Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

Турция – България: ЕДНИ ТИЧАТ КЪМ КРИЗА, ДРУГИ - КЪМ КАТАСТРОФА

Е-поща Печат PDF

Към добро ли отиваме, или тичаме към кризата?”, запита турският журналист Мехмет Тезкан в коментар за икономическото положение и правораздаването в югоизточната ни съседка. Ден по-късно той охарактеризира реформата на Ердоган в националното образование с две изречения: „Хаосът е на вратата. Жалко за децата!”. Коментарите му бяха публикувани не в някое незначително регионално вестниче, а в тиражния всекидневник „Миллиет” (05-06.11.2017). За разлика от далечното минало, изданието рядко си позволява да критикува политиката на управляващите в Анкара обаче. Някога вестникът се опълчваше дори срещу военните преврати и наложените от тях режими, но днес изглежда „опитомен”. Благодарение на това негови журналисти не пълнят турските зандани с измислени обвинения в членуване, подкрепа и пропаганда на терористични организации, като Кюрдската работническа партия (РКК) и движението „Хизмет” на укриващия се в Пенсилвания ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, главен обвиняем за опита за преврат от 15 юли 2016 г.

Ето защо написаното от Мехмет Тезкан за състоянието на икономиката и демокрацията в днешна Турция трябва да се види от трубадурите на Ердоган в България, в лицето на трите турски партии: ДПС, НПСД и ДОСТ. А така също от управляващите и техните „присъдружни”, които рекламират икономическата, финансовата и политическата стабилност в България. Стабилност, която един вот на недоверие към правителството щял да подкопае непоправимо, особено, на фона на наближаващото българско европредседателство. А то на свой ред е смокиновият лист, зад който се опитват да скрият корупционния зетьо-шуро-баджанашки модел...

 

Хвалбите за бурния икономически растеж от близо 4 на сто, за „едва” 6-процентната безработица, за замогването на населението и разцвета на градовете и селата, са сякаш заимствани от пропагандния арсенал на управляващите в Турция ислямисти. За какъв растеж и ниска безработица ни говорят при положение, че 330 000 български граждани нито работят, нито учат, нито си търсят работа? Те отдавна са престанали да вярват, че чрез бюрата по труда ще си намерят подходяща за тяхната квалификация и добре платена работа. Добавете към тях и потърсилите препитание в чужбина над 2,5 милиона български граждани и ще разберете колко фалшива е розовата статистика, която ни се пробутва. Някой се опитва „да ни продаде гаргата за славей”, разчитайки на това, че всъщност никой не знае истинския размер на безработицата в България. Казват, че износът бил нараснал драстично, но оставайки си най-бедната страна в Европа, се прочухме единствено с корупция и производство на тикви и кратуни в ЕС. Стана ясно и защо българските растениевъди са се ориентирали към тикво- и кратуно производството. Причината са раздаваните за тази цел

евросубсидии,

които изкривяват не само пазара, а и морала на българския земеделец. Някога сме учили Европа на зеленчукопроизводство, днес сеем тикви и кратуни и внасяме яйца, домати и ябълки от Полша и Албания, чесън от Китай, боб и фъстъци от Египет, краставици от Турция и Македония и т.н. Растежът на икономиката, доколкото го има, идва основно от

еврофондовете.

А и средствата от ЕС по оперативните програми се разпределят по описания още от Захари Стоянов принцип „зетьо-шурьо-баджанакизъм”... Обаче, „подхранваните” с пари за „европолитическа” реклама „свободни медии” са слепи и глухонеми за трагедията на обезлюдените и удавени от „неочакваните” валежи в градове и села. Показват картинки, но не търсят виновни. Един от стотиците опасни язовири да се стопанисва от представител на опозицията и стената му да се е разрушила при наводненията, той ще бъде сочен като пример за човешко безхаберие. Медиите, разделени основно между два клана (Делян Пеевски и Иво Прокопиев),

внимават да не настъпят мотиката!

Боят се да критикуват, сякаш не в Турция, а у нас има диктаторски режим! Вазовият герой от „Немили недраги” казва: „Македонски бяга от глада, но не бяга от смъртта”, докато днешните му наследници пеят дитирамби на властниците. Дали съзнават, че Отечеството, за разлика от Анаватан Турция, тича не към криза, а към катастрофа?!

