Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 7 (12 февруари 2019) „АЛО, АЛО“ КЪЩА РАЗВАЛЯ…

„АЛО, АЛО“ КЪЩА РАЗВАЛЯ…

Е-поща Печат PDF

„Да обереш банка не е по-голямо престъпление от това да отвориш банка“

Бертолд Брехт


Колко малко трябвало за да се разклати уж стабилното управление на ГЕРБ и Обединените патриоти! И по-точно, басните, разказвани от „съдружниците в престъплението“ за политическата и финансовата стабилност в най-бедната и най-корумпираната, според „Трансперънси Интернешънъл“, държава в целия Европейски съюз. Държава, на която трябваха цели пет години, за да започне дело за източването и фалирането на някога най-фаворизираната от властите банка КТБ, чийто мажоритарен собственик Цветан Василев живее в Белград и чака съдния ден за разгрома на КТБ. Специализираният наказателен съд ще съди наличните „виновници“ за фалита на КТБ, вместо тези, които не само си затваряха очите за щедрите лихви, кредити  и „инвестиции“ на „банкера на годината“ Василев, но и принудиха държавните фирми да си вложат парите в новата финансова пирамида. Делото за КТБ се развива на фона на друг скандал, свързан с ремонта на Ларгото.


След скандалите „Ало, Ваньо“, „Суджук гейт“, „Кум гейт“ и „Великата българска ограда“, управляващите ни сервираха и един „Ларго гейт“ с над двегодишна история. И отчаяно се опитват да омаловажат злоупотребата с европейски и български пари, приписвайки авторството на скандала на опозиционната БСП. Защо, санким, депутатът Елена Йончева баш сега извадила на показ аудио записа, направен от бившия служител на разузнаването, на Министерството на културата, сега служител в Министерството на образованието и науката, Ангел Ангелов? На който запис се чува как тогавашният заместник на Вежди Рашидов, днес министър на културата Боил Банов нарежда да се изготвят постфактум фалшиви актове №10 и №11 (за спиране и възобновяване на строително ремонтните работи СРР, б.а.). За да не се наложи да се водят дела срещу фирмата изпълнител, допуснала доказани нарушения и забавяния на СРР. И най-вече, да не се наложи да се връщат пари на ЕС. Тогава държавата в лицето на Министерство на културата не само се е отказала да прибере близо 1 милион лева неустойки, а и е предплатила за несвършена работа. И с пари на данъкоплатците е доплатила за отстраняването на констатираните пропуски и лошото качество на СРР.

Всичко това заслужава специално внимание от страна на Прокуратурата и Съда. Но какво видяхме от страна на българската Темида? Спец прокуратурата се само сезира едва след пресконференцията на БСП, на която бе пусната част от въпросния аудио запис. След това министър Боил Банов и Елена Йончева бяха привикани да дадат показания.

Тоест, ако записът и другите доказателства във връзка с ремонта на Ларгото бяха дадени направо на Прокуратурата, можеше да ги сполети съдбата на записите „Ало, Ваньо“ и „Шефе, нали ти си го избра?“: да бъдат обявени за незаконни, противоречащи на Конституцията и негодни за пред съда. Конституцията наистина постановява, че никой не може да бъде записван, филмиран или фотографиран без негово съгласие и без надлежно разпореждане на съдия. Но кога Прокуратурата у нас е разследвала действащ министър? Кога се е интересувала от съдържанието на доказателствата за извършено престъпление повече, отколкото от това кой ги е предоставил? Адвокатите и говорителите на ГЕРБ като Тома Биков, Антон Тодоров, Георги Коритаров, Илиана Беновска, Маноил Манов и Спас Гърневски, лежат точно на това ухо, опитвайки се да оневинят сгафилия министър на културата. Казват, че атаката срещу него била част от предизборната „черна пропаганда“ на БСП и опит за реванш заради разследването на Елена Йончева за пране на пари и източване на КТБ. А това разследване не започна ли, след като тя показа далаверите около оградата по границата, кадруването в Хасково на депутата Делян Добрев и полагането на асфалт с варовикови камъчета, довело до гибелта на над 20 души в Своге? Тези, които заставиха държавните фирми да си оставят парите в КТБ, които награждаваха Цветан Василев с грамоти за „Банкер на годината“, обвиняват БСП и Елена Йончева за фалита на тази финансова пирамида! А кой забърка „Суджук гейт“? ГЕРБ или БСП? Кой изпрати полиция в Държавната агенция за българите в чужбина, добила европейска известност с търговията с удостоверения за български произход? Удостоверения, които със съдействието на Министерство на правосъдието на Цецка Цачева, се превръщат в български паспорти. Кой прие поправките в Закона за българското гражданство, награждаващи всеки, който „инвестира“ тук 1 милион евро? Някой пресметнал ли е досега какъв е реалният икономически ефект от тази търговска практика? Не се ли превърна в търговия и определянето на степените на инвалидност в ТЕЛК? Защо патриотите, които влязоха в НС с обещанието да анулират фалшивите инвалидни пенсии трябваше да чакат две години, докато Прокуратурата и МВР започнат да разследват и арестуват членове и председатели на ТЕЛК, злоупотребили със служебното си положение? Внезапното активизиране на Специализираната прокуратура няма ли връзка с предстоящия избор на нов Главен прокурор и с европейските избори? Очевидно има, но управляващите уверяват, че ги движи единствено желанието за справедливост. Твърдят също, че няма коалиция ГЕРБ-ВМРО-ДПС, а подкрепата им за „избора“ на изтребителите F-16 Block 70 не е лобизъм, а политически и стратегически мотивирана. Докато президентът Радев лобирал за шведския „Грипен“, който не се произвежда в държава от НАТО.

