Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 45 (4 декември 2018) И НАГРАДИТЕ ПОНЯКОГА СА СПРАВЕДЛИВИ. И ЗАСЛУЖЕНИ!

И НАГРАДИТЕ ПОНЯКОГА СА СПРАВЕДЛИВИ. И ЗАСЛУЖЕНИ!

Е-поща Печат PDF

Издателство „Захарий Стоянов“ присъди на Панко Анчев – литературовед, публицист, мислител и изследовател на духовните територии на българската и руската литература, критик на теорията и практиката на западния постмодернизъм и глобализъм – наградата за 2018г  на името на летописеца на българската Национално - демократична революция „Захарий Стоянов“.

Според формулировката под която стои подписа на чл. кор. Иван Гранитски – директор, собственик и главен редактор на националната културна институция изд. „Захарий Стоянов“, наградата се дава „За заслуги към Отечеството“.

Редакцията на в. „Нова Зора“, като честити високото отличие на своя изтъкнат автор, с радост се присъединява към прозренията на г-н Гранитски и отговорно препотвърждава посочените от него в придружителната грамота основания.

Поредицата „Българският ум“, която включва литературно-критически студии за едни от най-изтъкнатите имена в българската литература, като „непрочетените“, според критическата разшифровка на Панко Анчев творчески завещания на Г. С. Раковски, Иван Хаджийски, Цветан Стоянов, Тончо Жечев, Кръстьо Коюмджиев и последната, за сега „непрочетеният Димитър Талев“, наред с „Христо Ботев, като мислител“, „Съвестта на думите“, „Руският Разум“, „В зоната на разпада, романите на Ф.М. Достоевски“ и още много книги и изследвания, очертават творческият образ на този „историк на идеите“ и философ на историята, както сполучливо определи Панко Анчев и неговият широк творчески диапазон проф. Симеон Янев.

Пожелаваме на приятеля, съмишленика и защитника на правдата и вековната твърд на българщината – Панко Анчев, още много награди „За заслуги към Отечеството“, за благодарната кауза на България и нейния народ.