Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

ЦАРСТВОТО НА ИДИОТИТЕ

Е-поща Печат PDF

През последните дни на рухващите цивилизации на власт идват идиотите.

Идиоти генерали водят нескончаеми войни, които не могат да бъдат спечелени, но стават причина за банкрута на държавата.

Идиоти икономисти призовават за намаляване на данъците на богатите и за съкращаване на социалните програми за бедните, а също така предричат икономически растеж, базирайки прогнозите си върху небивалици.

Идиоти индустриалци замърсяват водата, почвата и въздуха, съкращават работни места и поддържат заплатите, които плащат, на ниско равнище.

Идиоти банкери извършват спекулации на финансовия пазар и налагат на гражданите съсипваща дългова зависимост.

Идиоти журналисти и идиоти интелектуалци представят деспотизма за демокрация.

Идиоти разузнавачи оганизират свалянето на правителствата на други страни и превръщат тези държави в средища на беззаконие и фанатизъм.

Идиоти професори, „експерти“ и „специалисти“ оправдават политиката на управниците, като си служат с неразбираем език и развиват мистериозни теории.

Идиоти от шоу-бизнеса и продуценти създават потресаващи зрелища на секс, кръвопролитие и фантасмагории.

Един изчерпателен списък, илюстриращ пътя ни към изчезването

Идиотите знаят само една дума – думата „още“.

Те не са обременени от някакъв здрав разум. Трупат богатства и ресурси, докато работниците не могат да свържат двата края, а инфраструктурата се руши.

Живеят в изолирани привилегировани жилища, където ядат шоколадова торта и нареждат извършването на ракетни удари върху други страни.

Те гледат на държавата като на въплъщение на собствената си суетност.

Много империи се провалиха, защото прищевките и маниите на управляващите идиоти бяха въздигнати в ранг на закон.

Доналд Тръмп е лицето на нашия колективен идиотизъм. Той е това, което се крие зад маската на нашите привидни вежливост и разум – един пръскащ слюнки, самовлюбен и кръвожаден грандоман. Той изпраща армии и флоти срещу „прокълнатите на земята“ (думи на социолога Франц Фанон, заимствани от първия стих на оригиналния френски текст на „Интернационала“), весело игнорира катастрофалното човешко страдание, причинено от климатичната промяна, граби в интерес на глобалните олигарси, а вечер седи с увиснало чене пред телевизора, преди да отвори своя „красив“ профил в туитър. Тръмп е нашата версия на римския император Нерон, похарчил големи държавни средства, за да придобие магически способности; на китайския император Цин Шъхуанди, финансирал експедиции до митичния Остров на безсмъртните, за да му донесат вълшебна отвара за вечен живот; на руската царска фамилия Романови, които редели карти таро или викали духове, докато войната покосявала народа им, а по улиците кипяла революцията.

Сегашният исторически момент отбелязва края на една дълга и тъжна история на алчен грабеж и убийства, извършвани от белите раси.

Беше неизбежно, преди да падне последната завеса, да избълваме една уродлива фигура... като Тръмп. В продължение на пет века европейците и американците завладяваха, ограбваха, експлоатираха и отравяха земята в името на човешкия прогрес. Те използваха своето технологично превъзходство, за да създадат най-ефикасните машини за убийство на планетата, насочени срещу всеки и всичко, особено против местните култури, които им заставаха на пътя. Те ограбваха и трупаха богатствата и ресурсите на планетата. Те вярваха, че този оргия на кръв и злато никога няма да свърши, вярват го и сега. Те не разбират, че мрачната етика на безкрайната капиталистическа и империалистическа експанзия обрича и експлоататорите, а не само експлоатираните.

Но дори и сега, когато сме застанали на ръба на изчезването, на нас ни липсват интелигентността и въображението, необходими, за да скъсаме със своето минало.

Chris Hedges.Reign of idiots, Nation of Сhange, May 2, 2017