Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 2 (2018) Подкрепа за БСП срещу зловещата Истанбулска конвенция

Подкрепа за БСП срещу зловещата Истанбулска конвенция

Е-поща Печат PDF

• Отворено писмо до г-жа Корнелия Нинова, председател на ПС на коалиция „БСП за България”

Уважаема г-жо Нинова,
В. „Нова Зора” неведнъж е публикувал мнения на свои автори, които се различават от позициите, защитавани на „Позитано” 20. Това е естествена практика за нашата редакционна политика. В това отношение Вие сте проявявали разбиране. Но с настоящото отворено писмо на първо място искам да изкажа нашата подкрепа на позицията, която ръководството на БСП зае във връзка с приетата от правителството на Р България, на 3 януари т.г., Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, по-известна като Истанбулската конвенция, с предложение за нейното ратифициране от депутатския корпус.
Дълбоко сме удовлетворени, че в разпространената позиция на Изпълнителното бюро от 4 януари т.г. се подчертава, че БСП не може да приеме императивите на текста от Истанбулската конвенция: „Страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипните роли на жените и мъжете”.
Изцяло сме солидарни и с отхвърлянето на възможността в учебната програма да бъдат включени теми като „нестереотипните роли на пола”.
В същото време сме обезпокоени, че от правилната позиция на БСП се разграничават вече официално доскорошни водещи фигури на българската левица като вицепрезидента Илияна Йотова и омбудсмана Мая Манолова. Те толерират изцяло конвенцията под фалшивия предлог, че така се защитавали жените, жертви на домашно насилие, без да се отчитат гибелните за националното ни съществуване капани, заложени във въпросния документ. Това налага допълнително да поясня по-конкретните наши мотиви за отхвърляне на конвенцията, за солидаризирането ни с позицията на ИБ на БСП, в която правилно се настоява Министерският съвет да оттегли одобрението на Истанбулската конвенция и да отпадне възможността за нейната ратификация от Народното събрание.
Позволявам си да подчертая, че в партия „Нова Зора”, както и в „Интелектуален кръг „Зора”, сме твърдо убедени, че тази конвенция представлява огромна опасност както за България, така и за настоящето и бъдещето на европейската цивилизация. Под формата на обвинения за извършване на „домашно насилие” грубо се нарушават основните ценности на християнска Европа, сред най-важните от които са ценностите на семейството, на семейния ареал. В случая семейството се превръща в минидоноснически съюз между мъжа и жената, между жената и жената, между мъжа и мъжа, които се дебнат за „закононарушения” с всички произтичащи от това последици. Разрушават се устоите на хилядолетния морал, на човешките чувства и принципите, върху които се гради дом и семейство. Тази декларация разбива на пух и прах дори библейското послание за това, че мъжът и жената осигуряват възпроизводството на човешкия род.
Истанбулската конвенция всъщност регламентира равноправието на „третия пол” с пола на мъжа и пола на жената. Особено опасно е, че по този начин информационните средства и училищата ще подготвят в бъдеще целенасочено контингент на гейовете, лесбийките и транссексуалните. Конвенцията дава статут на бежанец на всеки, който обяви, че в родината му го преследват заради „особеностите на пола”. Така България ще се превърне в Мека на световното гей общество. Освен това Истанбулската конвенция ще наложи промени в образователната система и в законодателството в ущърб на пълноценното и естествено развитие на подрастващите. Не по-малко опасно е, че въпросната конвенция ще опорочи статута на Българската православна църквата в рамките на държавата.
Склонни сме да мислим, че не са безоснователни твърденията, че конвенцията от Истанбул е резултат на сговор на мощни финансови, политически и икономически кръгове в света, които, след като изпробваха различни методи за унищожаване на т. нар. нерентабилна част от седеммилиардното население на Земята, сега прибягват към заличаване на функцията на семейството за продължение на рода. Това е зловеща доктрина, която прави апокалипсиса реалност като естествен край на либерално-глобалистичната епоха. Антиевропейският характер на конвенцията проличава и във връзка с това, че върху цивилизационната същност на континента, след милионите бежанци, хора с неевропейски произход и религия, - сега, за втори път, се нанася унищожителен удар. Това заплашва самото съществуване на Европа и на европейската ни същност.
Смятам за свой дълг да подчертая, че БСП, че левите и национално отговорни сили у нас реагираме правилно, категорично и остро срещу покушението върху българската ни и общоевропейска идентичност и бъдеще. Намирам, че би било много добре, ако коалиция „БСП за България”, наред с изразената позиция, излезе и с нарочна декларация в Народното събрание и с официално изявление пред представителите на европейските ръководни структури по време на Софийското председателство. Мисля, че е уместно да се организира широк обществен дебат по повод конвенцията, въпреки одобрението й от Министерския съвет. Би било катастрофално за България, ако се окаже, че в последна сметка конвенцията бъде ратифицирана в Народното събрание с гласовете на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС.
Уважаема г-жо Нинова,
След ожесточени спорове Република Хърватска, Латвия и Унгария твърдо са отказали ратификация. И това е верният път. Съвсем правилно в позицията на БСП Вие изтъквате, че: „Принципно, решението за присъединяване към определен международен договор е суверенно право на всяка държава. Няма автоматично задължение на държавите членки да ратифицират дадена конвенция...”.
Солидарни сме с Вас и Ви поздравяваме.

С уважение
Минчо МИНЧЕВ,
председател на партия „Нова Зора” и гл. редактор на в. „Нова Зора”
София, 5 януари 2017 г.