Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 43 (2016) СБОГУВАНЕ С ПРИЯТЕЛИТЕ

СБОГУВАНЕ С ПРИЯТЕЛИТЕ

Е-поща Печат PDF

Големият български творец, естраден изпълнител, общественик, дипломат и сърдечен човек, незабравимият Бисер Киров, е роден на 4 септември 1942 г. в София, в семейството на свещенослужителя Христо Киров. Завършва гимназия в столичното 22-ро училище с отличен успех. Отбива военната си служба в артилерийския дивизион - гр. Марица (сега Симеоновград). Следва във ВХТИ - София и журналистика в СУ “Климент Охридски”. През 1988 г. завършва Руската академия за театрално изкуство - Москва, специалност “Музикална режисура”.

От 1967 г. започва кариерата му на вокален изпълнител с оркестър “Балкантон”.

На 8 октомври 1967 г. за пръв път пристига на Острова на свободата - Куба, с оркестър “Балкантон” и певиците Йорданка Христова, Маргарита Димитрова и Маргарита Радинска. Участват с голям успех на първия фестивал “Варадеро - 67” и в продължение на цял месец гостуват в различни населени места в родината на Фидел Кастро и победилата революция.

През 1978 г., на 11-ия световен фестивал на младежта и студентите в Хавана, Куба, Бисер Киров и вокална група „Рефлекс”, както и оркестър “Метроном” представят България. Песента “Cuba Bulgaria - in machete y una roza” става хит на фестивала.

През 1979 г. Бисер Киров и неговата група “Рефлекс” са на двумесечно турне в Куба. Тогава в репертоара на Бисер Киров се появяват и първите песни на големия кубински певец и композитор Бени Море.

На GALA’81 Бисер Киров печели Голямата награда в театър “Карлос Маркс” с песента на Бени Море “Tu me sabes comprender” .

През октомри 1982-ра, с група „Рефлекс”, Бисер Киров участва в “Дни на културата на България в Куба” и почти 6 месеца има концерти с групата си в страната. Музикалната компания EGREM записва голяма винилова плоча “Biser Kirov en ld Kabana”.

През юли 1983 и 1984 г. участва с рецитал и турне на GALA’83 и GALA’84.

През 1986 г., със своята група „Рефлекс” е поканен на двумесечно турне в Куба, а музиккалната компания EGREM записва втора голяма винилова плоча “Biser Kirov Cuba de mi amor”.

Бисер Киров е пял с всички звезди на кубинската музика от 70-те и 90-те години - Бола де Ниеве, Елена Бурке, Омара Портуондо, Амаури Перец, „Лос Иракерес”, група „Арагон”, Силвио Родригез и Пабло Миланез, Нерейда Нарианхо, Освалдо Родригез, Фара Мария, Ибрахим Ферер и много други.

Изнесъл е повече от 4500 концерта в Европа, Америка, Азия и Африка, проведени чрез “София концерт”, “Кюнстлерагентур”, “Госконцерт”, “Прагоконцерт”, “Пагарт”, “Кубартиста”, “Джим Халеи Ко”, “Макс Арт Интернешънъл”.

Четири сезона е солист във “Фридрихщатпалас” Берлин, ГДР - 1971, 1972, 1975 и 1977 г. Осемнадесет години е номиниран като най-популярния певец - чужденец в ГДР.

Като композитор Бисер Киров има записани над 300 авторски песни на български, руски, немски, чешки, полски и още 12 езика. С неговите песни са издадени 15 винилови мегаплочи - пет в България, три в Куба, една в ГДР, една в Полша и пет в СССР, както и 17 компактдиска в България, Германия и Русия с общ тираж над 7 милиона екземпляра. Записал е повече от 800 песни на български, руски, испански, немски и английски композитори.