В Турция всекидневникът в. „Джумхуриет”, въпреки че девет от журналистите му бяха хвърлени в затвора в Силиври, не се уплаши да публикува  видеозаписи, доказващи въоръжаването на джихадистите в Сирия от МИТ. А в началото на миналата седмица публикува извадки от така наречените „Парадайс Пейпърс” („Райски досиета”), показващи, че измежду 93-мата турци, притежаващи офшорни фирми, са и членове на фамилиите на премиера Бинали Йълдъръм и президента Реджеп  Ердоган. Например синовете на премиера Бинали Йълдъръм, Бюлент и Еркам ръководят пет офшорни фирми в Малта: Hawke Bay Marine Co Ltd., Black Eagle Marine Co Ltd., South Seas Shipping N.V., Dertel Shipping Limited и Nova Warrior Limited. Вуйчо му управлява „само” две офшорки, а племенникът му - четири. От „Панама Пейпърс” изскочиха имената и на президентския зет, той и министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак, и на неговия брат. „Офшорни братя” и „Офшорни династии” – така озаглави своите коментари ежедневникът в. „Джумхуриет” (06-07 ноември 2017).

 

Ето какво пише Мехмет ТЕЗКАН за Турция и мислете за деня, в който „рибите ще изплуват” и у нас.

Въпросът ми е класически, прост. Добра или лоша е икономиката? Естествено, нещата се променят според индивида. Някои са доволни от положението, някои повече се оплакват. Портфейлът на всеки е различен. Според някои Турция лети. Турция се обърна на строителна площадка. Строят се разклонени пътища, мостове, тунели, фабрики, летища. Всеки ден се провеждат колективни церемонии за откривания на обекти. Едва оня ден се направи първата стъпка за производство на местен автомобил. Прототипът ще излезе през 2019 г., а през 2021 г. първият автомобил ще бъде на пазара.

В Истанбул се прави трето летище. Мостът „Осман гази” не стигна, сега чрез моста „Чанаккале” Истанбул ще се свърже с Балъкесир. Броени дни остават и до началото на проекта за изграждане на истанбулския канал. Тракия ще се раздели по средата на две: чрез канала корабите ще излизат от Мраморно в Черно море. Като този има много проекти.

Ако гледате с това око, Турция е на добър път, човек изпитва гордост, цъфти вътрешно. Но ако се обърнете и погледнете цифрите, човек помръква вътрешно и не може да не каже: „Този вървеж не е към добро, това е отиване към криза”.

Потребителската инфлация  е 11,9 на сто, кажи го 12 на сто.Инфлацията при производителите е станала 17,3 на сто. Това ни кара да се замислим.

Доларът е 3,85 турски лири; еврото - 4,48; златото стана 158 лири. А лихвата е, кажи го, към 13 на сто.

Всеки ден с тържества се откриват съоръжения, но безработицата е 12 на сто, а при възрастовата група от 15 до 24 години тя е 21,4 на сто.

Плашещо.

Бензинът е станал 5,50 лири... Дизелът е 4.92.

Щом положението е такова, идва поскъпване на всичко.Увеличиха се не само данъците. Дойде поскъпване с 14,5 на сто и на харчовете и глобите. Това било най-голямото поскъпване за последните 15 години. Хайде да поговорим по този въпрос на неделната закуска. Какво мислите? Към добро ли отива икономиката, или тича към кризата?

Защо беше задържан съдията Кавала?

Какво казвате за премеждията, които се стовариха върху главата на Осман Кавала? Тоест, за задържането на бизнесмена левичар, известен с активната си роля в учрежденията на това гражданско общество. Какво казвате? Аз не знаех какво да кажа. Изпаднах в ужас. Да ви обясня причината.

Знаете ли в какво е бил обвинен Кавала? В това, че бил ръководител и организатор на проявите в парка Гези. Прокурорът добавил към това и допълнителни обвинения, но основното обвинение е това.

Какво е акцията Гези? Тя била опит за преврат, насочен към ликвидирането на държавата и правителството.

Кой го казва? Казват го политиците... И прокурорът във всеки случай ще да се е вслушал в тази реч. След 4 години той сметна за опит за преврат проявите в Гези. И съдията се съобрази с това; арестува Кавала.

Гези наистина ли е опит за преврат? Не. Защо го казвам толкова спокойно? Защото има съдебни решения.

По обвинение в опит за преврат бяха съдени 26 ръководители на „Платформата Таксим”, играли активна роля в акциите в Гези. Резултатът: оправдаване.

За опит за преврат беше съдена дори прочутата група „Чаршъ” на Бешикташ (35 души), понеже са участвали в проявите в Гези. Резултатът: оправдаване.

Оставете преврата, оправдаха дори хора, обявени за противници на Закона за събиранията, демонстрациите и манифестациите.

Щом положението е такова, човек не може де не запита: защо арестуваха съдията Кавала?