Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 21 (2016) ЗА ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА ТРЯБВА ДА СЕ ВОЮВА БЕЗКОМПРОМИСНО!

ЗА ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА ТРЯБВА ДА СЕ ВОЮВА БЕЗКОМПРОМИСНО!

Е-поща Печат PDF

„Исторически истини и лъжи – 75 години от началото на Великата Отечествена война” – бе темата на международна научна конференция с участието на около 200 учени, общественици, дипломати от България, Русия, Гърция и Сърбия, Молдова, която се проведе на 19 и 20 май в Централния военен клуб в София и Руския културно-информационен център. Събитие, за което в. „Нова Зора” оповести в миналия брой.

Сред почетните гости бе и Минчо Минчев, председател на партия „Нова Зора”, и главен редактор на вестник „Нова Зора”, Красимир Янков и Валери Жаблянов от ПГ „БСП лява България”, Волен Сидеров, лидер на „Атака”, представители на „Россотрудничество” в София, както и на руската дипломатическа мисия у нас. Организаторите на конференцията са форум „България – Русия”, Български евразийски научен център, Българският антифашистки съюз, Съюзът на ветераните от войните и Съюзът на руските ветерани. Конференцията бе открита от г-жа Светлана Шаренкова, издател на в. „Земя” и „Русия днес – Россия сегодня”, която отбеляза тематичната рамка на форума и оповести получените поздравителни адреси от Комитета по международните дела към Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) с председател Константин Косачев, от о. з. ген. Стоян Топалов – Съюз на офицерите и сержантите от запаса. Симеон Игнатов, председател на БАС, д-р Иван Сечанов, председател на Съюза на ветераните от войните, проф. Минчо П. Минчев, председател на Българския евразийски научен център, бяха в деловия президиум на конференцията.

Посланикът на Руската федерация у нас г-н Юрий Исаков също поднесе приветствие, прочете и поздравленията на руския външен министър Сергей Лавров. Генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова, председателят на БСП г-жа Корнелия Нинова също поздравиха форума, който бе открит с тържествения глас на легендарния Юрий Левитан и съобщението на съветското радио за вероломното нападение на нацистка Германия над Съветския съюз, а финалните думи – „Нашето дело е право, победата ще бъде наша!”, с годините се превърнаха в крилата фраза.

Нашата конференция има за главна цел да присъедини гласа ни към гласа на всички хора, които отстояват истината за Великата отечествена война - вече 71 години. Да отчетем усилията за това на правителството на Руската федерация и на Министерството на външните й работи, намерили концентриран израз в Доклада за 70-ата годишнина от Победата на министър Сергей Лавров - дипломат № 1 на днешния свят.“ С тези думи председателката на форум „България – Русия“ Светлана Шаренкова приветства гостите и участниците в конференцията.

Научни доклади и съобщения на конференцията изнесоха акад. Андрей Фурсов, от Руската академия на науките, проф. Евгений Гиндев, проф. Елена Пономарьова от Московския държавен институт за международни отношения, политологът проф. Андрей Баранов, проф. Искра Баева, историкът доц. Димитър Генчев, д-р Светлана Шаренкова, председател на форум “България-Русия”, д-р Олег Назаров от руското сп. “Историк”, Сергей Прохоров от Фонда за защита на съотечествениците на Русия, Тилемахос Лунгис от Националния исторически център в Атина, д-р Иван Бецич от Института за сръбска култура, философът проф. Минчо П. Минчев и други.

„Психоисторическата война, която се води днес, има една цел – да се фалшифицира историята. Първата теза в нея е, че Съветският съюз и Сталин заедно с Хитлер са виновниците за Втората световна война, и второ, – че Сталин бил подготвил агресията и Хитлер го изпреварил с две седмици”, заяви акад. Андрей Илич Фурсов, а разпространението на тази версия той обясни с „литературната дейност” на писателя Виктор Суворов (литературен псевдоним на Владимир Богданович Резун, бивш съветски офицер-разузнавач) И още – „Несъмнено е, че Втората световна война произтича от Първата, а Великата Отечествена война не е продължение на Първата с немците. Това е схватка между капиталистическата и социалистическата система. Западните страни започнаха да се договарят с Чърчил и Рузвелт за тази мрачна антируска символика. Хитлер си постави задача да се унищожат руснаците – нещо, което не си бе поставил за задача дори кайзер Вилхелм II. След Първата световна война Русия не е свръх държава, но след Втората тя е такава. ... Най-важният въпрос е кой е победил - подчерта акад. Фурсов, и допълни, че - съветските времена след войната казваха еднозначно, че това е Сталин. Историята на Втората световна война беше издадена в шест тома, в които се казваше, че е победила комунистическата партия. След това при Брежнев се появиха нови 12 тома, в които се казваше - комунистическата партия, Леонид Илич Брежнев, Малката земя... И след като започнаха да заливат с кал съветското минало, се появи тезата, че е победил народът, въпреки Сталин. ... Отношението на Сталин към германците е било много по-хуманно, отколкото отношението на американците ... Американците са бомбардирали не заводите в Германия, а градовете, унищожавали са цивилното население, т. е. биологичната маса, нещо, което никога не е правено от страна на Съветския съюз. Нещо повече, Сталин е настоявал Германия да не бъде разгромена, а по отношение на немския народ да не се предприемат допълнителни репресии...”

В заключителния ден на конференцията бе организирана кръгла маса по повод доклада на руското министерство на външните работи на тема „Неонацизмът – опасно предизвикателство срещу правата на човека, демокрацията и върховенството на правото”. Предговорът към книгата е дело на министър Сергей Лавров.