Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 25 (2016) „Златен витяз“

„Златен витяз“

Е-поща Печат PDF

25-о юбилейно издание на Славянския форум на изкуствата „Златен витяз“ - в Годината на руското кино 14 юни - 12 юли 2016 г.

Фондация „Устойчиво развитие за България“ и Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ са организатори и домакини на престижния Славянски форум на изкуствата „Златен витяз“, който ще се проведе от 14 юни до 12 юли 2016 г.

Събитието, което през тази година отбелязва 25-годишнината от създаването си, се провежда в рамките на Годината на Руското кино.

Фестивалът има изключително наситена програма и ще се проведе на няколко площадки - в СОК „Камчия“, във Варна, в Шумен и в София.

Официалното откриване на форума е на 14 юни, в 20 ч в „Черноморски“. На него ще присъстват президентът на „Златен витяз“ и заслужил артист на Руската федерация Николай Бурляев, актрисата Инга Шатова, световно известният художник-аниматор, с четири номинации за наградата „Оскар“, Александър Петров. А творческата вечер и прожекция на 77-минутен негов филм ще се проведе в „Черноморски“, а класът на на художника аниматор Александър Петров безспорно е един от най-очакваните мастър-класове.

В дните на форума ще участват и заслужилият артист на Русия Леонид Мозговой, генералният продуцент Олег Ситник, режисьорът Борис Лизньов, народната артистка на Русия Нина Усатова и други авторитетни имена на руското и на българското изкуство и култура. Така в рамките на един месец СОК „Камчия“ ще обедини водещи славянски творци.

Както обикновено, богатата програма включва изложби, мастър-класове, дискусии, прожекции и кинолектории. В комплекса  “Камчия” ще бъде открит Клуб на изкуствата, на който „Златен витяз“ ще дари повече от 20 игрални, документални и анимационни филма.

Изтъкнати творци от България и Русия ще участват в международната конференция „Славянската култура – вчера, днес, утре“, на 21 юни, а по-късно същият ден народният артист на Русия Леонид Мозговой ще представи своя моноспектакъл „Пушкин“.

В чест на 30-годишнината от създаването на своя филм, Николай Бурляев ще представи авторската си творба „Лермонтов“.

Сред акцентите на 25-ото издание на Славянския форум на изкуствата „Златен витяз“ е и изложбата на съвременни икони на Юрий Кузнецов.

Вечер, посветена на „Най-добрия филм на всички времена и народи“ – „Андрей Рубльов“, на режисьора Андрей Тарковски, ще се проведе на 22 юни.

Сред шедьоврите на руското кино е и филмът “Излечить страх” на режисьора Александър Пархоменко. Той ще бъде представен от генералния продуцент Олег Ситник. Народната артистка на Русия Нина Усатова ще разкаже за историята на филма “Остров”, в който тя изпълнява главната роля.

Вечните филми на Никита Михалков - “Анна от 6 до 18” и “Отец” и “Мама”, ще бъдат показани във Варна, Шумен и в залите на СОК “Камчия”.

Славянският форум на изкуствата „Златен витяз“ се провежда за трети път в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Президент на „Златен витяз“ е народният артист на Руската федерация Николай Бурляев – писател, поет, драматург, член на президиума на Обществения съвет на Министерството на културата на Руската федерация, на Патриаршеския съвет по култура и на ръководството на Съюза на кинематографистите в Русия.