Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

НАКЪДЕ ВЪРВИ СВЕТЪТ

Е-поща Печат PDF

Живеем в сложно и тревожно време. Световната олигархия безразсъдно и безотговорно готви страшна и с нищо несравнима война. Лековерни и високомерни ръководители на велики сили постоянно изправят света и преди всичко Европа на ръба на войната. Забравиха ужасите на Втората световна война и готвят ужасна катастрофа.

Тази опасност беше предсказана от професор Конрад Лоренц /1903-1989/, носител на Нобелова награда -1973 г.,  като учен –етолог /наука за поведението на животните/, а след това и на човека. От 1941 г.той е професор в Кьонигсберг, Германия. По професия е лекар и биолог. През 1944 г. като лекар на фронта попада в плен при русите. Освобождават го през 1948 г. и основава Институт в гр.Виена. Преди това е работил в Института „Макс Планк“, а след това е директор на Института за психология на поведението.

 

Конрад Лоренц

 

Разработил е научно проблема за агресията и алчността в съвременния свят. Доказва, че това води до противоречия и конфликти междуличностни, между социални общности, между великите сили с опасност от кръвопролитни войни и термоядрена катастрофа. В трудовете „Разрушаване на човешкото“ и „Осемте смъртни гряха на цивилизованото общество“професор К. Лоренц заключава: „ Човечеството дори да намери морални сили да избегне термоядрена катастрофа, то неизбежно го дебне страшен екологичен апокалипсис“. Решаването на екологичните проблеми измина дългия път от Киото, Япония до Париж, 2017г., когато бе подписан договор от всички страни за предоставяне на средства за избягване на парниковия ефект и балансиране на природната среда. Но президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната си от договора, а най-големи замърсители са САЩ и Китай.

Според проф.К.Лоренц тези глобални проблеми на човечеството спират до моралната система и изходът е формиране на ново мислене , изградено на устоите на морала-хуманизма и общочовешките ценности.Прав е големият учен, че моралните императиви за перспективно мислене , грижи за цивилизацията и продължение на историята е в основата за избягване на световни катастрофи и престъпления пред човечеството. Наш дълг сега е развитие на всестранните връзки между народите за прогреса на човечеството, за благоденствието на човека и опазване природните богатства на нашия общ дом-Земята.

От глобален поглед човечеството само през 2017 г. е изразходило за военни цели 1,74 трилиона долара и повече от 62 % от учените работят за военни цели . Същевременно всяка секунда умира от глад по едно дете,1/3 от човечеството гладува и за балансиране на природното равновесие са необходими около 200 милиарда долара годишно.

Вместо мечтите и очакванията за свят без войни ,живеем в стресова обстановка от военни конфликти.Свидетели сме на войната в Корея, агресията на САЩ-9 год. във Виетнам са убити над 5 млн. виетнамци. Природата в тези страни не е възстановена. След това са войните в Камбоджа, Ирак, Сирия, Либия, Югославия, Афганистан и др. нападнати от страни –членки на НАТО, предимно от САЩ. Това е разруха, жертви и травми на природата.

Някои факти тревожат будната човешка съвест. Разходите на „отбранителния“ алианс НАТО през 2017 г. са 900 милиарда долара, с повече от предходната 2016г. с 4,87 % . Това е 52 % от разходите на всички страни в света. Само САЩ от 610 млрд долара за 2016 г. повиши разходите си на 716 милиарда долара . Китай има разходи за въоръжение около 120 милиарда годишно, Русия-66,3 млрд долара и т.н.

Едни от най-цитираните американски автори , като Ноам Чомски, Самюъл Хънтингтън, Стивън Майер и др. обръщат внимание на имперските амбиции на САЩ- на военни преврати, нежни революции, „пролети“ и пр.други агресии. Чомски сочи, че интересите и намеренията на САЩ са задължителни за всички в света.Това е процес на деморализация в света, обяснен от проф.К. Лоренц. Той се съмнява, че светът ще намери сили да излезе от това нравствено падениие да избегне термоядрена катастрофа. Защото световната олигархия , увлечена от своята алчност и агресия изпада в безумие, не отчитайки, че и самата тя може да загине.

