Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 3 (2015) ПАРКИНСОН В ДЕЙСТВИЕ

ПАРКИНСОН В ДЕЙСТВИЕ

Е-поща Печат PDF

Не става дума за ужасната болест, кръстена на името на лекаря, който пръв я изучава, а за друг Паркинсон - автора на знаменитите принципи на бюрокрацията, един от които гласи, че броят на чиновниците няма нищо общо с обема на извършваната от тях работа.

Че Сирил Паркинсон е наистина блестящ в своите анализи, се потвърждава - за кой ли път! - от последното решение на парламента - ДКЕВР да се раздели на две, а членовете й да се избират от Народното събрание. Предложението беше прието със затрогващото мнозинство от 133 гласа „за”, 19 въздържали се и само един „против”.

Та така - сега единият състав на комисията ще се занимава с въпросите на енергетиката, а другият – с въпросите на водоснабдяването и канализацията.

Още дядо Петко Славейков го е казал “Искате ли в България да не се свърши някаква работа, създайте комисия!”.

Съществуването на ДКЕВР е живо потвърждение на това прозрение на патриарха на българската политика. Тя не можа да обуздае нито водните, нито енергийните монополисти, токът си хвърчи със страшна сила нагоре, също като топка за голф, а цените на другите стоки и услуги го гонят с хъс... Така че няма да обуздаят монополиста и двете нови комисии. Само дето ще има двама председатели вместо един. Всеки със съответните заместници, членове, секретарки, експерти, шофьори и т.н. Съвсем в духа на другия закон на Паракинсон - колкото повече подчинени имаш, толкава по-голям началник си.

Пък и както е казал друг наш политик, Васил Радославов, сега е време да нахраним партията. А в сегашния парламент те са цели 8 парчета... Без коментар!