Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 1 (2015) СВЕТЪТ СЕ ПРОМЕНИ ЗАВИНАГИ

СВЕТЪТ СЕ ПРОМЕНИ ЗАВИНАГИ

Е-поща Печат PDF

НА 29 ДЕКЕМВРИ 2014 ГОДИНА

Китай и Русия нанесоха нов съкрушителен удар по долара, според публикация на изданието „Zero Hedge”. На 29 декември 2014 г. Китай стартира валутния суап * с валутната двойка юан – рубла.

Светът не бърза да признава новата реалност, в която понастоящем Китай де факто е пълновластен „господар“ на МВФ, както описа ситуацията “Zero Hedge” преди две седмици в статията “Китай се готви да помага на Русия”.

Както бе съобщено преди време, Народната банка на Китай е предложила да се използва суап линия, която да намали ролята на долара, в случай, че Китай и Русия изпитат нужда да си помогнат взаимно в преодоляване на кризата по ликвидността. (Споразумението предвижда суап на стойност CNY 150 млрд. в местна валута).

Всъщност, всичко това се случи едва тази седмица!

 

„Bloomberg” съобщи, че „Китай предлага на Русия помощ под формата на валутен суап“. Но за да се предотврати напълно риска от изключване на Русия от глобалната комуникационна междубанкова мрежа SWIFT, в която властва доларът, бе необходима още една допълнителна стъпка. И тя бе направена – това е пряката търговия FX с участието на руска и китайска валути.

Не е никак странно, че именно онова, което не достигаше, бе извършено светкавично, търговията с валутната двойка юан-рубла започна в понеделник, 29 декември 2014 г.

Из съобщението на „Bloomberg”:

Китай разрешава в бъдеще суап търговия между юана и повече от три валути с цел да се намалят валутните рискове в условията на повишена волатилност, обхванала пазарите на развиващите се страни.

Китайската Foreign Exchange Trade System ще започне реализирането на такива контракти с малайзийския рингит, руската рубла и новозеландския долар от 29 декември, се казва в заявлението, публикувано в уебсайта на организацията.

Това разширява практиката за суап търговия с юана и 11 други валути на междубанковия валутен пазар.

Новите договорености бяха озвучени на фона на усилията, които Китай полага за разширяване на международното използване на юана, а втората по големина световна икономика го лансира като алтернатива на щатския долар в областта на световната търговия и финанси.

Малайзия и Русия са осмият и деветият най-значими търговски партньори на Китай, според данните, събрани с помощта на “Bloomberg”.

Това ще осигури на компаниите по-съвършени инструменти за хеджиране и в същото време ще направи търговията с валута по-ефективна“ - каза Ю Ван, старши валутен стратег-анализатор на HSBC Holdings Plc в Хонконг.

Китай няма да спре в глобалната експанзия на юана заради волатилността на валутите на развиващите се пазари”.

CFETS е агенция към Народната банка на Китай. По този начин, макар САЩ да продължава да тръби за „унищожаването“ на руската икономика (дори това да означава разрушаване на промишлеността по добив на кафяви въглища, за която се знае, че е единственото светло петно, индустрията, осигуряваща високоплатена работа в икономиката на САЩ през последните 5 години).

Западът все така поощрява Русия и Китай към финансово и стратегическо сближаване, докато един прекрасен ден, както предричахме отдавна, Китай и Русия не обявят съвместна валута, която ще бъде подкрепяна както от „невероятните“ китайски златни резерви, така и от руските „тайни стокови запаси“.

Тогава вече ще започне най-интересното.

 

Централна информационна агенция на Новорусия Novorus.info

Превод Надя ПОПОВА

 

* Валутен СУАП (SWAP) - договор между две или повече страни, нуждаещи се от чуждестранна валута, която да помогне за укрепването на пазарната цена на тази валута чрез съгласието да се сменят плащания, които би следвало да се извършат в различни валути