Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 7 (2015) ЩЕ ДАДЕМ ШАНС НА УКРАЙНА, ЗА ДА СЕ ПРОМЕНИ

ЩЕ ДАДЕМ ШАНС НА УКРАЙНА, ЗА ДА СЕ ПРОМЕНИ

Е-поща Печат PDF

Лидерите на Донецката и Луганската народна републики Александър Захарченко и Игор Плотницки се съгласиха да подпишат документа, разработен от т.нар. нормандска четворка в Минск. Според А. Захарченко този документ е голяма победа за ДНР и ЛНР. Игор Плотницки пък заяви, че са се съгласили да подпишат документа, тъй като държавните глави на три велики сили също са го подписали и са станали гаранти за спазването на споразумението. “Ние знаем със сигурност, че Украйна я чакат промени благодарение на жителите на Донбас” и “победа будет за нами”, добавя Игор Плотницки.

Според Александър Захарченко, всеки срив или неизпълнение на минските споразумения ще направят невъзможни нови меморандуми и цялата отговорност ще падне върху Пьотр Порошенко.

Освен подписаните тринадесет основни точки, страните са длъжни да създадат зона за сигурност в Донбас, при което тежката артилерия трябва да се изтегли на разстояние от 50 до 140 км.

В документа се предвижда и размяна на заложници или незаконно задържани хора и от двете страни по формулата “всички срещу всички”.

Властите в страната се задължават да възстановят управлението на някои елементи на банковата система, а Германия и Франция ще помогнат за създаване на международен механизъм за банковите преводи.