Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 4 (2015) СЛЕДВАЩАТА ЖЕРТВА НА УОЛСТРИЙТ

СЛЕДВАЩАТА ЖЕРТВА НА УОЛСТРИЙТ

Е-поща Печат PDF

Точно тази традиция не е добра - щом в Киев пристигне висок гост от САЩ, чакай нова вълна на насилие. И точно това се случи на 12 януари в украинската столица. Американският милиардер Джордж Сорос пристигна, а след взититата започна четвъртата вълна на мобилизация, срути се преговорният процес в рамките на минската контактна група, при Волновахов разстреляха пътнически автобус, войната в Донбас пламна с нова сила.

Особено забележително е, че този път дойде не чиновник от американската администрация (примерно помощник на държавния секретар, директор на ЦРУ или вицепрезидент). На визита дойде милиардер финансист, тоест представител на господстващата група на Запад, която управлява реално политическите процеси. А тази група винаги е следвала ръководния принцип, формулиран от Карл Маркс - капиталът се стреми към безкрайно увеличаване, и при това - за сметка на експлоатацията на чуждия труд.

Точно този принцип следваха финансистите от Уолстрийт и Ситито в края на 20 век, когато си избираха територии с евтин труд (Азия), за да базират транснационалните си корпорации и да се радват на свръхпечалба. Алчното желание да се експлоатира евтиния човешки труд, породи могъщ геополитически конкурент - Пекин (и вероятно Делхи).

До неотдавна прогнозите сочеха, че Китай излиза на лидерска позиция след няколко десетилетия. Одиторите на британската компания “Прайсуторъхаус & Купърс” (в доклада “Светът през 2050 г.”), обявиха, че глобалното икономическо лидерство на Китай ще настъпи не по-рано от 2030 г. Американската анализаторска компания IHS бе сигурна, че този момент ще е през 2024 г. Експертите на МВФ предвиждаха, че Китай ще задмине САЩ по обем на брутния вътрешен продукт (изчислен според паритета на покупателната способност - ППС) не по-рано от 2019 г.

Сгрешиха. Всички.

Според предварителните данни на МВФ за 2014 г. Китайската народна република за пръв път изпреварва САЩ по БВП (изчислен по ППС). В прогнозите си английските и американските анализатори се съобразяват с данните на официалната статистика, обаче не оцениха подобаващо китайското умение - всъщност “взето назаем” от западните им колеги - да манипулира статистическите данни.

Политиката на Вашингтон и Лондон напоследък навежда към предположението, че те търсят възможности за разширяване на своите транснационални корпорации към 500-милионната континентална Европа (Евросъюза), което би им дало шанс да си развържат ръцете в отношенията с Пекин. Ако това е така наистина, значи стандартът на живот на повечето граждани на ЕС скоро ще падне още по-рязко, а както знаем, за последните няколко години той падаше благодарение на суровите рестрикции на Европейската централна банка.

Едва ли е нужно да се търси някъде далеч-далеч технология, с която за кратко време голямата европейска нация да бъде превърната в тълпа мизерстващи и дезориентирани хора. Днес такава технология се изпробва на украинска земя. Цинизмът на англо-американския истаблишмънт е толкова голям, че те изобщо няма да се колебаят по въпроса дали да приложат същата технология на разрухата и към Евросъюза.

Всъщност неслучайно през 2012 г. Джордж Сорос обеща разрушаване на ЕС по сценария на разпада на Съветския съюз. Да си припомним - нали украинският референдум доведе до подписването на Беловежките споразумения и до създаването на ОНД (Общността на независимите държави) вместо СССР. Ако продължим с логиката на американския милиардер, можем да предвидим, че с украинските събития започва разрушаването и на единна Европа.

Обаче стремителният възход на Китай отпуска твърде малко време на банкерите от Уолстрийт и лондонското Сити. Затова те ще действат нагло, цинично, агресивно и следователно грешките в политиката им стават неизбежни.

 

Анализ на Юрий ГОРОДНЕНКО за РИА “Новости”

21 януари 2015 г.