Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 21 (2016) ЖЕСТОКАТА РЕАЛНОСТ

ЖЕСТОКАТА РЕАЛНОСТ

Е-поща Печат PDF

• Военните провокации на САЩ и НАТО по отношение на Русия и съдбата на източните евроатлантически партньори

През втората половина на април зам.-генералният секретар на НАТО Александър Вершбоу обиколи Източна Европа, отби се и в Букурещ и в София. Според официалните съобщения от Брюксел обиколката му е била с „цел подготовката и потвърждаването на дневния ред на срещата на върха на НАТО във Варшава през юли”. Скритата цел обаче е доизграждането на свързващото звено на „линията на конфронтация“ с Русия от Балтика до Черно море. Това стана ясно както от акцентите в разговорите на Вершбоу с ръководителите на марионетните режими и военните ведомства в двете столици Букурещ и София, така и от събитията в региона само две седмици по-късно. След срещата с румънския президент и министъра на отбраната Михнеа Моток г-н Вершбоу изтъкна, че отбранителните способности на НАТО са изключително важни на фона на увеличаващите се заплахи от страна на „потенциалния агресор” в Черноморския регион. Кой е този „потенциален агресор” в региона на Черно море по отношение на НАТО, е излишно да обясняваме. Със сигурност обаче не са страните от блока в региона, нито пък американските протекторати Грузия и Украйна. Те са „поканени” от САЩ в състава на бъдещата група на черноморските „партньори” на алианса. Значи определено става въпрос за Русия.

Военният министър Моток от своя страна верноподанически изрази надежда НАТО да засили отбраната в Източна Румъния и Черно море. Той дори смятал, че това трябва да бъде една от главните теми на срещата на върха на НАТО. Това, което Моток е „смятал”, явно му бе подсказано от американския посланик преди визитата.

 

Борса за пушечно месо

Що се отнася до нашите, сервилността им пред задокеанския господар бе засвидетелствана по начин, за който румънските геостратегически пудели на НАТО биха могли само да завиждат. Нашите марионетки организираха „по своя инициатива”, чрез Атлантическия клуб, международната конференция „Настоящите предизвикателства за сигурността в Черноморския регион”, на която за основен докладчик бе поканен зам.-шефът на НАТО Александър Вершбоу. След изявленията си в Букурещ той бе още по-директен в речта си пред представителите на Атлантическия клуб, в която направо призовава за увеличаване на военните възможности на алианса в региона в рамките на така наречения твърд подход към сигурността в Черно море.

Пред сервилно прехласнатите български натовци той заяви, че САЩ, щели да утроят военните си сили по Черно море, а НАТО да похарчат 3,4 млрд. долара за военно присъствие в Източна Европа, да умножат самолетите си над морето ни, да ни набутат с още 2 млрд. лв. за „военна модернизация” за сметка на пробитите джобове на най-бедния в Европа български данъкоплатец. Обеща ни в наша „защита” да включат полети на „Ауакс” и повече патрули на кораби на НАТО в Черно море. Явно НАТО е решил да увеличи присъствието на военни кораби в региона на Черно море. Освен разрушителя „Доналд Кук”, който може да изстрелва ракети на две хиляди километра и чийто „смел” екипаж масово подаде рапорти за уволнение след срещата с руския Су-24, НАТО възнамерявал да изпрати още три ракетни разрушители на военноморските сили на САЩ с максимален тонаж 30 хиляди тона. Всеки един от тези разрушители носи на борда си няколко десетки ракети със среден и далечен обсег на действие. Като се вземат предвид корабите на турските ВМС (нашите кораби и подводници не ги слагаме в сметката поради ясни за всички причини), наистина НАТО струпва в Черно море мощна военноморска групировка и сериозен оръжеен потенциал.

Вершбоу така също увери родните ни атлантици, че САЩ щели продължат да „допринасят” за сигурността в Черноморския регион чрез поддържане на Черноморски ротационни сили близо до Констанца (Румъния) за обучение на български, румънски и други съюзнически и партньорски сили. Казано просто и ясно и в пълно съответствие с американската военна доктрина: „Самолетите и корабите от нас - пушечното месо от вас!”

Две седмици след източноевропейската обиколка на зам.-шефа на НАТО фронтът срещу Русия става вече жестока реалност.

“Следата на Троя”

Съединените щати активираха елементи от противоракетен щит на трийсетина километра от България, в румънското село Девеселу - бивша авиобаза на разпуснатия от Горбачов Варшавски договор.

