Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 4 (2015) ЛОША ПОЛИЧБА

ЛОША ПОЛИЧБА

Е-поща Печат PDF

• АБСУРДНИ ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЯ И ОПАСНИ ИЛЮЗИИ

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

„Каква ирония: мъжът, който на младини е бил срещу НАТО, сега ще се бори за неговото бъдеще” - писа със самочувствие на първооткривател на електронния си сайт „Дойче веле”, представяйки биографична справка за новия генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди посещението му в България.

Нищо ново под небето, бихме казали ние, в България. През 26-годишния т.нар. преход се нагледахме на какви ли не превъплъщения на политиците. Нима днешният лидер на АБВ и бивш президент Георги Първанов, излъчен от БСП, преди да стане такъв, не беше яростен противник на НАТО, а след това се превъплъти в най-ревностния му привърженик и докара американските бази в България. Още по-мерзко е и че неговият вицепрезидент, български генерал, който пък стана такъв от квотата и с поддръжката на етническата партия ДПС, еволюира от „аз съм против влизането ни на бегом в НАТО” към „бегом в НАТО”.

Въобще кариерата на почти целия ни политически елит, с малки изключения, представлява низ от абсурдни и низки превъплъщения. Това, разбира се, е друга тема и за нея може да се пише цяла история на превъплъщенията в българския политически живот, но сега темата е

скоротечното посещение на генералния секретар на НАТО в България

Според прислужните ни медии за България е чест, че е една от първите страни, които новият генерален секретар на НАТО посещава.

Според нас обаче това е лоша поличба, като се има предвид, че преди да дойде в България, е посетил Балтийските членове на НАТО - ясен знак, че това е посещение на при фронтовите държави за осигуряване тяхното въвличане в очертаващата се война с Русия.

Основание ни дават самите изявления на Столтенберг пред българските медии: „Тук съм да получа информация как страната ви може да се справи с предизвикателствата, идващи от ситуацията в Ирак, Сирия, Северна Африка и тези на Изток, където Русия се държи агресивно със съседните държави”.

В това изявление на генералния секретар на НАТО, умишлено или не, има

една премълчана истина и една откровена лъжа

Премълчаната и неудобна истина е, че терорът и насилието в Ирак, Сирия и Северна Африка са предизвикани от САЩ и НАТО, които създадоха, обучиха, въоръжиха и подстрекават ислямистките терористи и джихадисти.

Откровена и явна лъжа е, че Русия се държи агресивно със съседни държави (в случая той вероятно визира Украйна)и че тя е „анексирала” Крим. Агресивна е не Русия, а Украйна, чието назначено след преврат от САЩ и НАТО правителство бомбардира и избива собствения си народ. На всички здравомислещи хора вече отдавна им е ясно, че авторите на източните предизвикателства са същите.

Ако вярваме на норвежкия журналист Харалд Стангхеле, който добре познава новия генерален секретар и смята, че „Йенс Столтенберг ще бъде по-скоро политико-цивилен, а не военно ориентиран шеф на НАТО - повече секретар, отколкото генерал”, можем да допуснем, че изявлението на Столтенберг се дължи на липсата на достатъчно опит във военно-политическата сфера.

Това, разбира се, също е много опасно, защото означава, че е шефът на най-мощния военен съюз на планетата може да бъде манипулиран с всички произтичащи от това страшни последици за световния мир.

Изкушенията, които проличаха в годишното обръщение на американския президент Барак Обама, в което той заяви, че „Днес Америка е тази, която е силна и единна със своите съюзници, докато Русия е изолирана, а икономиката й е на пух и прах”, са големи и могат да доведат до грешни и фатални решения за военния съюз.

Разбира се твърденията на Обама, който също се държи безотговорно вследствие на внушенията на Бжежински, Кисинджър и компания, са илюзорни. Русия нито е изолирана, нито може да бъде сломена с икономически санкции и изтощена със спретнатата й нова надпревара във въоръжаването, както това се случи през 1989 г., когато бе демонтирана социалистическата система.

Сметката е грешна, защото тогава Русия загуби “студената война” и системата рухна не толкова поради горните причини, а за това, че бе предадена отвътре, и то на най-високо ниво. Вследствие на това хората в Русия и бившия социалистически лагер бяха заблудени и дезорганизирани от перестройчиците и западната пропаганда.

Сега не е 1989 г., хората вече изпитаха на гърба си „сладките” плодове на перестройката и последвалия преход към дивия и алчен капитализъм. Руският народ, за разлика от тогава, сега е консолидиран и обединен около своя президент и правителство и готов на всякакви лишения, за да отстои суверенитета и териториалната цялост на своята страна. Така че онова, което говорят Обама и Столтенберг, е едно, а действителността е съвсем друга.

Що се отнася до бившите съюзници на Русия от разпуснатия Варшавски договор и сегашни съюзници на САЩ и членове на НАТО и ЕС, то там въпреки тоталното объркване и разединение, включително и по отношение на позицията към Русия, има вече сериозни признаци на отрезвяване в голяма част от управляващите елити.

За голямо съжаление в България такива признаци сред нашия политически „елит” няма. Продажните ни и безродни политици са готови да жертват войниците от малобройната ни армия за чужди завоевателни интереси в конфликтните райони в Близкия и Среден изток и да предоставят територията на страната ни за плацдарм за евентуална агресия срещу Русия.

А това означава, че България, нейното бъдеще и бъдещето на българския народ са заложници на безумната руска рулетка, разигравана от родните майкопродавци.