Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 11 (2016) ОКЕАН ОТ ПРОМЕНИ...

ОКЕАН ОТ ПРОМЕНИ...

Е-поща Печат PDF

• А светлината винаги идва от Изток

Да, да, наистина лошото време оказва специално и благотворно влияние върху ковачите на законите и рИформите в България. Зависимостта е право пропорционална – колкото повече вали, толкова повече инициативи обслужват нашите храбри парламентаристи. Ето и сега, от няколко дни се бъхтят като камили през пустинята – не става дума за Библейската, а за конституционалната, - и българският народ бе потопен, и дори полуудавен, в океан от промени. Трудно е да се изброят хронологично, но по важност – на първо място, бе гласуването на първо четене на изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен (!), както и на първо четене – приемане на промяна в Закона за изборите (понеже остават шест месеца до президентските наесен, когато ще се броят пилците) и въвеждане на задължително (!) гласуване.

И двете тия начинания са отзвук от Пряпореца и гуслата на един незабравим тазгодишен 3 март – Националния празник на републиката ни. На този чутовен ден, събрал над сто хиляди души на връх Шипка, извадил около милион граждани навън с името на празника на уста, се разбра колко ялови са усилията на управляващата туземна неоколониална администрация да изчегърта от българската памет спомена за близката и по-далечна история. Трети март е върховен синтез не само на освободителната мисия и хекатомба на Русия, завършила с разгром на Отоманската империя и край на турското робство у нас, но и директен лъч надежда за по-новите времена, които много скоро ще изкарат на финалната права онези, които си въобразиха, че всичко им е позволено в „демократична” България.

Не, не е позволено. И не всичко е позволено. И скоро ще го разберете, господа (и дами).

В търпението на българския народ прозира дъното, и тогава... Всички добре знаем какво се случва, когато чашата прелее. А мнозина положиха титанични усилия за целта.

Трети март бил ден на Освобождението на България – не е ясно от кого, защо и кой... Трети март бил ден на падналите финландци и румънци за българската свобода... Трети март бил ден за европейски вятър в косите на България и т.н. лозунги. Трети март... Трети март... Ако беше днес с нас и на тая земя Венцеслав Начев – мир на душата му, едва ли щеше да се задоволи със звучното „недоучки”... Тук става дума за нещо много по-мащабно и по-нечистоплътно. Става дума за едни нископоклонци, които чуват заповедта на господаря още преди да я е произнесъл. Тук става дума за търговия с националния интерес на България, което не може да се причисли към „света на пазарната икономика”, в който трябваше да влезем още преди 25 години... Тук става дума за двоен аршин на безродни евроатлантици, везири и душетровители, чийто брой, макар и не впечатляващ, е достатъчен за маскарада, наречен „България в ЕС и НАТО”. Ако не беше така, романът „Под игото” на Патриарха на българската литература Иван Вазов нямаше да спечели „Голямото четене” през 2008 г. А пък „Голямото четене” все пак си е един тв-формат... и толкоз. Защо обаче не се видя по ти-ви-тата как събраните на Шипка викаха „Оставка” и „Убийци” на малцината елитари, които глупаво решиха да се появят на заветното място? Защо? Същото се случи и на 19 февруари – Деня на Апостола Левски, пак освиркване, пак дюдюкане.

И ответният удар не закъсня.

Явно им дойде до гуша на генерал-губернаторските хайвани и като в забързан каданс гласуваха за престъпния комунистически режим у нас, и за наказателните мерки, които грозят всеки, дръзнал да говори, облича, пише или каквото и да било от тоя порядък, за „комунизма”. Ама кой комунизъм? Явно у нас има още много „комунисти”, щом толкова им бърка в очите пресния спомен за достойния живот на три поколения българи, имали шанса да се усетят човешки личности в един сравнително кратък исторически период. Да, наистина е „тежко” наследството на т. нар. комунистически режим – дори и с изключенията, българският гражданин имаше право на работа, дом, образование, здравеопазване, почивка и пенсия. Повечето наистина ги получиха. Злополучните им наследници попаднаха във воденицата на вятъра на промените и пазарната икономика. Резултатите са видими без лупа – всъщност своеобразен екзитпол станаха кофите за отпадъци, около които враждуват гладни и боси човешки същества, някои от тях с очевидно високо образование, а други просто „избрали този живот”, както стана модно да казват „успелите и красивите”. Иначе Адолф и Неговата борба свободно се намират по „Славейков”, той не е комунист, той е просто обикновен нацист и нищо повече... Културните хора у нас не могат да минат без него, също както и без фашизма на Желев, или натурализма на Ани (Илков) и Калин (Янакиев)... Или с елементаризмите на байно Методи Андреев, депутат от ГЕРБ, който обяснява „комунистическото минало”... на Цветан Цветанов и Бойко Борисов с аналогия по Чърчил, който бил първо либерал, а после консерватор, и че Раковски, Левски, Захари Стоянов, Стамболов неслучайно били... русофоби! Ама, нали недоучка, не е чел Алеко...

След множество срамни епизоди накрая е на път е да се повтори в IT-вариант оная сцена в „Под игото” когато на открития урок на Рада Госпожина Бойчо пита децата „От Турция кой ще ни освободи” и получава отговора „Дядо Иван”. Замръзналото мълчание и тихото хихикане озвучават робската тишина на тогавашните елитари... Е, тука ги стяга чепикът днешните. Народът знае, че Дядо Иван не забравя.

И понеже прогнозата за времето също стана политическа категория, на въпроса „Кой климатичен фактор най-вероятно ще повлияе върху времето в България през идните месеци?”, виден метеоролог отговаря (без да се досети за двойния смисъл) – „в цяла Източна Европа има шанс това лято да се спусне от Русия много сух и горещ въздух...”

Иначе, Ex Oriente lux.

Светлината винаги идва от Изток!