Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 16 (2016) ПРОТИВОЗАКОННО ЛИ Е ДА ЗАЩИТАВАШ РОДИНАТА?

ПРОТИВОЗАКОННО ЛИ Е ДА ЗАЩИТАВАШ РОДИНАТА?

Е-поща Печат PDF

Петър Низамов-Перата се превърна в централна тема на новините, свързани с бежанската и имигрантската вълна, заливаща Балканите. На 12 април Петър Низамов, в качеството си на български гражданин, задържал с голи ръце трима афганистанци в района на с. Звездец, община Малко Търново. Задържал ги и ги обездвижил - така да се каже, - с нещо, което всеки втори младеж носи в себе си за различни случаи - т.нар. свински опашчици. Популярно средство за застопоряване на всевъзможни елементи. А в случая и на незаконно пребиваващи у нас. Дотук нищо лошо. Лошото започва в момента, в който гражданската акция на Низамов бива уличена от апелативния прокурор на Бургас като “противозаконно задържане”, като престъпление, за което се полага наказание “лишаване от свобода” до 6 години. Усърдното трудолюбие на разследващите и правосъдни органи установило за отрицателно време колко много е виновен Петър Низамов и как той е просто един същий бандюга, който се прикрива умело, а пък бедничките афганистанци сигурно са търсили някой минерален плаж да си лекуват ревматизма от лошите условия в родината им... и за зла участ попаднали в лапите на балканския злодей.

Типично.

Изглежда, у нас правосъдието в последните години се е преобразило в добре известен литературен персонаж, а хората, които се осмеляват да защитят правата на българина и на България, естествено, подлежат на най-строги санкции.

Твърде симптоматично е, че такива “престъпници” биват хващани и съдени на мига, за разлика от ония едри риби, дето си развяват опашките по панамските офшорки или където и да било по белия свят.

Петър Низамов реагирал твърде поетично на обявата за своето задържане и предстоящ съд - той рецитирал стиха на един поет, който навярно съвсем скоро ще бъде забранен за изучаване, но не поради “етнически и цивилизационни” съображения, а просто защото днешният неолиберален турбокапитализъм не търпи социални изповеди. Стихът е на Никола Вапцаров, а Низамов казал “но в бурята ще бъдем пак със теб, народе мой...”

Съвсем естествено, колекцията от хладно оръжие в дома на Низамов се превръща в най-черна улика за неговите ужасни наклонности, а бързината, с която правоохранителните (или може би правозабранителните) органи събират улики срещу Низамов, заслужава най-висша похвала и одобрение. Ето такива ни трябват на нас в България органи! Миг невнимание - и шест години в затвора. Така му се пада. А те - герои. Дали обаче се питат кой ще защитава утре земята ни...

Още по-отблъскващо прозвуча новината, че “представители на националистически организации в Бургас” (ооо, направо мирише!) се събрали на протест в сряда вечер (14 април) пред Съдебната палата в Бургас. Организирали се чрез социалните мрежи в интернет, и издигнали лозунги “Не посягай на патриотите, ще си изгориш ръцете!”

Наистина не само трябва да бъде разплетен този сложен случай, и казус респективно, защото е недопустимо в свободна и демократична правова България да съществува подобно зло отношение към туристите и пътешествениците, пък били те и от далечен Афганистан.

Не може така.

Ама е така...