Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 17 (2016) КОНГРЕСЪТ РЕШАВА ДАЛИ БСП ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА Е ЛЯВАТА ПАРТИЯ НА БЪЛГАРИЯ

КОНГРЕСЪТ РЕШАВА ДАЛИ БСП ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА Е ЛЯВАТА ПАРТИЯ НА БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

- Г-н Иванов, предстои конгрес на БСП, който ще е решаващ не само за избора на бъдещ лидер, но и за политиката на партията. Какви са очакванията ви?

- Конгресът е важен не толкова заради избора на председател. Трябва да се дискутира повече за политика и по-малко за личности. От конгреса зависи дали БСП ще продължи своя път - да бъде лявата партия на България и да печели хората на своя страна, или пък ще встъпи в нов флирт с дясното; да е независима и отговорна само пред хората, а не да е обект на неполитически зависимости.

- Т. нар. ляв завой е много спорна тема за БСП в момента - какво не обяснявате правилно, че дори вътре в партията оставате неразбрани?

- Проблемът с неразбралите не е нов.

Няколко човека експлоатират собствената си глупост, за да печелят от нея медийни дивиденти и евтина слава. Не искам да коментирам това. Но ще напомня, че БСП попречи дясната здравна реформа да се осъществи. БСП поиска повече пари за майките с деца и за децата с увреждания. Да си солидарен със слабите, е ляво. БСП се противопостави на увеличаването на пенсионната възраст на 68 г. и на 16 млрд. заем. БСП предложи пакет данъчни закони - прогресивно и семейно подоходно облагане, намаляване на ДДС за бебешки храни и социални дейности. Ще го предложим и за лекарствата. БСП въведе, а десните отмениха минималните заплати да не се облагат с данък. Справедливото разпределение на тежестите също е лява политика.

Искането ни за отмяна на санкциите срещу Русия също е проекция на лява политика. Ако някой разбира отношението към Русия като любов във физическия смисъл, той не разбира от политика. Защото ляво е да защитиш българския производител от политиката, жертва на която стана България в системата на санкции и контрасанкции. Ляво е да отчетеш настроенията на милиони българи, духовните и културните връзки между два народа и да им дадеш политическо представителство. Ляво е да имаш позиция срещу войната и в подкрепа на мира. Така че т. нар. внезапно пламнала любов към Русия е политика - лява, автентична, социалистическа!

Левият курс има съдържание, с което поне депутатите и членовете на Националния съвет следва да са добре запознати.

- Какво се промени в партията с лидер Михаил Миков, макар и с по-кратък мандат?

- Промени се политиката ни - БСП гради изчистен ляв профил. “Ляв завой”, “ляв курс”, “връщане към корените на партията” - както и да се нарече, това не е повече от израз на осъзнато убеждение, че БСП е лява, а не ляво-дясна или друга и трябва да реализира политика в интерес на хората. Че БСП е социалистическа, а не социаллиберална партия и всички безпринципни флиртове с дясното са вредни.

Започнаха и сериозни организационни промени. Прекратихме практиката политически решения да се взимат в резултат на неполитически зависимости. Засили се колективното начало. Има укрепване на местните организации, обновление - половината са с нови председатели, а над 20 % от членовете на ръководните органи са млади хора. Над 50 000 са членовете с електронни членски карти, което позволява комуникацията с тях да е много по-пълноценна. Увеличава се приемът на нови членове. Промяната е осезаема и вече дава резултати. Влива се нова енергия.

Има отделни членове, които приемат и политическия ни курс, и мерките за организационно укрепване като нещо лично срещу тях и им оказват съпротива, но те не са персонални, а целят да укрепят партията. Партията ни е национална, затова феодализацията й по места трябваше да бъде преустановена. Социалистите виждат и разбират това.

- Доколко са основателни обвиненията, че БСП е беззъба опозиция?

- Всички знаят, че това не е вярно. Събрахме подкрепа от 80 гласа за вота на недоверие за здравна политика. КС отмени разделянето на здравните пакети. Ние алармирахме и за скандала с турските ваксини. Или пък за проблемите на демографската катастрофа - тема, по която десните нямат сетивност. И всичко това само с 38 депутати. Е, това беззъба опозиция ли е?

Интересно е друго. Кой твърди, че БСП е слаба опозиция? Ако са наши членове, не са ли в ръководството на парламентарната ни група и не се ли чувстват и отговорни за реализацията на партията като опозиция? Запитаха ли се какво са допринесли самите те БСП да изглежда по начина, по който те я искат? Да се използва това твърдение като част от предконгресната кампания, ми се струва безотговорно към партията.

Който нанася щети на БСП в стремежа си да я оглави, си прави лоша услуга. Но хората виждат и оценяват.

- Прави впечатление обаче, че атаките на левите депутати са насочени най-често към министрите от Реформаторския блок. Има ли сделка с ГЕРБ?

- Между ГЕРБ и Реформаторския блок има сделка. Между БСП и нито една от тези две формации няма сделка.

Възможно е между отделни наши членове и ГЕРБ да има договорки. Това понякога проличава и публично. А иначе атаките ни не са насочени само към министри на Реформаторския блок. Например министър Бъчварова е чест обект на политическата ни критика. Или пък Бойко Борисов, който носи отговорност за кризата в демографията, здравеопазването, образованието, а и за нескопосната ни външна политика и липсата на национални позиции по важни въпроси - за бежанците, за ТПТИ...

Трябва повече да се следят новините, за да се знае, че атаките ни са насочени към дясното като политика, а не към лицата, които я реализират.

- Ако има предсрочни избори сега, как ще убедите хората да ви повярват отново и да ви дадат властта?

- С последователност, честност и реални действия - както го правим вече година и половина. В последните месеци се отчита покачване на доверието към БСП и се надявам това да продължи. Да се бориш за доверие, за да “вземеш властта”, е едно. Но много по-важно е да мислиш и за това, че доверието трябва да се запази и после. Истинският тест за доверието на хората в БСП ще бъде да не загубим подкрепата, когато управляваме. Не знам дали всички в партията мислят така.

- Спорна тема за БСП е и отношението към АБВ - трябва ли да си партнирате с тях и как?

- Единствената форма за партньорство с който и да било, е ясната и принципна политическа основа. Наши потенциални партньори са партиите, които споделят левите принципи не само на думи. Ще търсим подкрепа от всички, които разбират необходимостта за България от лява политика и вярват в нея искрено и безкористно. Това отговаря на въпроса, макар АБВ да не се споменава в отговора ми.