На 9-и май – Деня на победата над хитлеристка Германия и Ден на Европа, САЩ и НАТО, провокативно и цинично, обявиха провеждането на тайни, свръхсекретни учения на територията на цяла Европа. Те преминават под кодовото име „Следата на Троя”. Съвместното българо-американско учение на полигона Ново село „Joint training – 1”, което се проведе на два етапа в периода 4 април - 16 май 2016 г., също е част от тези учения.

Според съобщение от пресцентъра на НАТО „страните-участнички не пожелаха да бъдат огласени нито целите, нито замисъла на ученията”. Защо ли? От страх или от гузни съвести на васалните и марионетните режими на САЩ в Европа спрямо Русия?! Тази тяхна „дискретност” означава две неща - хем подлост, хем шмекеруване. Преднамерено, и за да унизят продажните европейски режими обаче, това, което не казаха официално от пресцентъра на НАТО, го казаха директно американските генерали: „Ако Русия се сблъска с НАТО, тя ще се сблъска с цялата мощ на Алианса, на всичките влизащи в него 28 страни.

Военните учения, които провеждаме в Европа, са част от замисъла да демонстрираме това”, заяви генерал Джон Данфорд председател на Обединения комитет на началник-щабовете на ВС на САЩ. „Въоръжените сили на САЩ са готови, ако е необходимо, да се бият в Европа с Русия и да я победят“, заяви от своя страна високопарно генерал Филип Брийдлав, върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.

На 14 май САЩ и Полша направиха първа копка на военна база, която също е свързващо звено от цялата американска противоракетна система в Европа. Според замисъла на натовските корифеи базата в с. Реджиково, в Северна Полша, трябва да приеме 24 ракети-прехващачи СМ-3. Инсталацията ще бъде вградена в по-големия проект за противоракетен щит на НАТО, който включва разположени в Испания американски кораби, радарна станция в Турция и команден център в германския град Рамщайн. Тук е излишно да опровергаваме лъжливото твърдение на генералния секретар на НАТО Столтенберг, че базирането на системата за противоракетна отбрана AEGIS на румънския бряг, която е част от този проект, е насочено към Иран. Това сам го направи неговият заместник Вершбоу при посещението си в България в интервю за в. „Сега”: „Ще направим оценка на дългосрочните последици от кризата в отношенията ни с Русия и ще обмислим следващите стъпки. С нашето изнесено присъствие, всеки, който реши да наруши границите на НАТО, ще се изправи пред боеспособни сили на алианса от другата страна, които ще са американски, европейски и национални”, заяви нагло той. Сякаш Русия е изнесла своите войски на границите със САЩ, а не САЩ и НАТО своите на границите с Русия. Печално, но е факт, че вследствие на предателството на перестройчиците и благодарение на продажността на режимите в бившите соцстрани, в момента войските на НАТО са изнесени на територията на бившите съветски републики!

Към машината на Съдния ден

Действително ли обаче САЩ и съюзниците им от НАТО, след като нагнетяват обстановката около Русия, са готови и могат да започнат война срещу нея?

Отговор на този въпрос дават както анализаторите от Европа и Русия, така и тези отвъд океана.

САЩ и НАТО морално и психически не са готови за пълномащабна война срещу Русия, смята руският военнополитически анализатор и член-кореспондент на Руската академия на ракетните и артилерийски науки Константин Сивков. „Голямата война е невъзможна и поради факта, че имаме здрава ядрена тояга - три съединения - са изключителна възпираща сила”, смята експертът. На тазгодишната среща на дискусионния клуб „Валдай“ попитаха Владимир Путин: „Вие нали можете да унищожите САЩ, например за 30 минути?“. И когато руският президент отговори, след като помисли няколко секунди: „В общи линии да, дори по-бързо...“, мнозина не успяха да оценят на момента достоверността на тези думи. По-късно и по друг повод те бяха потвърдени от главнокомандващия на руските Ракетни войски със стратегическо предназначение генерал-полковник Сергей Каракаев. Според него: „Натрапчивата идея на американските ястреби за „локално използване на ядрено оръжие“ като инструмент за налагане на политиката на Вашингтон е откачено бълнуване и пълна утопия. Но ако те изненадващо все пак се престрашат да нанесат по Русия превантивен ядрен удар, наивно предполагайки, че той няма да остане без възмездие, то илюзиите им следва да бъдат развеяни още сега”, смята той.

Това, което генералът премълча, а от военното разузнаване на Пентагона много добре знаят, е фактът, че дори ако всички командни пунктове на руската армия бъдат унищожени, което е в сферата на фантастиката, системата за самостоятелно управление на ракетните войски със стратегическо предназначение „Периметър“ ще се задейства сама. Наричана на Запад „Мъртвешка ръка, а в Япония „Ръката от ковчега“, тази система днес е единствената в света „машина на Съдния ден“ – оръжие за гарантирано възмездие, и то така модернизирана, че този ответен удар просто не може да бъде отразен заради новите руски ракети със стратегическо предназначение.

