Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 14 (2018) Кой всъщност е „Д-р Зло”?!

Кой всъщност е „Д-р Зло”?!

Е-поща Печат PDF

• „А пък ние ще изтрием от картата техния остров” –
така политологът Евгений Сатановски коментира заплахите на Британия по адрес на Русия и замразяването на активите й в отговор на „случая Скрипал”. По радио „Вести ФМ” (14 март) Евгений Сатановски изрази съмнение, че Британия, такава, каквато е днес, може да навреди сериозно на Русия.
„Мечо Пух, магаренцето Йори и Прасчо, да не говорим за Маугли, отдавна сме ги национализирали. Дори нашата анимация много повече ми харесва. А английската литература е изцяло преведена у нас, от Шекспир до Джералд Даръл, пък и всичко родно също е на лавицата”.
Според Сатановски обявеното от премиера Тереза Мей екстрадиране на 23 руски дипломати няма особено значение.
„През 1927 г., както добре помним, експулсирахме всички. И дори ако онези 32 000, живеещи в Лондон и околностите, граждани на Русия, ни бъдат върнати, начело с Чичваркин (руски бизнесмен, съосновател и бивш съсобственик на офиси на „Евросет”, от 2008 г. живее във Великобритания, занимава се с търговия с вино. – б.р.), органите ще бъдат наистина щастливи. Едва ли все пак Березовски ще бъде изровен и пренесен на родна почва. А пък паметникът на Карл Маркс нека си стои там, където е сега. С цялата симпатия към нейно величество и нейните забележителни кучета, паркове, замъци, история, литература – от политическа гледна точка Британия не е кой знае какво”, саркастично заключава Сатановски.
Лондонската заплаха за „замразяване” на руски активи бе лаконично коментирана от Евгений Сатановски: „А пък ние ще им изтрием острова от картата. Дали нямало да сме твърде крайни? Откъде да знам? Ние затова си имаме Върховен главнокамандващ със системите „Авангард”, „Кинжал” и други такива, да, наистина. И не е за първи път. Британия организира истерия по всякакви поводи, и всеки път истерията приключва. На тема Крим ние вече трето столетие си пускаме стрелички. Ами колко британски офицери и генерали минаха през Крим? Антантата – и тя мина. Е, добре, „Бог троицу любит”. ... А и Британия „още не е дала отговор във връзка с индийските сипаи”...
Да припомним, че на 14 март т. г. премиерът на Великобритания Тереза Мей даде на Русия 24 часа да представи доказателства за непричастност към отравянето на Сергей Скрипал, бивш служител на ГРУ. В Москва оцениха посланието като ултиматум и говорителите на Кремъл и Министерството на външните работи нарекоха подхода неприемлив за диалог, особено като се има предвид липсата на доказателства за вината на Москва.
Всъщност г-жа Мей направо обвини Русия за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които все още са в критично състояние (ако не се смятат слуховете, че били на почивка...), а руският външен министър Сергей Лавров отхвърли обвиненията като безпочвени и несериозни, определи ги като опит да бъде заблудена международната общност.
Сергей Лавров подчерта, че Великобритания не е поискала официално от Русия информация за нервнопаралитичното вещество, използвано при покушението срещу Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри на 4 март. Сергей Лавров заяви също, че Русия няма мотив да премахва двойния агент и изтъкна, че извършителите са заинтересувани от раздухване на антируска кампания.
“Надхвърлено е дори онова, с което се занимаваше прокурорът на СССР Андрей Вишински, изобретил принципа “признанието е царицата на доказателствата...”, напомни сардонично Лавров.
Според руския дипломат за британската страна, а и за онези, които “голословно я поддържат”, не признанието, а подозрението е царица на доказателствата и това подозрение “трябва да се възприема от цялата международна общност като царица на доказателствата”.
На 27 март, в предаването на Владимир Соловьов „Неделя вечер”, Евгений Сатановски предупреди, че между Русия и САЩ назрява сблъсък, провокиран от американска страна. А по повод „случая Скрипал”, Сатановски добави, че „полутрагичната, полукомична история с отровителствата на територията на Англия е твърде кинематографска и напомня прекалено много на филма „Доктор Зло”, чиято роля настоятелно се опитват да вменят на Русия. Засега само ни пръскат със светена вода, после ще трябва и пожарчета да палят”, образно описа нападките от страна на Запада политологът.
Припомни също и посланието на Владимир Путин към Федералното събрание, от което става ясно, че Русия разполага с достатъчно средства да отговори на всякакъв вид агресия.
„А ние можем да подсигуряваме Канадско-Мексиканския пролив (това е стара идея на писателя Анатолий Васерман!! - Бел. ред.) вместо САЩ”, и че Русия, въпреки сложната ситуация, в която е поставена, няма да използва техните методи.
Според Евгений Сатановски светът днес е безполюсен, а не еднополюсен, както си въобразяват американците. Налице са много участници, например такива като Иран или ЮАР, които „не слушат никого”, но САЩ нямат претенции към тях и не си позволяват да им оказват натиск.
„Така че часовникът тиктака, и не е стенен часовник с кукувичка, а такъв, дето е на едно куфарче с ядрен заряд вътре”.