Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 46 Хроника на геноцида - Каторга вместо плодотворен труд

Хроника на геноцида - Каторга вместо плодотворен труд

Е-поща Печат PDF

В България вече е нормално да е ненормално, особено пък на работното място. Условията там са такива, че нещата повече приличат на каторга, отколкото на истински плодотворен труд, който радва очите и сърцето.
Цели 40 % от работещите мъже и жени у нас се оплакват от стрес в работата. Над половината – 60 % от заетите българи, са измъчвани от обща умора. Такива са данните от представително изследване на Балканския институт по труда и социалната политика. Неговият директор Иван Нейков е синдикален ренегат, бивш социален министър, заслужил лъжец и ликвидатор на пенсионното и здравното дело, но в случая може да му се вярва.
Заради напрежението на работното място една четвърт от трудещите се българи имат проблеми със съня, често са неспокойни и раздразнителни.

Парадоксално или не, въпреки всички тези негативи 87 %  от анкетираните твърдят, че са удовлетворени от условията на труд. Обяснението на този неправдоподобен феномен е ясно дори на Иванча Нейков – българите панически се страхуват да не останат и без тази си работа. Да останат и без този си мизерен доход тъкмо във времена на световна криза и върлуването на националното бедствие, наречено ГЕРБ.
Лошите условия на труд водят до по-ниска производителност – открива топлата вода Нейков. Няма как да си конкурентоспособен с 40 % от работниците си в състояние на тотален стрес, при 60 % от заетите, които са в състояние на обща умора, както и с 30 % от работната ръка, която не знае що е то здравословен сън и е под пресата на неспирното напрежение. Може ли да се каже, че и това е форма на “краят на света”, паралелно с предсказанието на маите...

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата