Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 12 (2016) ГОСПОДИ, ПРИБЕРИ СИ ВЕРЕСИИТЕ!..

ГОСПОДИ, ПРИБЕРИ СИ ВЕРЕСИИТЕ!..

Е-поща Печат PDF

Ето какво измъдриха умните министерски глави по въпроса за съдържанието на учебниците и подмяната на едни термини с други, които по-плътно отговарят на неолибералната доктрина за всеееврпоейския гражданин на света и на континента... “Тъмните балкански субекти” бяха уведомени от медиите, че “Думата “съжителство” изчезна от новата програма по история за 6-ти клас. Тя ще бъде заменена от друга дума - “традиции”. Според министър Кунева и зам.-министър Стаматов промяната се е наложила под напора на общественото мнение. /.../ Въпреки че през последните месеци просветното министерство неизменно твърдеше, че думата “съжителство” е използвана само за да представи отношенията между различните националности в Османската империя, но не и политическата система, днес беше обявено, че тя ще се замени с думата “традиции” и спорният израз в програмата ще стане - “Дава примери от всекидневието за традициите на различните религиозни общности”.

В историята за 6-ти клас освен думата “толерантност” ще се въведе и “дискриминация”. Ще се добави и изчезналия термин - “православие”.

Някъде, на друго място, и по друго време министърът Диян Стаматов ще обясни къде и защо беше изчезнал терминът “православие”, а когато конят вземе да яде боб - ще видим как и министър Кунева ще плаща с лихвите вересиите за затварянето на Ен-блокове на АЕЦ “Козлодуй”, за препускането по преговорните глави с ЕС за по-бързото ни “приемане” там и как така стана, че след всичко преживяно и изстрадано дотук от балгарите, тя пък седна в стола на партиарха Иван Вазов - сиреч, докопа се и тя до креслото на министерството на просвещението! И така - както са казали древните - от нищо нищо не става. Очевидно!!!