Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 2 (8 януари 2019) ФАНТОМ ЛИ Е ИЗТРЕБИТЕЛЯТ F-16 V

ФАНТОМ ЛИ Е ИЗТРЕБИТЕЛЯТ F-16 V

Е-поща Печат PDF

Има ли го, или го няма?

 

Вицепрезидентът на СААБ за Централна и Източна Европа – българката Красимира Стоянова посочи, че са засегнати от становището и репликите на американския зам.секретар Джон Съливан, че сравнението между „Грипен“ и F-16 е като да сравняваш ябълки и портокали.

„Кое е по-добро, ябълките или портокалите са по-здравословни?

Всеки човек има вкус. Не знам за кои технологии г-н Съливан намеква, защото самолетът  F-16, който се предлага на България в момента, не съществува. Даже заводът, който ще го произвежда в Южна Каролина  - не съществува. Може само да предполагаме какви технологии ще има включени в този самолет“, каза Стоянова пред bTB и добави: „Грипен“ е една забележителна оръжейна  система, която е доказана в международни участия и мисии на НАТО.

 

Красимира Стоянова


„Самолетът, който ние предлагаме е на въоръжение в момента, самолетът, който предлагат конкурентите не е на въоръжение в нито една страна. Той е само на хартия“, допълни вицепрезидентът на СААБ. Красимира Стоянова заяви, че от преди 15 години производителите на „Грипен“ преговарят с България за въоръжение с изтребители, а предложението на българските министри ги е изненадало.

„България обяви конкурентна процедура преди две години. 2017 г. процедурата беше прекратена, за да могат да бъдат поканени повече участници и да се разшири листата, за да има повече конкурентноспособност. Сега изведнъж се оказва, че не трябва да има процедура, защото една от страните участнички - САЩ не биха могли да проведат преговори в конкурентна среда, а трябва да бъдат избрани. Това е съвсем различна процедура. Аз не искам да съм на мястото на г–н Каракачанов, за да обясня как от една конкурентна процедура, с широк кръг от представители - от САЩ и Европа, как  ще продължим“, коментира Стоянова.

Вицепрезидентът на компанията, производител на „Грипен“ беше категорична, че не са лобирали пред президента Румен Радев да бъде избран техният самолет. Такова съмнение изрази председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Аз работя по този проект от 15 години, никой досега не ме е обвинил в лобизъм и категорично отказвам  становище, че има лобизъм, или,че предварителната процедура е била непрозрачна.

 


Както първата, така и втората  до сега, бяха професионално изработени и прозрачни. Има методология, на която ние сме отговорили. Неслучайно печелим два пъти. В доклада на Министерство на отбраната може да видите, че най-добрата оферта по основния параметър „оперативна ефективност“ е нашата оферта. Това, което служебното правителство избра  и това, което излиза от оценката на втората процедура е едно и също“, заяви Стоянова.

Красимира Стоянова посочи, че тяхната оферта е била значително по-евтина и призова Министерството на отбраната да отвори процедурата и да покаже истинските цени. „И ако тогава, ако работната група е оценила нашето предложение като по-лошо, ние ще си тръгнем без никакъв друг коментар. Нашата цена е значително под 1,5 млрд лв., защото ние не искаме да обвързваме България с конкретно въоръжение, както прави другата страна. На нашия самолет е интегрирано американско, европейско и израелско въоръжение“, добави Стоянова. Вицепрезидентът на СААБ заяви, че американската оферта отговаря на четири от седемте изисквания на страната ни.

Според нея, те не могат да изпълнят заложените срокове, предлаганият модел не е на въоръжение в момента никъде по света и изискват 100-процентово заплащане след сключване на сделката, въпреки че страната ни държи на разсрочено плащане/БГНЕС.

The Bulgarian Times  ни информира, че „Парите, които ще платим за  8 бр. Ф-16 са точно толкова, колкото Бахрейн плати за 16 броя от същите самолети” „Локхийд  Мартин подписа договора за 1,12 млрд. долара за производство на нови изтребители Ф-16 за Военновъздушните сили на Бахрейн през юни“, съобщава изданието.  „Кралството стана първата страна , която купува най-новата конфигурация на изтребителя“, съобщи “Defensenews”.

Коментар:

- Никой не опроверга  изявлението на г-жа Красимира Стоянова, че на практика „не трябва да има процедура, защото една от страните-участнички – САЩ не биха могли да проведат преговори в конкурентна среда, а трябва да бъдат избрани“.

- Никой не опроверга твърдението на вицепрезидента на СААБ Красимира Стоянова, че тяхната оферта  е била значително по-евтина… „Нашата цена е значително под 1,5 млрд. лв“.

- Вицепрезидентът на СААБ заяви, че американската оферта отговаря на четири от седемте изисквания  на страната ни. Според нея

Те (САЩ) не могат да изпълнят заложените срокове

Предлаганият модел не е на въоръжение в момента никъде по света

Те (САЩ) изискват 100-процентово заплащане след сключване на сделката, въпреки че страната ни държи на разсрочено плащане.

САЩ не биха могли да проведат преговори в конкурентна среда.

 


Коментар:

Всички ние помним случая с бившия премиер Орешарски, който след среща с двама американски конгресмени заяви, че спира българо-руските енергийни проекти. Това американско решение на Орешарски  струва на народа ни десетки милиарди долари.

Дойде ред да купуваме бойни самолети. Пристигна пом.държавния секретар на САЩ и двама наши министри, подкрепена от комисия под ръководството на г-н Съливан, единодушно избра, естествено, американския самолет F-16. Изборът беше шумно подкрепен от Цветан Цветанов, председател на пг на Герб.

Никой не опроверга честната, точна и ясна позиция на една достойна жена

- българката Красимира Стоянова, вицепрезидент на компанията СААБ, производител на изтребителя „Грипен“. Със своето изложение тя буквално размаза дружинката лабисти, начело с г-н Съливан, които за пореден път искат да ограбят България.

„Локхийд Мартин“ подписва договор с Бахрейн за покупката на 16 броя

нови F- 16, не F-16 V,.на цена, на която България купува само 8 броя.

Defansenews съобщава, че Бахрейн купува най-новата конфигурация на F-16, не говори за F-16 V.

Какво всъщност купува България?

Нова конфигурация на познатия F-16, или новия модел F-16 V?

Българското общество настоява:

Има ли такъв изтребител F-16 V или няма?

 

д-р Веселин Стоянов

София, 31.12.18 г.