Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

СКАНДАЛНИТЕ РАЗХОДИ НА ПЕНТАГОНА

Е-поща Печат PDF

Ястребите в Конгреса и във военното ръководство на САЩ обикновено оправдават редовните увеличения на и без друго огромния бюджет на Пентагона, като изтъкват необходимостта от още пари, за да се “защитят войските”.

Лековерните граждани, които приемат това обяснение, трябва да знаят къде всъщност отиват стотици милиарди долари на данъкоплатците.

Истината е, че огромна част от тези пари биват предоставяни на частните корпорации, включително за царските заплати на техните ръководства, а голяма част се прахосва или се дава за поразително скъпи оръжейни системи и друга военна техника, които понякога са дефектни, а понякога - въобще ненужни.

На корпорациите - производителки на оръжие и военна техника, се пада лъвският пай от парите на военното ведомство. През фискалната 2016 г. те са получили 304 милиарда долара т. нар. договорни награди. Това е почти половината от надхвърлящия 600 милиарда долара бюджет на Пентагона.

Най-облагодетелствани са били корпорациите “Локхийд Мартин”- 36,2 милиарда долара, и “Боинг”- 24,3 милиарда долара.

Освен това Пентагонът плаща и на големи здравни и фармацевтични компании, както и на университети, ангажирани с научно-изследвателска дейност за нуждите на военно-промишления комплекс като Масачузетския технологичен институт (1 милиард долара) и университета “Джон Хопкинс”(902 милиона долара).

Огромна част от парите на Пентагона (и на данъкоплатците) всъщност отиват за държавно

субсидиране на частните корпорации

Има нещо, за което много не се говори, и това са крайно щедрите заплати на главните изпълнителни директори на компаниите-производителки на оръжие.

През миналата година петте корпорации, които са главни контрагенти на Пентагона - начело са компаниите “Локхийд-Мартин” и “Боинг”- изплатили на своите първи ръководители общо 96 милиона долара. Като се има предвид, че тези компнии в голяма степен или дори почти напълно - например “Локхийд-Мартин”- зависят от държавните пари, става ясно, че всъщност данъкоплатците в голяма степен плащат въпросните огромни заплати. При това тези 96 милиона не включват високите възнаграждения и за другите високо заплатени ръководители и членове на бордовете на корпорациите.

Това беше през 2016 г. по времето на президента Обама.

Новият президент Тръмп се хвалеше в “Туитър”, че ще промени нещата в ущърб на оръжейните производители, но всъщност се оказа, че корпорациите могат да бъдат доволни от него, защото през първата половина на 2017 г. при по-голямата част от тях

доходите и печалбите се увеличиха повече отколкото през миналата година,

когато беше ерата Обама.

Сред нещата, които Тръмп направи за тях, беше да премахне ограниченията за американските оръжейни продажби в чужбина. Тези продажби отбелязаха силно възходяща траектория с възможността до края на годината да бъдат постигнати рекордно високи нива на доходите и печалбите на корпорациите.

Сега Тръмп и Конгресът се надпреварват кой да предложи по-голямо увеличение на бюджета на Пентагона за следващата година. Тръмп предлага увеличение от 54 милиарда долара, а Конгресът - от 90 милиарда. Проблемът за производителите на оръжие е дали Конгресът ще успее да приеме навреме държавния бюджет, защото ако това не стане, през 2018 г. няма да има увеличение на парите, отпускани на Пентагона, и ще се запази размерът им от тази година.

Но “Локхийд-Мартин” и останалото войнство от корпорации не стоят със скръстени ръце когато се касае за военното финансиране. Те правят всичко възможно, за да се развърти още повече кранчето с държавни пари. За тази цел

корпорациите дават внушителни суми (отчасти пак пари на данъкоплатците), за да прокарат своите интереси

във Вашингтон. От 2009 г. насам оръжейната промишленост е отделила за политически дарения 65 милиона долара. Естествено, голямата част от тези пари се изливат като манна небесна върху парламентаристи, които по силата на служебното си положение могат най-добре да “помогнат” на корпорациите. Това са в частност членовете на комисиите за финансиране на въоръжените сили и отбраната в двете камари на американския Конгрес - Сената и Камарата на представителите.

През последните години членове на Републиканската партия са получили почти две трети от даренията, но ако Демократите успеят да възстановят контрола си над двете камари на Конгреса и над изпълнителната власт, тенденцията ще се обърне в тяхна полза.

