Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 50 И Темида си има любимци

И Темида си има любимци

Е-поща Печат PDF

Явно не случайно съдебната система се ползва с най- ниска степен на доверие във всички социологически анкети у нас. Защитени от залегналата в конституцията недосегаемост, жреците на Темида газят на поразия законите, особено пък когато става въпрос за “свой човек”.
Ето и последното доказателство. Миналата година избухна скандал с бургаския съдия Деница Урумова, която заедно с роднини на съдиите от ВАС Панайот Генков, Андрей Икономов и собствения си баща Николай Урумов, получиха в Приморско права за строеж като “крайно нуждаещи се”. Деница Урумова бе уволнена от съдебната система. Делото й срещу уволнението е обявено за решаване, но повече от два месеца ВАС не се произнася. Баща й Николай Урумов, Панайот Генков и Андрей Икономов бяха наказани с понижаване на заплатите с 25 % за две години. Техните дела във ВАС все още не са приключили.
Замесено бе и името на наскоро възстановения шеф на Софийския апелативен съд В. Пенгезов, чиято дъщеря единствена върна отстъпеното й право на строеж. Тогава Висшият съдебен съвет го освободи от ръководния пост, но преди по-малко от месец го възстанови окончателно. По изрично разпореждане на председателя на съда Георги Колев делата, заведени от тримата, са засекретени и на сайта на ВАС не се качват нито определенията на съда, нито протоколите от заседанията. По информация на изданието “Правен свят” Урумов, Генков и Икономов поискали от Колев “издаване на нарочно разпореждане да не се разгласяват факти и обстоятелства във връзка с дисциплинарните производства до влизането им в сила”.
И какво излезе?
Според магистратите от ВАС са нарушени правата и интересите на Урумова, тъй като заповедта е незаконна. И скандалната съдийка е оправдана и върната на работа. Ето как се получава, че гарван гарвану око не вади и че Темида също си има любимци...

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар