Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 13 (2018) Руската ракетно-ядрена мощ

Руската ракетно-ядрена мощ

Е-поща Печат PDF

След приемането на новата военна доктрина, след  приключване на операцията по обкръжаването на Русия с бази и системи за ПРО с двойно предназначение точно до границите й, САЩ са планирали да постигнат пълно военностратегическо превъзходство над своя „партньор” до 2018 г. И най-късно до 2020 г.
Военнополитическото ръководство на Русия, освен че следеше с особено внимание развръщането на въоръжените сили на САЩ и НАТО около своите граници, но и незабелязано от своите коварни западни „партньори”, впрегна целия си икономически и научно-технически потенциал и взе необходимите мерки за елиминиране на надвисналата заплаха. Също като един опитен джудист, Владимир Путин предпочете да използва слабостите на противника, за да постига целите си възможно най-пълно. По указание на върховния си главнокомандващ ръководителите и учените от ВПК не тръгнаха да разработват и произвеждат скъпи съоръжения за противоракетна отбрана, а потърсиха начин да снабдяват Въоръжените сили на РФ с много по-ефективни и по-достъпни финансово системи за преодоляване на ПРО. Така президентът Путин показа на предишните съюзници и вероятните противници днес на Русия, че правилно е разбрал думите на един от бащите на „студената война” Уинстън Чърчил,че: „Най-сигурният начин да се стигне до стратегическо поражение, е да се възпроизведат методите на врага”. Експрезидентът Обама и неговият наследник Тръмп продължаваха да смятат Русия за „изостанала регионална сила”. Обаче във военното разузнаване на Пентагона и в ЦРУ вече имаха информация, че руските учени разработват нови ракетноядрени оръжия, а от друга страна, продължаваха да донасят в своите сводки, че изоставането на Русия в сферата на стратегическите оръжия продължава.
Изтрезняването започна след демонстрацията на новите оръжия от руската армия в Сирия. После, след Посланието на Владимир Путин пред Федералното събрание, където той доста нагледно представи ракетно-ядрените системи, вече стана ясно, че руският възпиращ потенциал не може да бъде поставен под въпрос. Владимир Путин каза следното тогава: „С нас никой не искаше да разговаря. В очите на западните партньори Русия изглеждаше по-слаба от СССР. Нейната икономика не можеше да оцелее без кредити от МВФ, в Кавказ се водеше гражданска война, а 46% от въоръжението на СССР се оказа на територията на бившите съюзни републики. При тази ситуация американците не приеха насериозно заявленията на Кремъл, че в отговор Русия ще бъде принудена да усъвършенства своите стратегически оръжия“.
След тези встъпителни думи Путин премина към главното, онова, което никой не очакваше. Той представи най-общо новите стратегически супер оръжия на Русия, неуязвими за каквито и да било отбранителни системи, и най-вече за прословутите американски ПРО около границите на Руската федерация. Няма да цитираме думите на президента, вече има много публикации по темата, а ще се спрем на някои подробности и тактико-технически данни, изнесени от военните експерти. А също и на методите за пробив и обезсмисляне на американската ПРО, не толкова познати известни, но важни.
Ракетен комплекс със стратегическо назначение „Сармат“
През 2017 г. в Русия бе създаден уникален ракетен комплекс със стратегическо назначение „Сармат“, заменил комплекса „Сатана”.
“Сармат” е тежка междуконтинентална ракета с неограничен радиус на действие, която разполага с широк спектър ядрени бойни глави. Те на свой ред са снабдени с малогабаритни ракетни ядрени двигатели.
“Сармат” може да носи до 12 ядрени бойни глави и още толкова лъжливи, които маневрират на различни височини по хоризонтала и вертикала със 5 пъти по-голяма от скоростта на звука.
Кое прави системата неуязвима за ПРО на САЩ и НАТО? Това, че „Сармат” не е от типа за прехващане на ракети по балистична траектория. А дори и най-съвършените ракети на тяхната ПРО се движат със скорост 3 до 4 пъти повече от скоростта на звука. Затова и не са в състояние да прихващат „Сармат”. Настъпателната стратегия на САЩ изискваше да изградят ПРО до границите с Русия, с оглед да унищожават руските ракети веднага след изстрелването им. Обаче с изключение на Вашингтон и Ню Йорк, те нямат изградена ПРО за собствена защита. Сега вече им се налага да я изградят включително и откъм Мексико, защото се оказа, че поразяващите ядрени глави на „Сармат” могат да достигнат всяка точка в САЩ както през Северния, така и през Южния полюс. Истината е, че за това трябват много пари и много време, в момента се работи по изграждане на ПРО в Аляска, докато всички изпитания на „Сармат” са приключили и тя постъпва на въоръжение във ВКС на Русия през следващата година.
Ракетен комплекс със стратегическо назначение, с хиперзвуков планиращ крилат блок „Авангард”
Ракетата лети със скорост 20 маха  -т.е., 20 пъти над скоростта на звука. За стартов ускорител (глайдер) на ракетата може да се използва както безпилотният глайдер Ю-71, летящ със скорост 11 000 км/ч, най-съвременният летателен апарат в руската авиация, така и ракетата РС-28 „Сармат” (SS-X-30 според класификацията на НАТО), които извеждат „Авангард” в горните слоеве на атмосферата.
Маневреността, внезапните промени в курса и високата скорост от 20 маха правят прехвата невъзможен. При движение в атмосферата около корпуса ракетата се образува огнен ореол с температура 2000 градуса.
„Авангард” лети към целта като метеорит, като огнено кълбо”, заяви руският президент Владимир Путин в годишното си обръщение към Федералното събрание. Всички изпитания на ракетата са завършени и тя вече се произвежда серийно, влиза на въоръжение още тази година.
Авиационно-ракетен комплекс (АРК) „Кинжал”
Предназначен е да поразява кораби - главно самолетоносачи и големи брегови съоръжения и обекти. Ракетата се пренася от тежкия прехващач МиГ-31, който лети с 3000 км/ч.
Всъщност “Кинжал” е модернизиран „Искандер” с усъвършенстван двигател и бойна глава. Обикновената ракета „Искандер”, както е известно, се изстрелва от земята и нейната далекобойност е до 700 км, защото докато се издигне в атмосферата, изразходва много енергия и гориво.
АРК „Кинжал” се изстрелва от МиГ-31, чиято далечина на полета е 2 000 км, без дозарядка, и далекобойността достига до 2 000 + 700 км. Самолетът обаче може да се дозарежда и във въздуха, което увеличава така далекобойността на „Кинжал”.
За сравнение - най-съвършените американски и натовски самолети от този тип - „Хорнет” Ф 15, могат да летят до 1000 км без зарядка.
След изстрелването й в атмосферата АРК достига скорост до 10 пъти скоростта на звука. Затова няма морска или наземна система за ПРО и ПВО, която да я прихване.
На 22 март на уебсайта на Министерството на отбраната на РФ завърши  гласуване за избора на имената на трите нови вида оръжия, за чието съществуване съобщи на 1 март  руският президент Владимир Путин. Бойният лазерен комплекс е наречен „Пересвет”, безпилотният ядрен подводен апарат - „Посейдон”, най-новата крилата ракета с ядрен двигател - „Буревестник”. Необичайното гласуване, което бе предложено от президента, привлече вниманието на близо 8 милиона души.
Какви са тактико-техническите данни и възможности на новите оръжия?
Океанската многоцелева система за безпилотни подводни апарати „Посейдон”,
снабдени с ядрени двигатели, е високоскоростна (5 пъти по-висока от скоростта на съществуващите подводни и надводни съдове), безшумна е, с неограничен обсег на действие и с висока маневреност, потапя се на дълбочина до 1 000 м. Американските подводници нямат такива възможности, потапят се само до 400 м. Безпилотните подводни апарати-роботи на “Посейдон” са снабдени с малогабаритни ядрени двигатели с огромен ресурс и голям радиус на действие. Оборудвани са и с ядрени бойни глави за поразяване на подводни, надводни и брегови цели.
При движението си към целта апаратите-роботи откриват и избягват капаните и засечната апаратура. И нещо много важно, което е малко известно - могат да създават вълни цунами с височина 400 м! Последното цунами например - вместо сравнение - бе с височина на вълната 14 м.
През 2016 г. руските разузнавателни служби преднамерено “изпуснаха” информация по разработката на системата “Статус-6”. По телевизията бе показан лист с описание на системата по време на съвещание на Висшия съвет за национална сигурност при президента Путин. От Пентагона тогава не реагираха, необходими им бяха две години, за да признаят официално съществуването на „Статус-6”.
Крилата ракета с ядрен двигател и неограничен периметър на действие „Буревестник”
Ракетата е с ядрен заряд и може да достигне всяка цел на земното кълбо. Лети в стратосферата и на няколко метра от повърхността на земята с непредсказуема и скрита траектория на полета.
Изпитaниятa ca пpoвeдeни в Цeнтpaлния пoлигoн нa Pycия, paзпoлoжeн в Hoвa Зeмя. Освен неограничената дължина на полета (през Южния и Северния полюси), новата крилата ракета с ядрен двигател може да се намира във въздуха до няколко денонощия, разказва зам.-министърът на отбраната на Русия Юрий Борисов в интервю за „Красная звезда”:  „Уникалността на тази ракета се състои в това, че тя лети по зададена траектория, следвайки особеностите на терена на ниски височини, което затруднява нейното засичане. Тя може да носи товар на всякакво разстояние. Може да лети с дни”, обяснява зам.-министърът. Според него новият вид ракетно оръжие е уникално - нито една друга страна не е разработила нещо подобно.
Новият боен лазерен комплекс „Пересвет” вече носи бойно дежурство
Проблемът, с който американците не можаха да се справят при разработката на лазерното оръжие - компактен и мобилен генератор за достатъчно силна лазерна енергия, през миналата година бе успешно решен от руските учени. Какво знаем за него?
Президентът на Русия показа работещ образец, приет на въоръжение. Лазерното оръдие е предназначено за унищожаване на крилати, балистични и междуконтинентални ракети, а не само за сваляне на самолети и дронове, както медиите на Запад, пък и в България.
Лазерните оръдия вече носят бойни дежурства в състава на руските ВКС. Два дивизиона с такива оръдия са дислоцирани и носят бойно дежурство в Северния ледовит океан.
Всички тези комплекси имат една много важна характеристика – да преодоляват системите за ПРО и ПВО на противника. Новите руски оръжия са на толкова високо технологично ниво, че парите, платени от американските данъкоплатци за противоракетна отбрана, са като „хвърлени на вятъра”, обясни руският президент Владимир Путин в интервю за американската телевизия Ен Би Си.
Това, което показа Русия, са впечатляващи възможности и основа за оптимизъм за бъдещето не само на страната, но и на света. Заслужилият изобретател на РФ и баща на новите руски ядрени оръжия академик Юрий Семьонович Соломонов, който досега не се бе явявал пред медиите, за първи път бе видян на тържеството в нощта на изборната победа на Владимир Путин. Акад. Соломонов спокойно и уверено заяви: „Нашето ново оръжие премахва опасността от война поне за следващите 10 години. Американците вероятно ще достигнат нашето равнище най-рано към 2028 година, но тогава ние ще сме отишли още по-напред.”
Как все пак ще се развиват събитията в света след „ядреното послание” на руския президент?
За да принудят своите западни „партньори”да преговарят, на Русия и на президента Путин вероятно ще им се налага освен да убеждават, но и да „провежда по-решителна политика и да демонстрира възможностите на новото оръжие”, както прогнозира директорът на „Национал интерест” Дмитрий Саймс.
Впрочем това досега успешно се прави на полигоните и в самата страна и в Сирия. Очевидно дава и резултат. Както казва руският политически анализатор Алексей Мухин, “паметта на нашите западни партньори е като на риби: те помнят последните три секунди от геополитическата ситуация. Толкова са им възможностите и поради това винаги „впрягат каруцата пред коня”.
Сигурно е също, че антируската истерия и пропаганда ще продължат със същата ярост до изборите за Конгрес на САЩ през тази година. Очакванията са, че републиканците ще засилят позициите си в Сената и редица ястреби и железни глави като Джон Маккейн, ще отстъпят място на по-трезво мислещи политици. Паралелно с това вероятно генералите от САЩ и НАТО ще продължат да успокояват западното общество, че са в състояние да се справят с „руската агресивност”. Но това ще е само в сферата на войнствената риторика и пропагандата. На практика САЩ трябва да прибавят към 700-милиардния военен бюджет сега още много средства, за да постигнат паритет, ако разбира се, това е възможно. В областта на стратегическите оръжия Русия сега е едно, а може би и две поколения напред.
Тази реалност без съмнение ще постави на изпитание възможностите на американската икономика с всички произтичащи от това последствия за обществото. Сред американския политически истаблишмънт ще вземат връх силите, които ще настояват, че с руснаците трябва да се преговаря. И това вече започва да се случва.
На 9 март група американски сенатори се обърна към американския държавен секретар на САЩ с призив за диалог с Москва. Призивът бе отправен след изявленията на руския президент Владимир Путин за новите оръжия: „Стратегическият диалог между САЩ и Русия става все по-актуален след публичната изява на президента Владимир Путин на 1 март, в която той спомена за няколко нови видове ядрено оръжие включващи крилати ракети и подводен ядрен безпилотник. Сега те не са ограничени от договора СТАРТ-3 и ще дестабилизират обстановката , ако бъдат развърнати” се казва в писмото, подписано от демократите Джеф Меркли, Даян Файнстайн, Едуард Марки и независимия сенатор Бърни Сандърс.
В изявлението си сенаторите също така настояват, че за новите видове оръжия, представени от Путин, които не са предмет на договора СТАРТ-3, САЩ следва да започнат незабавно преговори с Русия за актуализиране на споразумението.
От отсамната страна на океана западноевропейският елит със сигурност ще бъде по- загрижен за решаването на тези проблеми. След като Съединените щати настаняват на територията на европейските държави тактически ядрени оръжия, които вече са налице в Германия и в други страни, изграждат ПРО, и след като Русия има нещо, което да ги елиминира, европейското общество също ще трябва да упражни натиск върху своите политици да търсят разбирателство с Русия.
Наскоро авторитетният френски журналист Виктор Айоли предупреди управляващите в Западна Европа: „Руснаците са обикновени хора. Те се страхуват от войната и наистина искат да я избегнат. Но веднъж въвлечени във война, те ще се бият до победния й край. Тази уникална черта от руския национален характер е останала неразбираема за Запада безброй пъти през последните 1 000 години”, подчертава френският журналист.
Със сигурност в Русия и лично президентът Путин отчитат всички тези тенденции и очакват от западните „партньори” да разберат действителността и да я приемат. Стратегията, която прилага Путин с посланието си, е от арсенала на геополитическото джудо, което руският президент показа, че не само владее отлично, но е и сенсей (учител) и в геополитиката.
Съгласно теорията и практиката в джудото,
сенсей знае, може, прави, дава насоки и носи отговорност
и руският президент показва именно това в геополитиката.
Въпреки демонстрираното превъзходство в стратегическите оръжия, той показа, че Русия е готова за преговори. С посланието си пред Федералното събрание руският президент ясно даде да се разбере, че вече не разчита на досегашното криворазбрано от Запада партньорство, а на сериозни преговори за съвместно изработване на новите правила в един многополюсен свят, където Русия е сила, с която трябва да се съобразяват. Заедно с това Владимир Путин със сигурност си дава сметка, че новата военна стратегия на САЩ, представена от Пентагона, си остава „стратегия за нападение” и основа за нови войни. Той не се заблуждава, че Вашингтон умишлено ще предизвиква конфликти, за да потвърди лидерството си, което вече губи.
В момента САЩ умишлено нагнетяват ситуацията в Украйна и Сирия, за да тестват търпимостта на Русия към въоръжени провокации. При развихрилата се напоследък антируска истерия около отравянето на Сергей Скрипал, както и ескалиращата демонизация на президента Путин, не са изключени провокации и посегателства срещу личността му. Такива опити е имало преди и дори през миналата година.
Всички помним, че по време на срещата на върха на държавите от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (Asia-Pacific Economic Cooperation  - АПЕК, АТИС) пълномащабни разговори между Владимир Путин и Доналд Тръмп не можаха да се осъществят „по несъгласувани протоколни” причини.
„Разговорите между държавните глави на Русия и САЩ не се състояха поради необичайните искания, направени от делегацията на САЩ”, заяви тогава прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков. Оказа се, че американските „партньори” са настоявали срещата да се проведе в залата, която те са наели, и не се съгласяват с никакви алтернативи. Такова упорито желание на американците да примамят руския президент в много специфична зала не можеше да не засили подозренията на руските служби за сигурност, които взеха решение да не се рискува живота на държавния глава.
Експертите по сигурността предполагат, че по време на срещата е имало опасност срещу него да се употреби нанооръжие. Вероятно по същата технология и шестима латиноамерикански лидери, които не харесваха САЩ, починаха от рак през последните години.
Като се знае какво е отношението на „ястребите” и към американския президент, напълно възможно е Тръмп също да не е бил наясно с подобна операция и е можело да бъде подложен на „облъчване”... Като сенсей в геополитиката на руския президент без съмнение ще му се наложи да се справя и с предизвикателства от този род, надяваме се, напълно успешно.