За оръжейните компании е без значение членовете на коя партия ще облагодетелстват, за тях е важно да си купят достъп и влияние до хората, упълномощени да им отпускат пари.

Още по-внушителни средства оръжейната промишленост инвестира в лобистка дейност, предназначена да повлияе върху решенията и действията на нужните хора от законодателната и изпълнителната власт. За тази цел са били похарчени над 1 милиард долара от 2009 г. насам, а всяка година се наемат между 700 и 1000 професионални лобисти, за да агитират в полза на корпорациите. Голяма част от тези лобисти са бивши парламентаристи или бивши служители на Пентагона, които през прословутата “въртяща се врата” във Вашингтон са преминали на работа в оръжейните компании. Използвайки старите си връзки, те настойчиво агитират бившите си колеги в интерес на сегашните си работодатели. Същевременно парламентаристи или хора от администрацията на конгреса, офицери от армията и бюрократи от Пентагона, когато наближи краят на професионалната им кариера, са склонни да правят противозаконни услуги на оръжейните компании, за да си осигурят нови добре заплатени работни места като служители на тези компании, след като напуснат държавния сектор. Голяма рядкост е някой от тях да попадне в затвора, обикновено такава опасност не съществува.

Съставна част от бюджета на Пентагона са разхищенията, измамите и злоупотребите с парични средства. Например военното ведомство наема над 600 хиляди частни предприемачи. Те са толкова многобройни и са така зле контролирани, че

Пентагонът неохотно призна, че не се знае точния им брой.

При това техните скъпо платени услуги биха могли да бъдат извършвани от самите държавни служители и това ще излиза по-евтино.

Счита се, че ако броят на частните предприемачи, с които Пентагонът е в договорни отношения, се намали само с 15 %, в резултат ще се спестяват 20 милиарда долара годишно.

Друг източник на парични разхищения са големите оръжейни програми. Сред тях е програмата на корпорацията “Локхийд-Мартин” за изграждане на свръхмодерния боен самолет F-35. Оказа се, че този “самолет на 21-вия векпоказва толкова много дефекти, че може би никога няма да бъде напълно готов за участие в бойни действия. При все това Пентагонът възнамерява да похарчи 1,4 милиарда долара за изграждане и поддръжка на повече от  2400 такива дефектни самолети.

Да не забравяме и скандалния план на Пентагона през следващите 30 години да отдели над 1 милиард долара за модернизация на ядрените бомбардировачи, подводници и ракети.

И сега ядреният арсенал на САЩ възлиза на 4000 ядрени бойни глави, от които 1700 са в пълна бойна готовност и могат моментално да бъдат изстреляни към някаква цел. Програмата за ядрена “модернизация”, която ще донесе огромни и неоправдани печалби на оръжейните корпорации, беше започната от президента Обама, получил Нобелова награда за мир за обещанието си да премахне ядрените оръжия. Това е показател за властта на корпоративното ядрено лоби в САЩ.

Освен “защитата на войските”, друг аргумент в полза на увеличаването на военните разходи, изтъкван във Вашингтон, е твърдението, че така се създавали работни места.

Данните, които корпорациите предоставят за броя на създадените от тях работни места обикновено са силно преувеличени и не отговарят на действителността. Освен това в изследване на икономисти от Масачузетския университет, извършено през 2011 г., се твърди, че военните разходи са най-неудовлетворителният начин за постигане на тази цел. Ако същата тази сума се вложи в друга сфера - инфраструктура, транспорт, екологична енергетика, здравеопазване, образование - биха се създали два пъти повече работни места.

Но въпросът е и политически, а не само икономически. Става дума за това как да бъдат накарани президентът и Конгресът да инвестират в обществено полезни дейности, а не просто да обсипват с долари оръжейните корпорции. Най-добрите работни места, които тези корпорации създават, са на чевръстите лобисти-агитатори и на свръхзаплатените главни изпълнителни директори на фирмите-производителки на въоръжения. Така че когато им се говори за необходимостта да се “защитят войските”, гражданите трябва да се сещат не за друго, а за хищниците, наречени “военно-промишлен комплекс”, от които трябва да се защити американското общество.

Бистра СТАЙКОВА

(по William D. Hartung, The scandal of Pentagon spending, Nation of Change, October 10, 2017-със съкращения)