Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 51 Почит към загиналите за освобождението на Плевен

Почит към загиналите за освобождението на Плевен

Е-поща Печат PDF

Плевен отбеляза 10 декември - Деня на признателност към загиналите за Освобождението на града и 134-ата годишнина от Плевенската епопея.
Чстването започна в 11 часа на площад “Възраждане” с тържествен ритуал и панихида пред параклиса мавзолей „Свети Георги Победоносец”. На събитието присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, депутати, представители на дипломатически мисии, много плевенчани.
Преломен момент в хода на Освободителната руско-турска война са именно боевете за Плевен и околността. „Вече 134 години свеждаме глави на признателност пред героизма и саможертвата на участниците в боевете за Плевен“, припомни в речта си кметът на община Плевен доц. Димитър Стойков. В далечната 1877 г., в продължение на пет месеца, Плевен фокусира вниманието на световната общественост, защото тук се решава изходът на войната, допълни той.
Обичта към Отечеството и родния край, които водят героите ни, формира и днес националното ни самосъзнание. Датата 10 декември е вълнуваща не само заради падналите хиляди воини, дали живота си, за да я има България, но и с идеята, че Плевен може да тръгне по нов път – ново начало и надежда за свободна и независима България.
Историческа възстановка събра стотици граждани в двора на къщата музей „Цар Освободител Александър II”. Това беше и кулминацията на тазгодишните чествания на Деня на признателност към загиналите за Освобождението на Плевен. Във възстановката участваха повече от 60 членове на дружество „Традиция” от клубове от цялата страна, в програмата взеха участие и изпълнители от северняшкия ансамбъл „Иван Вълев”.
Членовете на ПП ”Нова Зора” също се преклониха пред подвига на падналите руски, румънски и украински воини и поднесоха венец в знак на благодарност.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар