Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 50 Патриотичен отговор на атлантизма

Патриотичен отговор на атлантизма

Е-поща Печат PDF

Политическата класа, която управлява България през последните 20 години, не реши нито един от наболелите реални обществени проблеми. Нещо повече, през тези години тя успя да ги задълбочи до нетърпимост, като същевременно създаде и множество нови. Основният идеологически ресурс на диктатурата на днешния антинационален елит, ведно с изкуствения антикомунизъм на довчерашните партийни секретари, е т. нар. евроатлантизъм под формата на „евроатлантически избор на обществото”. Както е известно, такъв избор българското общество никога не е правило. Той му беше наложен външно, принудително, с измама и с откровени заплахи. Междувременно бе превърнат в основно обяснение, оправдание и обосновка на всички антинационални и антидържавни действия на самообявилия се „нов български елит”. В резултат на този нов цивилизационен избор, изкуствено и принудително наложен на България, днес страната ни е на последно място в ЕС от гледна точка на всички основни културни, икономически, социални и жизнени показатели. След разгрома на селското стопанство и промишлеността, след колапса на здравеопазването образованието, науката и българската армия все по-видими стават резултатите на тази политика, водещи до демографски срив на нацията и заплаха от унищожение на българската държавност.
Всичко това налага дебат и бързи действия и по съществуващото положение, и за бъдещето на България и българския народ. Необходима е консолидация на силите на българското гражданско общество, съсредоточване на българските патриоти в нова национална структура с цивилизационни, надпартийни и неполитически задачи, място за диалог, за обсъждане на идеи и инициативи на български граждани, загрижени за мястото на България в днешната и утрешната геополитическа ситуация на Балканите и света. Такава роля може да изпълнява Българският евразийски клуб. Той се създава със силите на множество представители на българското гражданско общество – организации, движения, граждански структури и отделни личности. Българският евразийски клуб има за задача да бъде легитимна и творческа гражданска алтернатива на печално известния със своята разрушителна антибългарска, антинационална и антидържавна дейност Атлантически клуб. Създателите и участниците в евразийския клуб изхождат от очевидната и исторически изстрадана истина, че българският цивилизационен избор вече се е състоял – преди около 1000 години, когато цар Борис приобщава българското общество към святата и животворна християнска вяра, и то в нейния най-верен, най-автентичен и най-съвършен вид – светото Православие.
Българският евразийски клуб ще отстоява очевидните и непоклатими принципи и цели на цивилизацията, която е истинският дом на българското общество – културният океан на гръко-славяно-православната цивилизация, ще отстоява мястото на България там, където то винаги е било – в континента Евразия, разбиран като средоточие на геополитическа континентална, - а не атлантическа култура. Клубът на българските евразийци ще защитава и проповядва простата, непоклатима и очевидна за всички българи (но непонятна за българяните) истина: България е горд и древен член на континенталния, а не на океаническия атлантически цивилизационен свят.
Българският евразийски клуб има за цел културно, икономическо и политическо единение и общуване на България с нейните естествени исторически партньори, съюзници, в нейното естествено, от Бога дадено гръко-славяно-православно семейство; и заедно с него – да участва пълноценно и с целия си културен потенциал в живота и разгръщането на създаващия се днес в мащабите на континента Евразийски съюз.
В предстоящия период се изготвят и уточняват програмните и уставни документи, техническите детайли на предстоящия учредителен форум. Предстои Евразийският клуб на България да има своето национално представителство в културния живот на страната, разгърната национална мрежа, свои медийни позиции, седалище в столицата, система от международни връзки с подобни клубове и организации в Евразия, както и постоянно функциониращи ръководни органи.
От името на Инициативен комитет за учредяване на Български евразийски клуб

Минчо МИНЧЕВ,
главен редактор на в. “Нова Зора”

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата