Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 4 (2015) В БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ СТАВА И ПО-ЗЛЕ

В БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ СТАВА И ПО-ЗЛЕ

Е-поща Печат PDF

• МАТРИАРХАТ ЗА ЕДИН ДЕН – NO PASARAN!

„Сега като ви слушам и като ви гледам с интерес към президентските избори, си мисля защо не се напънем и не сложим за президентските избори една жена президент. Имаме достойни фигури, които можем да обсъждаме”. Той рече премиерът, и председател на „всепобеждаващата”, макар и с все по-малко, партия ГЕРБ пред конгреса на женската организация „Жени-ГЕРБ”. Като пример за „достойни фигури” Борисов посочи Цецка Цачева и Йорданка Фандъкова, и двете с по два мандата на заеманите в момента постове, като кметицата на София ще бъде предложена и за трети мандат на предстоящите през 2015 г. местни избори.

„В ГЕРБ, на постовете, на които имаме жени, просто нямаме по-добър мъж за тях”, добави „организаторът и вдъхновителят на всички наши успехи и победи” от спорта до политиката. Сиреч, „премиерът Слънце”, за чийто пост не се е родил по-добър нито сред жените, нито сред мъжете в България и дори в Европейския съюз. А той някак скромно отстъпва на жените единствения синекурен държавен пост, който би му позволил да рита топката в делник и празник...

Не закъсня да възпее жените и заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи, днес член на две парламентарни комисии (в това число за контрола на СРС) и бъдещ затворник според „гнилите ябълки” в правосъдието. „Жените са тези, които дават истинската топлота на тези ценности, които всички ние като български граждани искаме да имаме в нашето семейство.

Жените са тези, които дават истинската топлота на всяко едно семейство. Възпитанието на всяко едно дете минава през призмата на майката, на майчинските инстинкти”, нареждаше Цветанов. Дали той е имал предвид жена си или тъщата, това няма да разберем, дори да ни го обясни лично. Любопитно е все пак, че след като подчерта заслугата на трите „най-диалогични” герберки (Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова) за сформирането на коалиционното правителство, Цветанов се оплака че от 10 министри на ГЕРБ шест били жени и само четирима мъже.

Майтап бе, Уили

Само че българските медийни жрици на свободното слово и рояк политолози и социолози, които се хранят от ръката Борисова, взеха на сериозно думите на двамата видни гербери и започнаха да гадаят коя, аджеба, ще е кандидатката на ГЕРБ за президентския пост. Сигурни бяха, че „ирландската пастирка” Плевнелиев няма да бъде номиниран отново за президентския пост. Особено след конфронтацията му с правителството по повод изпращането на армейски формирования да пазят границата с Турция и Гърция, през която у нас нахлуват нелегални имигранти, бежанци и даже активисти на „Ислямска държава”. Оттук нататък политическото бъдеще на днешния държавен глава е ясно: на бунището на историята! В затвора, разбира се, няма да влезе, дори да има защо. Българската Темида ще изпрати в затвора по-скоро някой от критиците на президента, отколкото самия президент. Така че най-голямото му наказание ще е избирането на жена за овакантения от него пост.

Само че скоро след женския конгрес Борисов се „напъна” отново и опроверга собственото си обещание относно номинирането на жена за президент. „Въобще не ни касаят, мен самия, президентските избори, но се вдивявам толкова от анализатори: какво аз съм мислил да кажа? Само се шегувах, просто ей така в една подобна аудитория само с жени, какво да им кажа!”. Майтап бе, Уили! Ами ако аудиторията беше пълна с цигани?!

Но пасаран, жени!

Матриархатът ви остава за в семействата с мъже под чехъл. България не е женско царство и няма да бъде. По-скоро някои мъже ще си вземат втора съпруга (кума на турски), отколкото да допуснат жена да ги командори. Още повече, че в турския Югоизток, в градове като Килис, Газиантеп и Шанлъурфа, турците си вземат и „кума на кумата”. Тоест, трета жена. При това според публикация на вестник „Миллиет” (19.01.2015) този резил се осъществява с избор на кума по каталог. Към новите хареми се ориентират не само бежанки, дошли от Сирия, а и такива от Анкара и Истанбул. Отделен е въпросът, че Турция съперничи на „Боко Харам” и „Ислямска държава” по броя на ежегодно отвличаните жени. А вицепремиерът Бюлент Арънч предлагаше да се въведе глоба за онези, които се целуват на улицата..

