Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 25 (2016) РУСИЯ ТРЯБВА ДА СПРЕ БЕЗУМИЕТО НА ЗАПАДА

РУСИЯ ТРЯБВА ДА СПРЕ БЕЗУМИЕТО НА ЗАПАДА

Е-поща Печат PDF

Ако след разпалването на войните в арабския свят за политическите лидери Буш-младши, Саркози, Меркел, Оланд не се стесняваме да казваме, че са срамът на Запада, то за анализатори като Ноам Чомски и Джулието Киеза с пълно право можем да твърдим точно обратното, а именно, че са съвестта на Запада.

Джулието Киеза е италиански комунист, който 20 години  е бил кореспондент на вестниците „Унита“ и „Ла Стампа“ в Москва. Общувайки с десетки руски политици на родния им език, той натрупва изключителни познания за Русия и руското общество, които намират израз в книгите му „СССР, който се промени“, „Революцията на Горбачов“, “Прощавай Русия“, „Путинофобия (Русофобия 2.0)“. Най-скандална обаче е неговата книга (и 3-часовият филм по нея) „11.09. Разследване от нулата“, в която Киеза описва с факти и интервюта събитията, променили света  преди 15 години.

Западът никога няма да прости дързостта на журналиста, който за сетен път доказва, че американската демокрация е само фасада, зад която могат да се извършват мащабни престъпления срещу човечеството. Преди 45 години „Западът (т.е. неоконс) провъзгласи свободното движение на капитали, след като много добре знаеше, че след капиталите рано или късно ще тръгнат и човешките потоци“ - казва Киеза. Сега Европа сърба попарата с мигрантските потоци, надробена от алчността на капитала.

Не всички тези и идеи на италианския журналист и писател Джулието Киеза могат да бъдат приемани безкритично (напр. за пропорционално разпределение на бежанците в страните на ЕС), но представляват безспорен интерес за изкушените от политика честни европейци.

Зора

- Г-н Киеза, как оценявате  кризата, която преживява светът и каква трябва да е ролята на Русия в нея?

- Ролята на Русия трябва да бъде зададена много просто – да спре безумието на Запада.

Говоря съвсем категорично. Западът (САЩ и Европа) се намират в най-тежката криза на своето съществуване. Това, което наблюдаваме сега, е истински преврат в човешката история. Но тъй като Западът доминираше в света в продължение на четири века, кризата в която е изпаднал, няма решение. Да се продължава развитието в затворена за ресурси система, не е възможно. Не е изход да се мисли, че след изразходване на земните ресурси, с нови технологии, ще намерим нови ресурси. Разбирате, че не можем да се преселим на други планети. За усвояване на космоса от следващите две поколения няма защо да говорим. А за човечеството кризата вече е факт.

- Какви са главните признаци на тази криза на Запада?

- Признаци се наблюдават навсякъде. Прекрати се развитието на икономиката. През последните 30 години илюзията за постоянен икономически растеж се поддържаше от икономическия ръст на Китай и икономиката му. Но сега спира икономическият растеж  даже на самия Китай. За тази стагнация има много сериозни причини.

Наблюдаваме в едно и също време ресурсна криза, социална криза и криза на екосистемата. Ако теоретически продължим да живеем както досега, то цялото равновесие на Земята просто ще рухне. Ситуацията е нулева,“Параграф 22“. При сегашния модел на развитие, дори да използваме всички ресурси на планетата, ние ще се самоунищожим още преди пълното им изчерпване. Екологичните проблеми днес са такива, че е напълно възможно след 40-50 години условията за живот на хората да станат трудни за тяхното оцеляване. Става дума не само за повишаване на температурата на планетата, но и за промяна на състава на атмосферата и за драстично изменение на околната среда.

- Вие смятате, че тези опасности в момента не се оценяват достатъчно?

- Пристигнах в Москва и виждам, че тук всички говорят за икономика. Но икономиката не може да се разглежда като нещо отделно, функциониращо само за себе си. Разбира се, държавата трябва да оцелява, хората трябва да печелят пари, но само в рамките на икономическа дискусия решение няма да се намери.

И в Русия, и на Запад цари пазарното мислене: как да сме по-ефективни и по конкурентноспособни. Това е погрешно.

Подобно мислене ще изчезне след едно поколение, защото въпросите в дневния ред на човечеството ще бъдат съвсем други.

Ето защо се налага интелектуален пробив към нова парадигма. И тук Русия може да изиграе главна роля. Русия в момента се намира в най-изгодни условия, за да даде тон за  подобни идеи.

- Защо точно Русия?

- Защото Русия притежава най- големите природни ресурси на планетата. Това означава, че тя има още запас за стабилност и време за създаване на дългосрочна стратегия.

За Европа времето вече изтече. Европейците нямат основни ресурси, имат само технологии, но това се оказва недостатъчно.

Русия трябва да използва своя интелектуален потенциал. И да говори, да действа не само за себе си, а за цялото човечество. Днес в Русия много се обсъжда как вашата страна може да се защити от външни врагове.

