Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 3 (2015) ВКАРВАТ НИ ВЪВ ВОЙНА

ВКАРВАТ НИ ВЪВ ВОЙНА

Е-поща Печат PDF

Когато Големият брат ти дойде на крака, значи идва, за да те нарита. А той изпрати в България държавния секретар – г-н Джон Кери, а до края на месеца предстои София пак да е бъде блокирана от полиция и снайперисти. Само ден преди Кери, тук беше британският външен министър Филип Хамънд, ще идва  и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Лично. Такъв масиран интерес към България наистина не е случаен. Какво точно искат от нас янките, информация ще изтече в близките дни. Но във всеки случай водещото не са нито енерегетиката, нито правосъдието ни, а превръщането на страната във водещ плацдарм на САЩ и НАТО в района.

Сложната обстановка в Близкия изток прави Турция уязвим и несигурен партньор на Запада. Тя не желае пряко да участва във военни операции срещу ИДИЛ - и за да не се компрометира сред мюсюлманския свят като цяло, и защото по този начин трябва да легитимира кюрдите като част от анитиислямската коалиция. Западът не може да разчита нито на нейните летища, нито на други логистични центрове.

На Анкара не може да се разчита и по отношение на кризата в Украйна. Топлите отношения между Русия и Турция от последните почти две десетилетия бяха недвусмислено потвърдени от последното посещение на президента Путин в южната ни съседка и от решението “Южен поток” да мине през газодобивната турска територия.

Всичко това явно е вдигнало цената на България в очите на Вашингтон и Брюксел. И те ще искат нови бази - вече с постоянно военно присъствие в тях, с разузнавателни центрове и пр., и пр.

С една дума, страната ни ще бъде върната в 1941 г. И наистина ще бъде превърната в плацдарм за агресия срещу Русия. Защото тя, а не ИДИЛ е истинският трън в очите на Запада.

С една дума, нищо добро не ни чака.