В обръчите на приятелски фирми

Връщайки се на родна земя, трябва да осъзнаем, че всичко казано и обещано от днешните управляващи е ориентирано към местните избори. Жените са по-голямата и може би по-добрата част от населението, поради което тяхното съблазняване с постове и ласкателствата, които им отправят политическите търговци, си заслужават усилията. Именно през тази призма следва да се оценява и инициативата за „безплатно” саниране на панелните блокове и апартаменти. Държавата, според министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, щяла да задели 1 милиард лева за тази операция. При това, фирмите оценители и тези, които ще санират блоковете, щели да се определят от кметовете. Като се има предвид, че повечето кметове са от ГЕРБ, ясно е, че този милиард ще отиде в обръчите от „приятелски фирми” на управляващите, които на свой ред ще финансират предизборната кампания на ГЕРБ. Понеже изборните бюлетини вече се печатат не в Костинброд, а в печатницата на БНБ, ако не се изнесе софтуера на бюлетината, „надпечатването” е почти невъзможно. Но млъкни, сърце! Където е текло, пак ще тече..

Безплатното” саниране на панелките обаче, може да излезе през носа на собствениците на апартаменти. Защото трябва по входове да регистрират сдружения, които да вземат кредити и ако не могат да ги върнат, обитателите на съответния вход ще изгубят жилищата си. Поне... На практика те ги ипотекират. Няма безплатен обяд, безплатно е само сиренето в капана за мишки. Това потвърди и яростната реакция на министър Павлова, която разпрати до медиите отворено писмо, в което протестира срещу изявата по Би Ти Ви на депутатката от „Атака” Магдалена Ташева. Министърът негодува, че водещата на въпросното предаване не била поканила и компетентен представител на повереното й ведомство, който да разясни въпроса със санирането. А г-жа Ташева само предупреди зрителите каква клопка им готвят управляващите под натиска на Световната банка и МВФ. Българите трябва да бъдат лишени и от жилищата си, за да станат изцяло зависими от политиците. Когато към липсата на работа и доходи се прибави и липсата на собствен дом, работната ръка става не само по-мобилна, а и по-склонна да работи за този, дето клати гората. На кого в ЕС му пука, че у нас има цензура и политически натиск върху медиите?

За морално несъответствие

При това положение, има ли значение дали президентът ни ще е жена или мъж? Не прояви ли г-жа Маргарита Попова по-голямо мъжество от Росен Плевнелиев? Очевидно не полът е определящ, а характерът. Докато едни плачат за „Шарли”, други се готвят да разплачат целите ни фамилии. И това наричат „евроатлантически ценности”.

Нашите „ценности” са други: Боко, Цецо, Цецка, Руми, Менда, Меглена, Кристалина, Радан, Божидар, Нейчо, Иван, Доган, Местан и т.н. Оставаше и от ДПС, което според „Сега” (19 януари) „изпира всякакви петна”, да понесат плакати „Аз съм Шарли!”. На 20.01.2015 г. Лютви Местан поиска от Бойко Борисов да освободи министъра на здравеопазването Петър Москов. За „морално несъответствие” и ксенофобски изказвания срещу особено скъпите на ДПС преди избори роми. Не било вярно, санким, че броят на циганските побоища над екипи на „Спешна помощ” е над 200, а били само 17. Пожелаваме на видните депесарски защитници на циганите да изядат пердаха по толкова пъти, пък да видим дали има значение броят на ромските нападения. Но господин Местан заплаши и с вот на недоверие на правителството, ако ултиматумът му за министъра на здравеопазването и ПФ не хване дикиш. ДПС щяло да започне консултации по въпроса. И с кого ще се консултира? С БСП, на която вече подложи динена кора, или с „Атака”? Този път рекетът няма да успее. Просто защото никой от днес седящите в парламента няма интерес да изпусне питомното, за да гони дивото. Освен това едни предсрочни парламентарни избори през 2015 г. могат още повече да парцелират Народното събрание.

В България винаги може да стане по-зле.

Що се отнася до ромите, те ще вземат някой и друг лев, ще хапнат кебапчета, ще им обещаят безплатни ток, вода и пътуване в градския транспорт и БДЖ, и толкоз! Когато НЕК фалира, а БДЖ спре влаковете си, каква полза от щедрите герберски и депесарски обещания? Господин Хасан отново ще стане циганинът Хасан. При това „успешно управление” няма да му остане и какво да краде. Само ще брои колко пъти на ден Бойко Борисов сменя своето мнение: днес обещава жена президент, утре казва, че се е пошегувал. В шеги и закачки той погреба нефтопровода “Бургас-Александруполис”, проектите АЕЦ „Белене” и „Южен поток”. Ще погребе и 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, както онова „хъбче”, което трябваше да си направим до Варна, та цяла Европа да черпи от там руски природен газ.

Какви интер конекторни връзки с Турция и Гърция, какви пет лева?!

В България всичко е за предпоследно. Също както и нейното освобождение, което често повтаря на страниците на в. “Нова Зора” един наш известен автор...