Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 20 (15 май 2018) ПРЕКРАСНИТЕ НОВИ УЧЕБНИЦИ…

ПРЕКРАСНИТЕ НОВИ УЧЕБНИЦИ…

Е-поща Печат PDF

Учебник по литература за 5 клас, изд. “Просвета” 2017 г., цена 21,33 лв. Автори Албена Хранова, Лъчезар Бояджиев, Тина Велева

 

В анотацията за този учебник се казва: “Учебникът по литература за 5. клас на издателство “Просвета” изцяло отговаря на новата учебна програма на МОН и цели овладяването на базисни знания, умения и отношения, свързани с митологията, с фолклора и с литературата и с изграждането на компетентности на ученика. Учебното съдържание е представено по достъпен и интересен за децата начин, като са отчетени особеностите на хетерогенните образователни групи. В различни рубрики се предлагат варианти за осмисляне на задължителните текстове. Приложените подходи целят да улеснят работата на учители и ученици за обогатяване на общата и специфичната литературна култура на петокласниците.”

 

Представяме факсимиле на една само страница от този учебник, за да може читателят да направи сам своите изводи. Ако читателят е достатъчно образован, не е трудно да провиди, че съдържанието на текста за Гергьовден е далеч не само от образователен дискурс, но е изцяло политкоректен, както казваме днес. Тук няма фалшиви новини, има деформиран образ на празника на Св. Георги, който очевидно отговаря на разбиранията за етническа, верска и т. н. толерантност на автори и утвърдени от образователното министерство програми.

Тези нещица, които са публикувани на страничката, преди десетилетието на ромското включване, и преди продължаването му с още петнайсет години, ги пишеше в един скандален учебник за ромските деца. Технологията, по която се подменят истинските знания с оглед най-новия ни цивилизационен избор, е простичка и удобна. Само че още колко хартия ще трябва да се изпише, за да се покаже, че у нас никой никога не е притеснявал нито цигани, нито мюсюлмани, нито български граждани с друго етническо и религиозно самосъзнание. Нима не е ясно, че подобни учебници (и не само учебници) преследват една неназована явно цел - да отъпяват българските деца още от най-ранна възраст, защото такива “биологични единици”, и когато пораснат, лесно се управляват и направляват... И още - по-лесно привикват да възприемат “придобитата имуществена неравнопоставеност” на днешното време, а после обръщат поглед и към джендър-идеологията. Всичко това - просто пътем. Но темата е дълбока и сериозна.