Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 41 (2016) ДИАГНОЗА “МЕТОДИ АНДРЕЕВ”

ДИАГНОЗА “МЕТОДИ АНДРЕЕВ”

Е-поща Печат PDF

Той бил такъв човек, дето рядко се ражда и на Еньовден”, пише Любен Каравелов за хаджи Генчо, един от героите на повестта „Българи от старо време”.

Педагогиката на хаджията, който наред с другото преподавал и в местното школо, се свеждала до една топка и една пръчка. Когато някое от децата не слушало, хаджи Генчо хвърлял топката и го карал да му я донесе, след което заигравала пръчката по немирните ръчици. Освен това даскалът карал учениците да му носят и храна за мисирките. Но най-много обичал хаджи Генчо да ходи на гости у бившия хайдутин дядо Либен, с когото си пийвали винце и беседвали по разни теми: от достойнствата на Дядо-Либеновия аждрехан, до ингилизките и руските пушки. И тъй като единият хвалел Русия, а другият бил англофил, накрая се скарали. Дядо Либен казал „Ти си ахмак, хаджи Генчо”, а хаджията отвърнал: „А твоят кон не е кон, а клепоуха свиня!”.

Поради „идейните” им различия бил застрашен сватлъкът между двете фамилии, та се наложило синът на стария хайдутин да открадне дъщерята на хаджи Генчо. Тоест, младите взели нещата в свои ръце и ги извели до желания от тях край. Не са и предполагали, горките, че табиетите на двамата старци ще надживеят и тях, и „османското присъствие”. И ще разцъфтят в „евроатлантическа” България в началото на 21 век.

Разбира се, новите „българи от старо време” не се карат за коне и ингилизки и руски пушки, а за много по-важни и скъпи играчки. Например за провалените енергийни проекти като АЕЦ „Белене” и газопровода „Южен поток”. При това унуките на хаджи Генчо хем „замразяват” или тотално провалят започнатото от предишните правителства, хем ги обвиняват за милиардите левове, които България трябва да плати на руската страна за поръчаното и произведено вече оборудване.

Всичко изглеждаше твърде безобидно, докато в играта не се намеси прокуратурата и наред с бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, подгони и бившия енергиен министър от първото правителство на ГЕРБ Делян Добрев. Той е обвинен в умишлена безстопанственост и неупражнен контрол върху НЕК, който въпреки наложения мораториум върху проекта „Белене” продължил да изплаща милиони евро на архитект инженеринговата фирма „Уорли Парсънс”. Дилян Добрев, който е шеф на енергийната комисия в НС, изпадна в положението на „полетият поливач”. Тоест, завлечен беше в „гьола” Белене, където искаше да набута своите предшественици. И кой се зае да брани неговата „невинност”? Не премиерът Борисов, който го е преценил правилно, щом не го взе във втория си кабинет. Затова връчи поста министър на енергетиката на Теменужка Петкова, а ресорът икономика  беше поверен на лидера на СДС Божидар Лукарски.

Вярно, че вицепремиерът и министър за европейските фондове Томислав Дончев заяви, че колегите му от ГЕРБ вярват в невинността на Добрев, но очевидно прокуратурата е на друго мнение. По свой начин в предизборната борба се включи упрекваният в бездействие главен прокурор Цацаров. Внезапното му активизиране накара карикатуриста Христо Комарницки да го нарисува като пираня, зинала да глътне дребната рибка Делян Добрев. Докато наоколо въртят опашки огромни акули. А от редовите депутати на ГЕРБ с ролята на адвокат на Делян Добрев се ангажира бившият седесар и бивш председател на Комисията по досиетата на ДС Методи Андреев. Той започна да обикаля телевизионните студия като вретенарка циганка и заповтаря мухлясалите си баналности за ДС, ядрената мафия и руската пета колона в България. Не човек, а диагноза, Андреев е живото доказателство за необходимостта парламентът да бъде освободен от доста депутати. Които или „ваканцуват” по никое време, или обикалят телевизионните студия, за да не умрат от скука. Последната изява на „декомунизатора” Методи Андреев (на 25 октоври по Нова тв) буквално „изби рибата”. Предметът на неговата пледоария беше, разбира се, обвинението срещу Делян Добрев. Не сме чували някога Андреев да е учил право или ядрена енергетика, но той е готов да говори и по много други теми, от които нищо не отбира. Този път обаче си изпроси боя. Опонентът му Таско Ерменков го нарече „Методиев”, вместо „Андреев” и той се обиди, че не му казвал „господин Андреев”. След което беше наречен „хулиган, простак и идиот”, на което той не се обиди. Вместо това отговори: „Ти си гьонсурат. Знаеш ли какво е гьонсурат?”. Депутатът от БСП се върна и му каза, че е разрушил националната сигурност, за да служи на американците. Последва едно пискливо „А-а-а!” от страна на Методи Андреев, след което Таско Ерменков напусна предаването, прибавяйки към употребените вече епитети и едно „глупак такъв”...

Скандалът засенчи проявата на евродепутата Николай Бареков пред Би Ти Ви по миналата събота. Той също напусна студиото на Жени Марчева преждевременно, оставяйки зрителите „да се наслаждават на хубавите й баджаци”.

Ако трябва да избираме, по-добре да гледаме как Бареков срича английски, отколкото Методи Андреев да дрънка баналности на български. Очаквахме да заведе дело за обида срещу Таско Ерменков, но явно не се обижда на „глупак, хулиган, идиот и простак”. Обижда се само на „Методиев”. Както гласи една римска поговорка „Срамът и обидата вредят, когато се чувстват”. А българският народ е казал: „Пачавра леке не хваща!”. Боже, какви хора ни управляват и представляват! Затова сме най-бедната държава в Европа. Народе????