Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 4 (2015) ЧИЙ ПОСЛАНИК Е Г-ЖА ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА?

ЧИЙ ПОСЛАНИК Е Г-ЖА ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА?

Е-поща Печат PDF

Визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери бе придружена с истински порой от телевизионни предавания, в които водещи и гости се надпреварваха да облъчват зрителите с идеята как дружбата ни със САЩ е необходима “като слънцето и въздуха за всяко живо същество”...

Няма как - такъв тон бе зададен от президента, правителството и от тв-собствениците. И те го изпълняваха - кой по-добре, кой по-зле, по всички правила - с елементи на дискусионност и дори на съмнения.

Само у един от гостите нямаше съмнение - несменямия наш посланик във Вашингтон Елена Поптодорова, бившата преводачка на Тодор Живков. Тя се изяви в ролята на един Александър Матросов, за да затули амбразурата пред еколозите в защита на добива на шистов газ.

Кой ви каза, че технологията за добив на шистов газ е вредна? Какво се е случило, което направи нашето общество силно съмняващо се и враждебно към шистовия газ? Какво е станало? Къде имаме пример на природно бедствие от тази технология?” - риторичните въпроси на г-жа Елена се сипеха като американските бомби над Виетнам... Всъщност може да се каже истинско бомбоналагане на политката на т. нар. шистов газ, а крайната им цел, разбира се, беше да се да внуши, че екологичният протест на българите, които след цяла серия от протести, митинги и манифестации успяха да извоюват мораториум върху добива и проучванията на шистов газ, е едва ли не инспириран отвън.

С две думи, г-жа Елена Поптодорова се държа не като български дипломат, а като лобист на американските газови компании. Без капка съмение, че добивът на шистов газ може и да е вреден за България... важното е да ни освободи от влиянието на Русия. А дали наистина има достатъчно шистов газ, дали наистина тази технология е безобидна, дали унищожаването на житницата на България няма да е твърде висока и непосилна цена за прословутата енергийна независимост, няма значение! Значение имат само интересите на “Шеврон”! Същата компания, която през 2012 г. бе спонсор на приема на българското посолство в САЩ по повод националния празник 3 март, от който гаф посланик Поптодорова не се засрами.

Любовта към „Шеврон” е по-силна!