Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 46 (2013) БОРИСОВ ИМА ДА ОТГОВАРЯ

БОРИСОВ ИМА ДА ОТГОВАРЯ

Е-поща Печат PDF

• Слово на Лютви Местан от името на ПГ на ДПС

Уважаеми госпожи и господа народни представители! Мракът снощи не можа да прикрие променения профил на протестиращите, дори подчертаваше „бръснатите глави” като символ на най-агресивната част на българското общество. Снощи законодателният орган на страната беше атакуван от ултраси. Това няма нищо общо със студентите на Република България (ръкопляскания) – нашите деца, както според мен те сполучливо бяха наречени. И тук, от името на Движението за права и свободи, искам да кажа най-важното: правото на протест е очарованието на демокрацията. И затова то е скрепено конституционно. Но едно е правото на протест, друго е окупацията! Едно е протестът на студентите, съвършено друго е метежът срещу законодателния орган на страната, който се организира от кого? – организира се от тези, които вчера отсъстваха при обсъждането на най-важните актове – законите за бюджета на НОИ, НЗОК и на Държавния бюджет. (Реплика от ДПС: „И сега ги няма.”)

Нямаше ги, защото впрегнаха новите си генерали, защото впрегнаха корупционно натрупаните стотици милиони, за да взривят конституционните устои на демократична, на европейска България. Тази истина трябва да се каже: за Борисов и Цветанов няма оцеляване в политиката извън властта! Затова няма да се спрат пред нищо, за да съборят легитимно избраното правителство на Република България.

Протестите срещу кабинета Орешарски, и това е ясно за организаторите им, нямат кой знае какви солидни политически аргументи. Защото в строго политически план, като управленски решения, като стил на управление, като манталитет, като реална грижа за българските граждани и българския бизнес кабинетът Орешарски е друга реалност, несравнимо по-добър от управлението на ГЕРБ и на кабинета Борисов. (Ръкопляскания от КБ и ДПС.)

Уважаеми госпожи и господа! Точно затова от медиите чуваме: исканията не са толкова политически, исканията били морални – за повече морал в политиката. Как да не се съгласиш с такава теза? Но аз питам: за чий морал става въпрос тук? (Реплики от ДПС: „На Буда!”) За морала на този, който дължи отговор за Мишо Бирата (ръкопляскания от ДПС), за това как най-висшият представител на изпълнителната власт може да упражнява неправомерен натиск върху специализираните органи в българската държава да нарушават закона, да причиняват щети на българската държава и на държавната хазна, за да обслужат частни интереси.

За чий морал още става въпрос? За този, който кръжеше с „Авиоотряд 28“ над Варна и с хеликоптерите на Българската армия по ловните полета на България? (Ръкопляскания от КБ и ДПС) За този ли морал говорим днес? И затова ли е протестът на българските студенти? За морала на този, който продаде „Кремиковци“, за да договори продажбата под формата на скрап? За морала на този, който дължи отговори още и за Чакъра, за посегателството срещу Ахмед Доган на 19 януари 2013 г. (ръкопляскания от ДПС), за Полиграфическия комбинат, за фирмите, строили магистралите „Тракия“, „Люлин“ и „Струма“? За този ли морал, който свърза в едно СИБанк и Славчо Христов (ръкопляскания от КБ и ДПС), който събра в едно Драгалевци и Банкя, за да ги превърне в Бермудския триъгълник на българската политика? (Бурни ръкопляскания) За този ли морал става въпрос? (Възгласи от ДПС: „Браво!“)

Борисов дължи много отговори – на първо място, отговори и за офшорките си. (Ръкопляскания) Няма наивници, които да му повярват, че той бил див каратист, докато някой го регистрирал в офшорни фирми. (Ръкопляскания)

За морала на тогова ли говорим, който още не се е припознал в инициалите от тефтерчето на Златанов, който още дължи отговори за Пашата, за Митко Каратиста и за ЧЕЗ? Борисов има да отговаря. И понеже го е страх да отговаря, бърза да свали правителството на Орешарски и да узурпира чрез ултраси Българския парламент, за да не могат тези достойни народни представители да си свършат работата. Ето това е целта на Борисов!

Много отговори още дължи той: защо изнесе класифицирана информация пред Народното събрание и как така поръчителят му хем е Ахмед Доган. Ахмед Доган е и най-интелигентният политик? Ниска проба политическо шарлатанство! Не е за терена, на който се прави политиката по европейски, прибавям, не е и за класата на Доган този нескопосан опит за омилостивяване и поредна покана за недодялан политически танц. Жалко е падението, до което агонията на опозицията и блянът по власт на всяка цена са довели Бойко Борисов. Подаръците на големия Ахмед Доган за момчето от Банкя свършиха с генерал-лейтенантските му пагони. (Ръкопляскания от ДПС) ДПС и с новия си председател в мое лице, и с тези 36 народни представители, ще стои плътно зад кабинета Орешарски, ще стои зад конституционния ред, зад българската демокрация!

В заключение: прави Ви впечатление, че Борисов и компания не се държат политически – прочетоха си декларацията и напуснаха! Вчера лидерите им ги нямаше, защото вече бяха организирали метежа. Днес пак ги няма! Тяхното поведение не е политическо, защото не ги интересува политиката, а властта. За тях властта е Солунската митница на Бай Ганьо, която захранва първичната им зейнала за още блага паст, е най-точната дума. (Ръкопляскания от КБ и ДПС)

Уважаеми госпожи и господа, ще попитам отново: за какъв морал става въпрос? Завършвам с това, с което започнах: този, който свърза в едно Славчо Христов и Бориславова, които тихо и кротко се спогодиха за СИБанк, за морала на капиталите на „Капитал”, които купуват имоти в Халкидики и търгуват доверието на бедните пенсионери срещу юмрука, който слага вериги на Алма Матер?! (Ръкопляскания от ДПС)

Модераторът е медийната емблема на служебния кабинет на президента ведно с неговата политическа надежда – „България може”. Какво може България? Да се срамува от издевателствата на новопокръстени за политици охранители и бизнесмени, минали през трибуквени групировки и паркинги в Германия?! (Ръкопляскания от ДПС) Що за политически цинизъм под тежката демократична завеса на Европа е това?!

Не ДПС изнасилва старата дама БСП, а ИПОН и Бизнеспаркът на София въвличат гражданите и държавата в политическа извратеност. Обръчите не са на Доган и на ДПС! Герберската редакция на обръчите са офшорките, които купуват имоти на първия мъж на Републиката, като прането на парите не е поверено задължително на първата жена на бившия пръв сред министрите, а удовлетворява банкерския напън на дамата на сърцето от тъмните времена, която финансира политическите транзакции от „Глобална България” при „България може” и за апликация – фондация „Кредо”. (Ръкопляскания от ДПС) Кредо в потайностите на трезорите, без да има нещо общо с политическото кредо на България и на Европейския съюз. Апропо, и тя си има цвете и въобще много росни китки в ГЕРБ. (Смях и оживление)

Може би затова всички цветя имат общ мирис – миришат отровно на корупция. (Ръкопляскания от ДПС)

Затова уроците по морал в политиката - не от Вас, господа! Елате на сцената на политиката! Не можете обаче! Защото там Орешарски е несравнимо по-добър и заслужава своя шанс. Благодаря за вниманието. (Народните представители от ДПС стават и ръкопляскат. Ръкопляскания от КБ)