Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 46 (2013) УЛТИМАТУМИ НЕ СЕ ПРИЕМАТ!

УЛТИМАТУМИ НЕ СЕ ПРИЕМАТ!

Е-поща Печат PDF

Слово на Сергей Станишев от името на ПГ на “Коалиция за България”

13 ноември 2013 г.

Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители! Няма как Народното събрание да остане безучастно към това, което се случи вчера по улиците на София, и което се случи вечерта пред Народното събрание.

Всички видяхме сцени на насилие по същество. Опит за превземане на сградата на Българския парламент. (Бурна реакция в опозицията. Народни представители от ГЕРБ показват снимки от протестите. Парламентарната група на ГЕРБ напуска залата.) И тези, които стоят дълбоко зад организацията на тези събития, напускат сега залата. (Ръкопляскания от КБ и ДПС.) А техните ръководители са истинските подстрекатели на опита за щурм на Българския парламент. (Силен шум.)

 

Вчера вечерта видяхме лица и действия, които нямат нищо общо нито с мирните протести, нито със студентството в България. Това бяха организирано докарани ултраси, очевидно организирани с една-единствена цел – да щурмуват и да превземат сградата на Българския парламент.

Задавам въпроса: в коя демократична държава във и извън Европейския съюз, подобно вандалско действие, подобен опит за метеж са допустими? Те никъде не са допустими! Трябва много ясно да се сложи разграничителна линия между правото на демократичен процес на всеки един гражданин – и това се случва, в това число, благодарение на промяната, която настъпи на 12 май тази година, и опитите да се срине парламентаризмът, да се разруши държавата.

Няма как да не се зададе въпросът в чий интерес е всичко това? За кого се прави? Отговорът е очевиден за голяма част от българските граждани – за тези, които не получиха достатъчна подкрепа след техния мандат, които днес са в опозиция, и които не могат да преглътнат този факт на българската демокрация. Те са в опозиция. Логиката, мотивацията на господин Борисов и неговото обкръжение са много ясни и деструктивни за държавата. Разсъждението е следното: „Ако тази държава не е моя, ще я срина. Ще я срина ден след ден с организация на протести, на атаки срещу парламентаризма, срещу демокрацията след продължаващо насаждане на омраза”. Това всичко върви през последните месеци. И това е съвсем закономерно поведение за ръководството на партия ГЕРБ и за нейния лидер. Четири години бяха превърнали парламента в изтривалка на едноличната воля на Борисов и просто в един гумен печат, изпълняващ тази воля.

Но парламентаризмът се завърна. Политиката се завърна в Народното събрание. И те не могат да преживеят този факт. Не могат да приемат отредената им роля на опозиция.

В името на завръщането на господин Борисов на власт се случва голяма част от напрежението в страната. Волно или неволно, хора, които участват в протестите, особено в такъв тип насилие, какъвто видяхме вчера, обслужват този интерес – връщането на ГЕРБ на власт. Искам да кажа на всички, които кроят такива планове, конспирации, които готвят и организират метежи. Няма да мине! Няма да мине (ръкопляскания от КБ и ДПС), защото България се нуждае от оздравяване, нуждае се от оздравяване от атмосферата на омраза, насаждана четири години, през които всеки инакомислещ, всеки, който дръзнеше да се противопостави на тази властова машина, която държеше управлението, беше прегазван. Прегазван морално, политически, гонен, дискредитиран – всякак.

Страхът си отиде! Демокрацията, за да бъде жизнена, се нуждае и от сила, за да не може всеки разбойник да прави каквото си поиска. (Ръкопляскания от КБ и ДПС.)

Искам да попитам тези ултраси, докарани от Благоевград, Перник, от Пловдив, от хората на Борисов, от негови икономически кръгове, какво общо имат с демокрацията? Харизанов – бившият ръководител на „Напоителни системи”, които бяха разпродадени и оплячкосани, с тези пари ли плащат на ултрасите? С парите, откраднати от българските данъкоплатци?