Това е правилно, тя се намира под силната атака на Запада. Но да решава единствено своите проблеми, означава в крайна сметка слаба защита на Русия. Вижте примера на Съединените щати! Американците доминираха, след като успяха да убедят западния свят, че техният американски начин на живот (Аmerican way of life) ще бъде изгоден за всички народи. Създадоха около себе си и около идеите си широк консенсус и доминираха. Но днес този консенсус изчезва, постепенно и доста бързо. И няма никакъв нов консенсус. Русия е тази, която може да опита да създаде този нов консенсус. Особенно като се има предвид нейният революционен и съветски опит.

- Но как тези идеи могат да достигнат до хората? Нали сам казвате, че на Запад алтернативни гледни точки, идващи от Русия, или се премълчават, или се демонизират?

- Светът днес има нужда да търси изход с общи усилия. За да се създаде нова стратегия за оцеляване на човечестввото, ние трябва да имаме едно такова място в Русия, в което тези въпроси да се разглеждат комплексно. Вие хабите сили в полемика със Запада. Не трябва да се полемизира, а да се създава своя алтернативна стратегия. Русия има всичко необходимо: интелектуални  ресурси, наука, инфраструктура. Необходим е така да се каже „Университет за една нова глобализация“, но различна. Тази, която шества в момента, така променя окръжаващия свят, че го руши. А ние трябва да мислим как да променяме света, без да го разрушаваме. Кой би могъл да разработи такава стратегия? Един човек? Изключено. Организация? Не, само цяла държава. И ако тази държава стане Русия, това би бил добър жест и пример за целия останал свят.

- Но Западът ще представя всяка идея , идваща от Русия  като руска пропаганда.

- Няма съмнение, че Западът ще ви атакува във всички случаи, каквото и да предприемете. Но това би могло да бъде и добър ход. А второ – хората на Запад биха могли да ви разберат. Не западните правителства, а хората. И там не са малко тези, които виждат и разбират, че е настъпила световна криза. Но за нея избягват да говорят. А тези, които говорят са лишени от присъствие в медиите. Например в Европа аз не съм канен за участие в телевизионни предавания, защото говоря неприятни за тях неща.

- Но как да бъдат осъществени Вашите предложения при условие, че Западът е решил да води нова “студена война”?

- Западът тръгва на сблъсък с Русия и тя трябва да готви алтернативни системи във всички направления: във финансовата система – алтернатива на долара. Доларът е ключовият лост на Запада. Този лост трябва да бъде пречупен. Как? Просто трябва да скъсате с него. Когато на Запад разберат, че Русия се отказва от долара, атаките ще се усилят, включително дори може да се стигне до военен сблъсък. Там също има безумци.

И Русия, и Китай трябва да създават финансова алтернатива при това без да копират Запада. Опитът на СССР показва друго, а именно, че е възможно развитие, което да не следва западни образци.

Съветският съюз в условия на пълна изолация успя да изгради гигантска индустриална система. Разбира се, съветската история е трагична и сложна. Но сега сме изправени пред гигантски сътресения. Вече е късно, ще станат 40 години откакто равновесието беше  нарушено. И то не може да бъде възстановено  за една година.

Русия ще има своята сериозна роля в света, ако се научите да гледате стратегически, с 40 години напред. Ето, Китай има такова виждане. Те са спокойни, работят и чакат. А от кризата ще оцелее този, който е в състояние да мисли и формира стратегически новото бъдеще и нови принципи.

- Как се отнасяте към фигурата на Владимир Путин?

- Положително. Путин разбра навреме няколко ключови неща. Главното: че ако Русия не се защитава, ще бъде разрушена. В 2004 г. в едно интервю той каза три неща:

Първо: „Искахме да обсъждаме с Запада проблемите, но разбрахме, че Западът иска единствено да диктува“;

Второ: „Искахме да бъдем равноправни партньори. Но на Запад нас ни виждат само в ролята на васали“;

Трето: че „няма да допуснем да постъпват така с Русия“

Настъпи епоха, когато повечето хора са неграмотни. Информацията се поднася на нов език, на езика на движещите се кадри. Създава се илюзия, че  всичко знаеш, но всъщност ти нищо не знаеш.

3,5 млрд. земни жители гледаха как на 11 септември 2001 г. се сринаха  кулите-близнаци в Ню Йорк. Но видя ли някой тези самолети? Има само кадри и емоции.

Ние видяхме с очите си най-гигантската манипулация в историята на човечеството, което и досега вярва на това, което е видяло. А по същество се извърши държавен преврат от малка група хора с цел да променят хода на историята. Всичко това продължава и досега. Мислите ли, че събитията в Украйна не са свързани с 11 септември? Само много грамотен човек може да раздели истината от неистината в интернет. А това, че неистината преобладава, е очевидно. Интернет стана най-удобното място за дейността на специалните служби.

Вълната от русофобия е показател, че се готви война, война за ресурси. Това е мощно безпрецедентно оръжие на Запада срещу Русия. Русия е заплаха, натрапена на гражданите на ЕС и САЩ, нейна е вината за кризата на Запада. Защото Русия е единствената страна в света, която може да спре Запада.

Джулието КИЕЗА
бивш евродепутат и професионален журналист,
пред вестник „Бизнес Online“ – Татарстан, Русия