Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 4 (2015) ТРЯБВА СТРАХОВИТА ПРОВОКАЦИЯ

ТРЯБВА СТРАХОВИТА ПРОВОКАЦИЯ

Е-поща Печат PDF

На САЩ и на украинската хунта им

Политологът Ростислав Ишченко, експерт в информационната агенция REX, публикува на страницата си във фейсбук мнение за подготвяната от украинската хунта провокация

Киев трябва да си поеме въздух, иначе армията може да се разпадне за две-три седмици. За Русия пък е доста трудно, и дори невъзможно да подтикне опълчението към мир без сериозни резултати (макар и до границите на областите). Киев обаче не може да отстъпи до границите на областите, защото армията му ще се разпадне. Ако това стане, няма никакъв смисъл, и би било дори престъпление да се оставя всичко в ръцете на махновците.

Всъщност мирът изглежда почти нереален (ако не стане чудо). Затова бързият и катастрофален разгром и разпад трябва да се прикрие, трябва да се направи последен опит нещо да се спечели. Ето затова на САЩ и на хунтата им е необходима страховита провокация, в сравнение с която трагедията с малайзийския боинг ще изглежда като детска игра. Провокацията може да се разиграе навсякъде, но най-добре е в Киев, понеже ясно ще се види и ще предизвика голям отзвук (а от Киев може да се разпространи лесно по цяла Украйна).

Мисля си, че онези, които се страхуват от артилерийски обстрел на украинската столица, ако фронтовата линия се приближи към нея, изобщо не си дават сметка какво е най-страшното. Защото има неща, пред които артилерийският обстрел прилича на манна небесна, а пък обстрелът на Донецк напомня новогодишен фойерверк, колкото и чудовищно да звучи. Ако на хунтата й останат достатъчно сили и възможности да организира своята последна провокация, ние ще видим нагледно какво значи “живите да завидят на мъртвите”.

Остава само надеждата, че на тази демоверсия на Третия райх, както се казва, няма да й се отвори парашутът. Обаче трябва да се надяваме на най-доброто, а да очакваме най-лошото.

2 януари 2015 г.