Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 30 (2016) ЗА ДА НЕ СЕ ПОВТОРИ КОШМАРЪТ ПЛЕВНЕЛИЕВ

ЗА ДА НЕ СЕ ПОВТОРИ КОШМАРЪТ ПЛЕВНЕЛИЕВ

Е-поща Печат PDF

• ИЗКАЗВАНЕ НА ПРОФ. ВАНЯ ДОБРЕВА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА НА ЛЯВОТО КРИЛО В БСП

След конгреса на БСП неведнъж си задавам различни въпроси за нашето ляво движение: за неговите перспективи, за мястото му в БСП, затова как по-конкретно обосноваваме лявата си идентичност, какви позиции отстояваме по основните проблеми на българското и световното ляво движение, какво е виждането ни за най-актуалните геополитически процеси. Страхувам се, че на зададените въпроси нямам готови отговори. Ето защо в своето изказване ще се огранича само с

въпросите и тяхното аргументиране

Определяме се като ляво движение вътре в БСП, което означава, че или нашата представа за лявото е по-различна от тази на ръководството – в този случай трябва да посочим разминаванията, - или че лявата линия на партията съвпада с възгледите на Лявото движение – било под наше въздействие, или без каквато и да било наша намеса. Но това отново ни изправя пред дилемата: дали функциите на нашето движение са изчерпани и ние като Фауст молим мига да спре, или пък се превръщаме в контролен орган със задача да охранява правата линия.

Да приемем, че в момента под лява идея ние разбираме социална справедливост и че първостепенната ни задача е да се реши проблемът с масовото обедняване на българина. Ако е така, то нашите гледища за лява политика би трябвало да претърпят развитие: не е ли по-естествено лявата политика да е много по-определено ориентирана към различните обществени слоеве, в това число към квалифицираните работници и служители, към интелигенцията, към средните и малките предприемачи?

Същевременно, може ли да се провежда лява политика главно или единствено върху справедливо преразпределение на ограничен обществен бюджет, едва покриващ главниците по заемите, или ще сме в състояние да изведем и друга алтернатива: производство, което реално ще реши ситуацията с ужасяващата материална нищета? Няма нищо по-естествено, ако ние, Лявото движение, формулираме такава реална политика, която да възстанови националното производство, да произведе в достатъчна степен принаден продукт, част от който ще подлежи на справедливо разпределение и преразпределение!

Вече е пределно ясно, че засега Брюксел не подпомага развитието на производството у нас, не се стимулират инвестиции във високотехнологични отрасли, нито се отварят големите европейски пазари за българските стоки. След 26 години може да се направи равносметката: от модерна индустриална държава до 1989 година, днес страната ни е рай на молове и ръчен труд на ишлеме.

Време е да признаем: няма как българското производство да се развива без инвестиции от богатия Запад, без дългосрочни външнотърговски договори, но и без взаимноизгодно сътрудничество с държавите от бившия СССР, главно или почти изцяло с Русия, и по-нататък с Китай, Индия, Виетнам и др.

 

Наред с това ще трябва да отчетем една друга реалност – растежът на производството изисква прилагането не само на мерки с лява насоченост, но и на десни мерки.

Да приемем, че има основание за такъв ход на мисълта. Това предполага най-малко две неща. Първо, ще трябва да признаем, че възстановяването на националната ни промишленост и земеделие върху високотехнологична основа трябва да е приоритет на лявата политика. Второ, ще се наложи експерти от Лявото движение да подготвят принципите на една нова управленска програма. В нея, според мен, ще е уместно, ако предложим национализиране на онези приватизирани предприятия, които грубо са нарушили нормите на следприватизационния контрол. Ако предложим да се анулират корупционно сключените концесионни договори, например в златодобива. Ако настояваме държавното начало в енергетиката и други области от висок обществен интерес да бъде възстановено. Ако предложим нови насоки в развитието на здравеопазването. Ако разработим цялостно виждане за развитие на образованието и науката и т.н., и т.н.