Бисер Киров е лауреат на множество фестивали:

1967 г., Сочи, Трета премия;

1969 г., Барцелона, Испания - Първа награда на Олимпиадата на песента;

1971 г., “Златният Орфей” - първа награда за изпълнение;

1973 г., “Златният лъв”, Лайпциг, ГДР - златен медал с Карел Гот, Марила Родович и Регина Тос;

1974 г., Познан, Полша - “Познанска пролет” - лауреат;

1975 г., Дрезден, ГДР - Голямата награда за изпълнение;

1976 г., “Златен делфин”, Югославия - лауреат;

1978 г., “Златният Орфей” - Голямата награда “Златният Орфей” за композция с песента “Сонет”;

1979 г., “Златният Орфей” - Голямата награда за изпълнение на песента “Вечерница” на Атанас Косев;

1981 г., Гала, Хавана, Куба - Голямата награда;

1982 г., “Нюола фестивал”, Канзас, САЩ - Голямата награда и наградата на публиката;

1983 г., Тампере, Финландия - лауреат  на конкурса на Интервизията;

1984 г., Готвалдов, ЧССР - Голямата награда и звезда на ОРТ.

Лауреат е на множество награди и почетни звания - 1985 г., Заслужил артист на НР България; 1987 г. - Специална награда “Шоу мастър” в Песенния фестивал Кевън, Ейре (Ирландия); 1992 г. - Голямата награда на ФИДОФ, МИДЕМ Кан, Франция; 1995 г. - “Легенда на естрадата” - награда от фестивала Гласовете на Азия - Алма Ата, Казахстан; 1997 г. - Трета награда от “126 песни за Москва” в конкурса на Московското кметство по случай 950 години град Москва - с песента “Обичам Москва” по стихове на Владимир Башев; 2002 г. - Почетна награда  - Мечът на Алма Ата, Казахстан; 2007 г. - Орден “Кирилл и Мефодий” - Русия; 2008 г. - Почетният знак на президента на Република България г-н Първанов; 2009 г. - Заслужил артист на Русия - единствен чужденец; 2010 г. - Носител на Международната награда за култура “Св. Св. Кирил и Методий”, Русия; академик в Международната академия за култура и изкуство - Русия; 2012 г. - Кавалер на почетната грамота на президента на Руската федерация Владимир Путин; 2014 г. - получава “Златно перо на Русия“ за автобиографичния филм “Библия на моето детство”; 2015 г. - публично се отказва от наградата “Човек на годината на Украйна”, несъгласен с войната срещу украинскя народ; 2015 г. - включен е в 10-и том на “Русия - хора на нашето хилядолетие”, заедно с Московския и Всеруския патриарх Кирил и президента В.В. Путин;

От 1 ноември 2006 г. до 1 юли 2010 г. е дипломат - съветник по културата в Москва.

От 01.07.2010 до 04.09.2013 г. е назначен от министъра на външните работи на Република България за “Посланик на добра воля на България в Руската федерация”. От 05.09.2013 до 05.09.2015 г. министърът на външните работи Кр. Вигенин продължава назначението му за “Посланик на добра воля в РФ”. А от 0.6.09.2015 г. министърът на външните работи Даниел Митов продължава назначението му до 6.09.2017 г.

България загуби един голям артист. За неговите приятели и почитатели на вдъхновеното му изкуство обичта му към България, Куба, Русия и още десетки страни в нашето тревожно време остава като висок пример как трябва да се работи, живее и отдава целия талант и голямо сърце за обичта към Човека - духовния атом на вселената по думите на Циолковски.

И сякаш Вселената и нашата Земя не се прощават с Бисер Киров, а го приютяват в своята топла прегръдка, за да остане винаги с нас. И да премине в следващите поколения със своя артистичен глас и оригинален талант, присъщи не само на големите певци, но и на личностите, които са извисени с всеотдайния си труд за щастието и доброто на хората.

Прощаваме се с теб, Бисере! Но само физически! Оставаш завинаги в душите и мислите ни! Обичаме те!

7 ноември 2016 г.

Станка ШОПОВА, почетен председател на Асоциацията за приятелство “България -  Куба”

Тамара ТАКОВА, председател Управителен съвет на асоциацията за приятелство “България - Куба”