Ами кръгът „Котараците” – те ли ги организират? Искам Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция „Национална сигурност” да си встъпят в действията и да покажат истината и фактите за опитите (ръкопляскания от КБ и ДПС) да се щурмува Българският парламент. И да се посочат организаторите и вдъхновителите на това. Неслучайно и господин Борисов, и господин Цветанов не са в парламента, както винаги. И превръщат своята парламентарна група в прости изпълнители и заложници на техните болни властови амбиции. (Ръкопляскания от КБ и ДПС)

За “Коалиция за България” властта не е самоцел. Добре осъзнаваме срещу какво сме се изправили – срещу една сила, за която правилата, законът, нямат никакво значение, които са готови да извадят младите хора на преден план, да ги използват като жив щит за мутри, които стоят зад тях, замерват полицаите и се опитват да пробият към Народното събрание и да го окупират, за да влезе с желязна стъпка отново Борисов във властта.

Искам да благодаря на българските полицаи (ръкопляскания от КБ и ДПС) за техния стоицизъм, мъжество и хладнокръвие. Далеч не всеки човек ще издържи на тези провокации, на тази агресия, на която бяха подложени вчера.

Искам да кажа няколко думи и за политическата и обществената атмосфера в България. Вчера всички групи без изключение след съвместното изявление на президента и на министър-председателя на страната заявиха, че са против насилието на верска и религиозна основа. Да, хубави думи. Но омразата, подклаждането към насилието, посочването на враговете продължава и се насажда все по-упорито от тези, които имат една-единствена цел – да са на власт на всяка цена.

Ще търпи ли Българският парламент, българското общество и българските медии тази манипулация, това изкривяване на демокрацията, или ще вървим по пътя към един неофашизъм, който си пробива път в условията на тежка икономическа, социална, политическа криза навсякъде по света, особено остро осезаема в България в условията на бедност, и играе със страховете на хората, с тяхната несигурност? (ръкопляскания от КБ и ДПС)

Искам да задам въпроса към тези, които казват, че са демократични политици, че са алтернатива и на ГЕРБ, и на БСП: защо никой не осъди списъците на неудобни журналисти, които имат различно мнение от тяхното? Осъзнават ли лидерите на партии от Реформаторския блок, че също обслужват интереса на Борисов? Ако не го осъзнават, това би означавало, че са дълбоки наивници – политически и граждански. Ако го осъзнават, това означава сделка с върхушката на една клика, която за четири години срина икономиката и докара хората до тотална мизерия.

И днес искат да повтарят същото. И днес имат наглостта да говорят за това, че бюджетът, който днес ще дискутираме, не бил достатъчно социален. Че нали имахте цялата власт четири години, какво направихте за безработните, за пенсионерите, за бизнеса, за майките?! Кой? (Възгласи: „Кой? Кой? Кой?“) Кой оплячкоса резерва на Здравната каса и открадна парите на българските данъкоплатци? (Възгласи: „Кой? Кой? Кой?“)

ГЕРБ, Борисов, Дянков – цялата тази клика. На всичко това трябва да се сложи преграда. Парламентарната група на “Коалиция за България” подкрепя правителството не заради властта, а именно защото трябва да се реализира промяна и завръщане към нормалността, към работеща парламентарна демокрация, към правителство, което е готово да води диалог с всеки. И то го води, но някои не желаят диалог, някои са свикнали на ултиматуми. Но ултиматумите няма да бъдат приети!

И се обръщам към всички свободомислещи граждани в България, които милеят за страната: да, всеки един демократичен протест има своето място, той трябва да бъде уважаван и трябва, в това число, да бъде защитаван и от МВР, и от полицията при спазване на правила, но трябва да има ясна преграда и противопоставяне на всеки опит за метеж. Това искам да кажа и очаквам от българското правителство да си свърши работата, да покаже, че има власт – демократична, власт в името на България и в нейното по-добро бъдеще, по-различно от това, което беше досега. Благодаря Ви за вниманието. (Продължителни ръкопляскания от КБ и ДПС.)