Но съществува и друг проблем: днес лявата политика няма как да се реализира истински, ако не дадем като социалисти публичен отговор и на

най-актуалните геополитически въпроси

Известно е, че в момента България като марионетка на Съединените щати е част от най-агресивното крило на НАТО. Българската територия все по-ускорено се превръща в плацдарм за война срещу Русия. При такава ситуация не е възможно да бъде развивано сътрудничество с Русия. В този аспект БСП натрупа не малко грешки с двойнственото си отношение към Руската федерация и към държавно ръководство. Не е ли странно, например, че БСП не се разграничи от свои високопоставени кадри, които подписаха санкциите срещу Русия, бавеха или саботираха АЕЦ „Белене”, стопираха „Южен поток”, съгласиха се в България да има команден пункт на НАТО, да се въведе тежка техника на родна територия, българската армия да служи под чужд флаг, а небето ни да се пази от чужди самолети. Че същите високопоставени кадри подкрепиха да се закупи амортизирана военна техника за милиарди левове в най-бедната европейска държава. Не е ли вече време Лявото ни движение да излезе с документ, с който да предложи нов външнополитически курс на БСП и да осъди, с конкретно посочване на факти и имена, както водената антинационална външна политика от управляващите, така и хамелеонството на конкретни лица не само в предишните партийни ръководства, но и в настоящото ръководство на партията и парламентарната ни група.

Наясно сме, че без защита на нацоналния ни суверенитет, без провеждане на суверенна политика в условията на ЕС, България е застрашена от изчезване. Понастоящем Брюксел подготвя с бързи темпове Европейски съединени щати, зачерквайки спасителната идея за Обединена Европа, която се крепи върху суверенитета и културата на националните държави. Трудно оборим е и фактът, че ПЕС подкрепя неприкрито тази политика, вредна за автентичната европейска идея. Нашето Ляво движение досега не е изработило своя категорична позиция по такива дълбоко кризисни проблеми.

И накрая

за президентските избори

Според мен ръководството на БСП правилно започна преговори с АБВ на Георги Първанов и “Движение 21” на Татяна Дончева. Тези преговори, както се вижда, ще продължат и с други формации. Убедена съм, че и без вътрешнопартийния референдум другарката Нинова би постъпила по същия начин.

Има обаче два детайла, на които ще обърна внимание. Неотдавна прочетох, едно остроумие, че сега най-важно е новият президент на България да не прилича по нищо на Росен Плевнелиев. И това е точно така. Наистина, новият президент не трябва като Плевнелиев да застрашава и предава националните ни интереси. Да бъде едновременно ястреб и пионка в ръцете на Вашингон. Да бъде господин или госпожа „йес”, възторжено приветстващ всеки акт на Пентагона и НАТО срещу Руската федерация. Що се отнася до БСП, от гледна точка на съвременната ситуация в България, с оглед на настоящите предизвикателства пред страната ни, нашата партия според мен е призвана да издигне такава личност за президент, която да получи най-широка национална подкрепа.

Най-добре би било кандидатпрезидентът да е човек на левите идеи, издигнат от редиците на БСП. В лявото движение има такива достойни фигури. Но социологическите данни показват, че в момента процентът на подръжка за БСП е 11 %, според други - 13%. Ако обединим нашите 11 % или 13 % с 4-ите процента на АБВ и единия процент на “Движение 21”, цифрата ще се придвижи между 16 % и 18 %. Да предположим, че по време на предизборната кампания увлечем още 5 или 10 процента гласоподаватели и стигнем до 23 % или 28 %. С такава сравнително скромна подръжка избори за президент не се печелят.

Излиза, че ако държим новият президент да скъса с политиката на Плевнелиев - посредник на олигарха Иво Прокопиев, на фондациите „Америка за България” и „Отворено общество”, е наложително да се насочим към кандидат, който, макар и да не принадлежи към нашата партия, да е искрен и последователен патриот, да е почтен човек, а не репродуктор на чужди интереси в България. В този случай БСП би следвало да обедини в коалиция всички леви партии, с привличане на партии от центъра, от патриотичните и гражданските организации, от десни партии с националноотговорен профил. Но с категорично условие: да не се повтори кошмарът Плевнелиев.

На партийната конференция в Красно село преди няколко дни, заявих, че моята представа за такава кандидатура, която БСП да подкрепи, е сегашният вицепрезидент Маргарита Попова – жена с характер и достойнство, високо подготвен и интелигентен юрист, със сериозен държавически опит като министър и вицепрезидент, доказал се патриот и гарант на националните ни интереси.

Това са част от въпросите, които ме занимават и вълнуват. Отговорите ще ги търсим и намираме заедно!