Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 21 (2016) ДУХЪТ НА АПРИЛЦИ Е ЖИВ И БЪЛГАРИЯ ЩЕ Я ИМА!

ДУХЪТ НА АПРИЛЦИ Е ЖИВ И БЪЛГАРИЯ ЩЕ Я ИМА!

Е-поща Печат PDF

В началото на тази година, в която България отбелязва 140 години от Априлското въстание - 1876 г., бе обявен  национален конкурс за есе „От Батак съм, чичо...”Размисли 140 години по-късно”. Инициативата на Историческия музей в Батак получи широка популярност, а творбите на участниците бяха разделени в две възрастови групи - ученици от 5-и до 8-ми клас и от 9-и до 12-и клас, като в конкурса могат да участват ученици от цялата страна, и български деца, живеещи извън пределите на България. Целта на конкурса е формулирана по следния начин - да се даде възможност на младите хора да покажат познанията си за организацията, хода и потушаването на Априлското въстание в Батак; за изразяване на личностна позиция относно Априлското въстание - връх в национално-освободителното движение на българите; размишления по темата Батак - Голгота на Априлското въстание, и Батак - Светинята българска; да се стимулира творческото мислене; да се възпитава родолюбие, национално самосъзнание и самочувствие сред младото поколение на България.

Изключително вълнуващо е и посланието на екипа на Историческия музей в Батак до участниците в конкурса,чийто финал бе на 11 май, а обявяването на победителите и наградените - на 14 май. “Мили българчета, благодарим Ви за отзивчивостта и отговорното отношение към конкурса. За екипа на музея и членовете на проверяващата комисия бе чест да се запознаят с есетата ви. Вече сме убедени, че във и извън пределите на нашата родина младите българи знаят и помнят Батак и славното минало на нашия народ.

Сигурни сме, че духът на Априлци е жив и България ще я има, защото поколенията искат да знаят, искат да помнят и свято да пазят историята!”

По повод Деня на славянската писменост 24 май редакцията на в. “Нова Зора” публикува есето на петокласничката Александра Пойдовска от бургаското училище “Елин Пелин”, отличено с второ място в конкурса. Поместваме също и две стихотворения, отличени на други два форума - “Той е... Ботев” - 1-ва награда за поезия в Националния литературен конкурс “Живеем в земята на Ботев”, Враца, 2016, на Николай Тодоров, и “По Ботевски” - златен медал за поезия от Националния фестивал на русофилите, Плевен 2016 - с автор Румен Воденичаров (младши).