Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 22 (2016) РУСИЯ СПАСЯВА СВЕТА ОТ ТОТАЛНА ВОЙНА

РУСИЯ СПАСЯВА СВЕТА ОТ ТОТАЛНА ВОЙНА

Е-поща Печат PDF

Разполагането на американска ракетна система в Източна Европа е поредната стъпка към глобалната война. Въпреки че западната пропаганда демонизира Русия, истината е, че именно руската военна мощ е факторът за предотвратяване на тази катастрофа. САЩ и техните съюзници от НАТО вече са в състояние на война с Русия. Това е факт, а не преувеличение. САЩ и техните съюзници трупат оръжия и войски на руските граници и провеждат от всички страни симулирани нападения, заблуждаващо наречени от западните медии „военни игри“, за да се омаловажи тревожният факт, че НАТО подготвя нападателни удари против Русия. Военните системи на двете страни зорко се наблюдават една друга. Близката среща на американски военен кораб с руски самолети-изстребители в Балтийско море миналия месец е една от многото подобни „близки” срещи, които стават почти всяка седмица. Досега не са били произведени изстрели, но оръжейните механизми са задействани. Отново и отново западните медии се стремят да представят за нормална една ситуация, която въобще не е такава.

По заповед на Вашингтон западните страни се стараят чрез икономически санкции да установят блокада над Русия, което също представлява провокационен акт на война. Същевременно дипломатическите контакти между Вашингтон и Москва са замръзнали както по времето на „студената война”. Наистина съществуват сърдечни работни отношения между руския министър на външните работи Сергей Лавров и неговия американски колега държавния секретар Джон Кери, но извън тях двустранните връзки между двете държави са на по-ниско ниво от всякога.

Друга проява на война са провокираните от САЩ конфликти в Украйна и Сирия, където Вашингтон противодейства на Москва посредством неонацистките власти в Киев и джихадистките наемници, рекрутирани от различни страни по света.

И едните, и другите представляват военни американски оръдия, готови по заповед на САЩ да атакуват геостратегическите интереси на Русия въпреки всички приказки на американските официални лица, че се стремят към установяване на примирие и към намиране на политическо решение на съществуващите конфликти.

Инсталирането на ракетната система „Иджис“ в Полша и Румъния е друг акт на агресия от страна на САЩ и НАТО, които сипят абсурдните лъжи, че „Иджис“ не била насочена против Русия, а срещу Иран или някоя друга държава - лъжи, които са толкова прозрачни, че не могат да заблудят никого. Кремъл заяви, че под заплаха е поставена националната сигурност на Русия и че ще вземе мерки за възстановяване на стратегическото равновесие на ядреното въздържане. Официални руски източници осведомиха за нова свръхзвукова междуконтинентална балистична ракета, която е в състояние да пробие всеки американски ядрен щит, като пренесе бойна глава, способна да разруши район с размерите на Тексас или Франция. Това не е безотговорно самохвалство. Жизнено важно е Русия да даде на агресивния Вашингтон да разбере, че неговите бъдещи военни действия ще бъдат посрещнати със също такава или дори с още по-голяма сила като неговата. Разбира се, изходът може да бъде катастрофална ядрена война, но при все това единственият начин да се спасят мирът и планетата, е Русия да покаже, че разполага с военната мощ, необходима да посрещне всички американски ходове.

Повишаването на руската военна сила при управлението на президента Путин е може би единственото, което може да възпре САЩ от пристъпването към война. Защото трябва

да погледнем истината в очите

– именно САЩ са източник на военна опасност в света.

Както посочва американският политически анализатор Ранди Мартин, според господстващата във Вашингтон „доктрина Волфовиц” САЩ трябва да бъдат единствената свръхсила в света и трябва да се предотврати появата на силен съперник дори и с цената на война срещу него. Тази доктрина се преподава във всички американски военни академии и е част от американското военно стратегическо мислене. Тя мотивира агресивната политика на Вашингтон спрямо Русия и Китай. Заради своите амбиции за хегемония САЩ са програмирани да воюват с всяка друга глобална сила и те биха нападнали Русия и Китай, ако не беше тяхната военна мощ, счита Ранди Мартин.

Всъщност Русия спасява света от катастрофата, към която САЩ тласкат света. И може би намесата на Русия в Сирия е целяла не само да спаси страната от подкрепяната от Запада война за смяна на режима в Дамаск, а е била продиктувана също и от по-значителни съображения. Разполагането на най-съвременна руска военна техника, включително системата за антибалистична отбрана С-400, вероятно е трябвало да накара Вашингтон да се позамисли дали да разгръща военна офанзива против Русия.

Поради цялата оглупяваща дезинформация, разпръсквана от Вашингтон, ние може би и не осъзнаваме, че светът наднича в пропастта на ядрената война, а военната мощ на Русия го задържа да не се срине в тази пропаст. И за да не се случи такова трагично сриване, Русия трябва да бъде бдителна и силна, твърдо решена да не капитулира пред Вашингтон.

Годишнината от поражението на нацистка Германия напомни за епичното значение на Русия за пресичането на една международна агресия. Същата зла фашистка агресия сега взема формата на американските хегемонистични амбиции и също както беше с Третия райх, и сега твърдостта на Русия предпазва света от тоталната война.

Политическият анализатор Ранди Мартин счита, че американската общественост не може да играе решаваща роля за опазването на мира. На теория гражданите на САЩ трябва да потърсят отговорност от своите войнолюбиви лидери и да изберат демократично правителство. Но на практика, посочва Мартин, те са лишени от права, деморализирани, с промити мозъци, смазани от бедност и потребителска психоза, поради което той не вижда възможност в сегашния момент в САЩ да се мобилизира масово движение, което да отхвърли управляващия елит, зает с разпалването на война след война. Вероятно зависи от европейците да се предприемат решителни действия.

Нарастващото народно недоволство към европейските лидери, които послушно следват американската политика на агресия и санкции против Русия, може би притежава потенциала да разчупи решително военния фронт, съставен от САЩ, ЕС и НАТО. Хората трябва да проумеят, че Вашингтон и неговите европейски васали вече се намират в състояние на война с Русия.

Не съществува никакво обективно оправдание за западната деструктивна динамика, освен че САЩ се опитват едностранно да утвърдят своята хегемония. Това не е политика на една уважаваща законността демокрация, това е поведение на фашистка държава от типа на нацистка Германия. Войната против Русия се аргументира с лъжливи обвинения за руски анексии, инвазии и експанзионизъм. Това е абсолютна пропаганда отново в духа на нацистка Германия.

Главният въпрос е следният: ще съумее ли Русия да устои на ръководената от САЩ агресия до момента, в който народите по света вече се мобилизират за политическо действие и успеят да отхвърлят престъпния режим, действащ от Вашингтон и европейските столици...

Бистра СТАЙКОВА

(по Finian Cunningham.Russia Saving the World From Total War, Greanville Post, May 17, 2016)