Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 34 (18 септември 2018) ИСТОРИЯТА Е МЪДЪР СЪДНИК

ИСТОРИЯТА Е МЪДЪР СЪДНИК

Е-поща Печат PDF

Историята никога не променя хода си в посока назад. Събитията, които са предизвикали 9 септември са анализирани от историците. За нас обаче е важно да се запитаме защо тази дата е значима днес, защо я отбелязваме, защо всяка година на днешния ден почитаме жертвите, които не пожалиха живота си, не търсеха слава, не помислиха за сигурността си, не се поколебаха да се противопоставят на разрухата, неравенството, бедността, подтисничеството, липсата на перспектива в едно разпадащо се общество, в тежък и превратен за света период, края на унищожителната Втора световна война. Там, където е пролята кръв за постигане на един идеал, е трудно да се оценява безпристрастно. Затова и оценките за днешния ден са противоречиви, но за нас, тези, които сме тук, 9 септември е свързан с Народната република. И както и да се оценява от днешна гледна точка този период, не може да се пренебрегнат фактите, че  тогава България беше мирна, сигурна и социална държава. Държава, която полагаше грижи за образованието, културата, здравеопазването. Да, вярно е и това, че тя приключи своето съществувание на 10 ноември 1989 година. Причините - предстои да бъдат изследвани в детайли, но ние, които сме съвременници на периода след 10 ноември знаем, че българското общество плати и все още плаща висока цена за коренните промени, които настъпиха във всички сфери на живота. Очакванията бяха големи, надеждите също. Днес страната ни е член на Европейския съюз и се определя като правова държава, но още по-важно е как се чувства мнозинството от българските граждани, защо мнозина предпочетоха да напуснат Родината ни, защо общественото недоволство изригва всекидневно, породено от несправедливостта и ширещото се неравенство. Защо сме тревожни за утрешния ден? Защото днешната държава често нехае за хората, те не са важни, те не са в центъра на нейните политики. Важни са парите, печалбата, просперитета на малцина за сметка на огромното мнозинство. Защото я няма хуманността, няма я чувствителността към болките и проблемите на хората.

Затова нашата мисия е високо отговорна – да превърнем енергията на идеите, в енергия на действията. Да усещаме пулса на хората и да се опрем на просветеното гражданство, да сме компетентни и подготвени за предизвикателствата на днешния и на утрешния ден. Да върнем доверието на хората и да покажем не на думи, а с конкретни управленски действия, че друга България е възможна. Не най-бедната, най-корумпираната, най- изоставащата, а страна, способна да развива наука, иновации, да осигурява на своите граждани достоен живот в справедлива държава. Вече имаме предложената „Визия за България“ – една платформа за дискусии, обсъждане на идеи и отправна точка за подготовка на сериозна и адекватна на реалностите управленска програма. Да защитаваме тезите си не с аргументите на силата, а със силата на аргументите, не с реториката на лишените от съдържание обещания, а с честност, компетентност, грамотност и култура. За да ни вярват, думите и делата трябва да са в единство. Защото имаме история, а не сме резултат от политическо инженерство и защото не искаме Родината ни да бъде обречена. Не желаем децата ни да се превърнат в хладни циници, а искаме да бъдат съзидатели, които да влагат знанията и талантите си в българското общество.

Заради всичко това днешният ден е важен, за да си припомним историята, да извелечем поуките от миналото и да се отправим към бъдещето.