Помисли, преди да гръмнеш

Според един от най-авторитетните американски военнополитически анализатори Лорънс Томпсън, САЩ и НАТО не са в състояние да водят успешна война срещу Русия без употреба на ядрени оръжия. Той твърди, че на страната на Русия е не само геостратегическото преимущество, но и по-съвършеното въоръжение и оборудване. „Целият източен фланг на Алианса е уязвим за намеса, отчитайки близостта на руските сили и липсата на естествени бариери за бързо придвижване” – твърди Томпсън. Според анализатора, „Русия исторически е привикнала за провеждане на операции по суша и тя има в това огромни геополитически предимства. А американската армия и съюзниците им от НАТО са привикнали да се сражават при постоянна военна подкрепа от въздуха. Но в случая с Русия този сценарий не работи. Защото руските ракетни системи и ВКС биха могли да свалят всеки вражески самолет, който не е оборудван с технология за ниско ниво на шум или други системи от този вид”.

Освен всичко, което казва американският военнополитически анализатор, трябва да се помни, че руските въоръжени сили бяха обновени по всички направления през последната година. Толкова сериозно преоборудване в историята на руската съвременна армия не е имало досега. По официални данни армията е получила 1172 нови танка, включително новият танк Т-14 „Армата”, 250 самолети, сред които два стратегически ракетоносци Ту-95 МС и три от “Белия лебед” - най-мощните в историята на военната авиация свръхзвукови бомбардировачи. При това положение едва ли някой би се решил да поеме огъня на такава армия върху себе си.

От всичко казано до тук става ясно, че вероятността за ядрена или конвенционална война срещу Русия на този етап е малка, но хибридната война на САЩ срещу нея, чрез съюзниците й от НАТО, вече е в ход.

Ето какво казва в тази връзка ген. Александър Владимиров, вицепрезидент на руската колегия на военните експерти: „Общата теория на войните доказва, че по време на война е важно не само да познаваш своя противник и как да го побеждаваш, но и това как той може да те победи.

Историята е показала, че да се победи и унищожи Русия, е възможно само ако тя сама го направи, а нашите врагове могат само да се постараят да създадат условия за това (трябва да се признае, че това им се получи през 1917 и 1991 година). Но сега те се стремят да създадат нови фундаментални условия за окончателно историческо поражение на Русия като цивилизация.”

В това е и смисълът на хибридната война, която САЩ и НАТО започнаха срещу Русия. Руският президент Владимир Путин и цялото военнополитическо ръководство са напълно наясно с надвисналата над Русия опасност и засега с голям успех правят всичко възможно това да не се случи. Читателите на в. „Нова Зора” бяха информирани по този въпрос в статията „Хибридната война срещу Русия”. Що се отнася до дребните партньори на американците и англо-саксонците, същите тези, които предадоха предишния си съюзник и покровител Русия, тези, които в момента шмекеруват на дребно и „евроатлантическите ценности” стоят преди националните им интереси, съдбата им е трагично предопределена. Никой не обича предателите. От историята знаем, че на Ялтенската конференция през 1945 г., включваща победителите във Втората световна война - СССР, САЩ и Англия, съдбата на България е била решена безмълвно на половин страница от бележник и един подпис със син молив, съюзникът на Англия – Полша, пък е била продадена, пардон, разменена с Гърция от Чърчил пред бутилка грузински коняк. А ако съдим по днешните реакции в страните от ЕС по кандидатурата на Украйна за член на съюза и „ласкавите” оценки към управляващите в Украйна, дадени в интервюто на американския президент Барак Обама за топжурналистката от Си Ен Ен Кристиан Аманпур, пред която той ги нарече „завършени идиоти”, е ясно, че наближава времето, когато Украйна може да бъде разменена и за бутилка водка...

В заключение може да се каже - така е било и така ще  бъде. За марионетките историята задължително се повтаря, първо като трагедия, после като фарс. А Русия и този път ще устои на бурите и ще респектира и в Европа, и отвъд океана. И нейните геополитически противници отново ще се надпреварят да декларират, че Русия им е “приятел и партньор”. Тя е твърде сериозен геополитически и икономически субект и трудно може да не се съобразиш с присъствието й на голямата шахматна дъска. Докато за марионетките и геополитическите джуджета от алианса на биг брадър, съдбата най-вероятно ще отреди да бъдат употребявани, мачкани и унижавани от господаря и презирани от доскорошните си приятели. Живи щем, видим щем...