед Доган и Лютви Местан, трупайки пари в лични сметки. И до такава степен е ощетил ДПС, че днес животът му е застрашен.

Само че поведението на ръководството на ДПС и лично на Местан озадачава повече от внезапната оставка на Бисеров. Тарторите на „единствената европейска партия в България” разиграват приказката за трите маймуни „Не знам, не чух, не видях”. Едва ли Лютви Местан е останал безхаберен относно истинските причини за оставката на Бисеров, да не говорим за пожизнения почетен председател на движението Ахмед Доган. А тези причини могат да се окажат много далеч от обхвата на прокуратурата. Например тежко заболяване в напреднала фаза, изискващо лечение в чужбина. БНР побърза да съобщи, че Бисеров е напуснал страната, но после се оказа, че тази информация не е потвърдена. На свой ред на 8 ноември главният секретар на МВР обяви по Нова телевизия, че Бисеров не е задържан, понеже няма и такова искане. Ако Бисеров сам или с доведения си син са напуснали България, това няма да е за да се укрият някъде от Темида. Все пак Бисерови не са „братя Галеви”, нали?

Остават три възможни обяснения: замитане на следи, осигуряване на документно алиби или преглед и лечение в европейска клиника. Ако излезе вярно последното, вместо негативи, ДПС ще получи допълнителни гласове на евентуалните парламентарни и сигурните европейски избори през май 2014 г. А от трибуната на Народното събрание Лютви Местан или друг активист на ДПС ще направи „обосновано предположение”, че сигналът срещу Христо Бисеров е нескопосан опит на Цветанов и Борисов да вземат реванш за изборите от 12 май 2013 г. Сиреч, да си върнат за Костинбродските бюлетини...

Разбира се, това, че ДПС ще предложи за постовете на Бисеров не някой друг българин от „бандата на четиримата”, както ги титулуват в ГЕРБ (Бисеров, Цонев, Костадинов и Пеевски), а етнически турци, може да се изтълкува и като задълбочаване на етническото капсулиране на движението с цел приглушаване на недоволството от българското присъствие в него. В крайна сметка дьонметата никога не са били уважавани от турците, ако и по време на Османската империя да са стигали до поста велик везир. Според някои анализатори, мълчанието на Доган и Местан по случая Бисеров е покана към останалите българи в ръководството да го освободят от своето присъствие. Толкова по-добре: ДПС ще остане чисто етно-религиозна партия, каквато според действащата Конституция на Република България не може да има.

Само че всичко това са сметки без кръчмаря от „Боянските сараи”. Не е изключено той да подготвя Бисеров за „преминаване на друга, по-отговорна работа”. Например в проекта „Южен поток”. При това положение компроматът срещу него за „пране на пари” изглежда като предварителния пердах, който отнесло момчето, изпратено от баща си със стомната за вода. Или като анекдота за Настрадин ходжа, на когото откраднали магарето, а съседите упрекнали него за проявената немарливост. „Добре, бе – извикал ходжата, - крадецът никаква вина ли няма?”

Някак не ни се вярва Доган да наказва Бисеров заради няколко стотин хиляди евро. Ако „хидроенергийният консултант” Ахмед Доган започне да наказва съпартийците си за корупция и укриване на данъци, значи е дошъл краят на света!

Живе щем, види щем...

 

ЕСЕНТА НА КАРДИНАЛА

Едва ли някой в държавата се съмнява, че някогашният “сив кардинал” на СДС Христо Бисеров е затънал до гуша в далавери още от 90-те години. Нито пък, че е продължил в този стил и като член на ръководството на ДПС. Колко точно е успял да “спастри”, и къде са парите - в Швейцария или на Сейшелите, също не е интересно. Въпросът е защо някой се сети точно сега за всичко това. И за какво наистина иде реч? Защото наистина странни неща се случват по върховете на държавата през последните две седмици. Има ли връзка между разместването в ДПС и оставката на Бойко Найденов, който по лични причини се оттегли не само като началник на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор, но напусна изобщо съдебната система? Съвпадението на двете оставки твърде много се набива на очи, за да бъде пренебрегнато. Вероятно върви процес на разплитане - или разчистване, на стари сметки.

Второ, дали пък отстраняването на Бисеров не е разчистване на пътя за коалиция ГЕРБ - ДПС? Христо Бисеров си остана “топлата връзка” между ДПС и десницата, а Б. Борисов е ревнив към всякаква конкуренция.

И трето, което също звучи правдоподобно - Доган и Местан май се стреснаха от “конашките чорбаджии” Христо Бисеров, Йордан Цонев и Делян Пеевски, които сякаш завзеха контрола върху финансите на ДПС. А на неверник толкова не се полага - да си знае мястото!

За какво точно става дума, ще разберем - евентуално ако Бисеров наистина застане на подсъдимата скамейка. В което дълбоко се съмняваме. Но нека съдбата му да бъде обица на ухото за всеки, който реши да влезе в ролята на Кирияк Стефчов. Тя е описана не от друг, а от самия сър Уилям Шекспир - “Мавърът си свърши работа, мавърът трябва да си отиде”...

Валентин ХРИСТОВ