В този контекст САЩ проявяват двойни стандарти. Обещаваха, че ако се разпусне Варшавският договор ще разпуснат и НАТО, а алианса сега се разшири до границите с Русия. САЩ снабдиха с атомно оръжие Израел и Пакистан, а са против Иран , Северна Корея и др. да притежават. Правилно е никой да не притежава. Яростно се противопоставят срещу връщането на Крим на Русия , смятат за правилно образуването с оръжие на Кипърската турска република, на Косово при агресията на Югославия и т.н.

При изграждане на новия световен ред от САЩ, стратегът - русофоб Збигнев Бжежински изразява бъдещето  в неговата популярна книга „Голямата шахматна дъска“, където настоява за подялба на Русия и отбелязва, че “новият световен ред ще бъде изграден срещу Русия и върху руините на Русия“. Премиерът на Англия Тереза Мей постоянно твори обвинения срещу Русия, поддържана от САЩ , Холандия и др. Бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт конкретизира: „ Богатствата на Русия са били там и преди да я има.Затова трябва да принадлежат на целия свят“.  Преводачът и журналист Димитри Иванов поясни: “ Трябва да се разбира да бъдат за САЩ“.

В Украйна беше извършен кървав преврат с използване последователи на хитлериста Степан Бандера-партия „Свобода“, финансиран от САЩ с 5 милиарда долара, заяви Виктория Нюланд,бивш заместник-държавен секретар. На майдана в Киев лично Виктория Нюланд ръководеше преврата. Овладяването на Украйна според журналиста Владимир Костов е само началният рунд от битката за завладяването на Русия, после към Урал, а може би и към Владивосток.Казаха го и други. Руслан Мъйнов заяви: “ Войната между Украйна и Сирия е война между САЩ и Русия“ Това всички го виждаме.

Украйна и Грузия формално не са членове на НАТО, но фактически са нещо повече. Там се правят учения с войски на „отбранителния“ алианс към границите на Русия. Участват и войски на Р. България, а наши ръководители са ангажирани с утвърждаване на евроатлантически ценности в тези страни.

Русия и Китай бяха обявени от НАТО като заплаха за мира , като врагове. Обяви ги и правитеслтвото на България. Срещу тях се води икономическа , информационна и пр. война, хибридна война. На Вашингтон от години Иран му мирише на нефт и постоянно заплашват тази страна. САЩ обявиха , че ще продължат своята „миротворческа“ инвазия в Ирак, Сирия и Афганистан. Милитаризира се цяла Европа с определен разход от 2% от БНП за военни цели . Черноморският басейн , балтийските страни, България и Румъния са наситени с войски и оръжейна техника. Русия модернизира своята армия, провежда адекватни военни учения.

Това създаде напрежение и тревога в целия свят, особено в Европа, изживяла ужасите на Първата и Втората световна война . Съсредоточаването на войски и оръжия винаги е свързано с подготовка за действвия. Враговете и целите са определени. Военната риторика е в апогея си, измислят се обвинения и заплахи и се засилват. Светът за съжаление се ръководи от посредствени, безотговорни и самозабравили се ръководители , лесно изпадащи в безумие , губещи реализъм. Стремят се към господство и могат да взривят най-страшната война.

Правят се рисковани маневри в различни точки на света. Една планирана или случайна провокация , предизвикана от „неуравновесени“ лидери и главозамяни военни началници, може да предизвика катастрофа в света.

Изходът е само в моралните и общочовешки ценности за насочване на човешката енергия и интелектуални ресурси в сътрудничеството за развитие на материалната и духовна култура, за решаване на глобалните проблеми и избягване на екологически апокалипсис, за благоденствието на хората. Така ще се опровергаят предсказания на учени, астролози, гадатели и др. за края на историята. Проф. Конрад Лоренц и др. ратуваха за свят на мира, прогреса, хуманността, за свят без агресия и алчност.