Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 35 (2016) „МОЯТ ДОМ СИ ТИ”

„МОЯТ ДОМ СИ ТИ”

Е-поща Печат PDF

– така е нарекъл изящно оформеното томче на своята стихосбирка Георги Сапунджиев. В творческата му биография, която кореспондира директно и с качествата на личността му не само като висок професионалист в своята област, но и като активен обществен деятел и политически коментатор, са и белетристичните сборници „Светът и България – деградация на морала”, Нищета на духа”, „Бунтът на дупките”, „Калигула в София”... Изявите му в телевизия СКАТ са гледани от огромен брой зрители и се радват на висока популярност...

В „Моят дом си ти” са събрани стихове, „сякаш диктувани отнякъде по нависоко”, както споделя авторът. Но всъщност тези миниатюри отразяват един невероятен епизод от живота му – един рубикон, който Сапунджиев засега преодоля, и дай боже, така да е и занапред. Вероятно това е и дълбоката причина да посвети стихосбирката на съпругата си Искра, на внука Максим и на двете си деца, които не пестиха грижа и внимание към изпадналия в беда.

На 15 септември - сякаш по ирония на съдбата и първи учебен ден за българските деца, обречени да изучават освен „предприемачество” и „мерки в случаи на бедствия и терористични акции”, които ще трябва да сричат азбуката по новия обучителен метод и т. н. „иновации”, - в зала три на Федерацията на научно-техническите съюзи се събраха приятели и колеги на Георги Сапунджиев.

Премиерата на сборника със стихове бе белязана от усещането за обич и съпричастност в думите на всички, които взеха микрофона. Румен Воденичаров, от “Нова Зора”, Валентина Лулева, от Дирекция връзки с обществеността и протокол към транспортното министерство, Веселин Павлов, бивш министър на транспорта на Р България, Кирил Ерменков, бивш министър и зам.-министър на транспорта в пет кабинета, проф. Тонко Петков, съуправител на Института за въздушен транспорт, народният представител Велизар Енчев, журналист, дипломат общественик, театроведът проф. Чавдар Добрев, историкът д-р Радко Ханджиев, Александър Савов, бивш колега на Сапунджиев от транспортното министерство, бохемиста Васил Василев, Минчо Христов, и много други гости и близки.

Томчето със стихове дължи появата си на бял свят и със специалното внимание на издателство „Жар” в лицето на г-жа Жанет Аргирова, и блестящия български художник Венелин Вълканов.

За Георги Сапунджиев с особена сила сякаш се отнасят наблюденията на големия философ екзистенциалист Карл Ясперс - “Интелигентност - това е, преди всичко, аристократизъм за духа”, и “Човек е винаги повече от това, което знае за себе си”.

Без никакви претенции за изключителност, трябва да се каже, че Сапунджиев е освен всичко това, и благороден рицар на справедливостта и добротворството - достатъчно е само да си припомним сагата с изгонването на демона “Хилд” от България - битка, в която един победи мнозина!.. И не само това.

С огромна обич и благодарност ние, в “Нова Зора”, пожелаваме на приятеля и нашия автор Георги Сапунджиев още поне дузина победи! Винаги има дълбок смисъл да се бориш не само за себе си, но и за българското племе, и за достойнството на човека като цяло.