Не ще да е случаен фактът, че след като НС „разреши“ на правителството да преговаря с правителството на Тръмп за закупуването на още непроизведените изтребители, зам председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, заместник министърът на спорта Валя Колева, заместник кметът на София Тодор Чобанов и депутатите Пламен Нунев и Жельо Бойчев заминават на молитвена закуска в Белия дом.


Както биха казали някои зевзеци: „Нашта маса поздравява вашта маса! Яж, пий, Тръмп черпи!“ При това Цветанов ще участва и във форума по сигурността в Сената на САЩ, организиран от председателя на Комисията по отбраната сенатор Джеймс Инхоф и бившия министър на отбраната на Албания през периода 2005-2008 г. Фатмир Шейдиу. Темата на форума е многозначителна: „Актуални предизвикателства пред Югоизточна Европа и противодействие на злонамереното влияние на Русия в региона“. Сякаш не Тръмп, а Путин заплашва да изпрати войски във Венецуела, които да свалят избрания легитимно президент Николас Мадуро и да го заменят с „временния президент“ Хуан Гуайдо! Впрочем, българското правителство в лицето на МВнР „призна“ председателя на венецуелския парламент за временен президент на страната. Това стана след като Тръмп го обяви за „временен президент“ и ЕП повтори като ехо казаното от американския лидер. Казват, че във Венецуела имало недоволство от инфлацията и липсата на храни и медикаменти, но забравят да споменат за санкциите, наложени на Каракас от САЩ. В САЩ няма ли недоволство и протести срещу Тръмп. Ами „жълтите жилетки“ във Франция. Ако от Каракас заявят, че признават Нанси Пелоуси за временен президент на САЩ, дали т.нар. „международна демократична общност“ ще поиска Тръмп да си ходи? Впрочем ако Мадуро реши да подаде оставка, съгласно Конституцията на Венецуела трябва да го замени не председателят на парламента Хуан Гуайдо, а вицепрезидентът. А що се отнася до икономическата криза и хипер инфлацията, те са следствие най-вече на санкциите, наложени от САЩ срещу Венецуела. Някои от кадрите с празни магазини, които ни се пробутват от „свободните“ медии, са направени в САЩ около урагана „Катрина“. А златото на Венецуела, за което тръбят че било натоварено на самолети и отнесено в Русия, всъщност е блокирано в една британска банка, благодарение на същите санкции. Президентът Радев не случайно призова правителството да не взема страна в конфликта във Венецуела, но какво да прави с тези, които имат уши само за Тръмп? Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види. Нашето правителство постъпва точно като в един виц за Настрадин ходжа. В дома му влязъл крадец и започнал да пълни чувала си, докато ходжата се правел на заспал под юргана. Когато крадецът си тръгнал, Настрадин ходжа го последвал с юргана на гръб. Щом прекрачили прага на къщата на крадеца, последният се обърнал и попитал: „Ти кой си и каква работа имаш тука?“. На което ходжата отвърнал кротко: „Нали се пренасяме у вас, та затова съм тук!“

Нашите „ходжи“ пък ходят на молитвени закуски в Белия дом. Какво пренасят там никой не знае. Известно е само това, което донасят. Например, „политическото решение“ за избора на F-16 Block 70. Нещо, което разбира се не е лобизъм…

Дано поне Тръмп да разбере, че България и Албания са страни от Балканите, а не от Африка. И дано Цветанов и Борисов да играят на лошото и доброто ченге. При което, според тоягата и случая, Цветанов се прави на русофоб и атлантик, а бившият огнеборец Борисов - на скрит русофил, путинофил и проевропеец. Пък може и Господ да пази България!

Европейските фондове си заслужават една литургия, нали? Боим се, обаче, че след излизането на САЩ от Договора за ракетите със среден и малък обсег, полето за маневриране на България ще се стесни. И, току виж правителството поискало от НС да му „разреши“ да започне преговори с Белия дом относно разполагането на американски ракети на българска земя. Евентуално решение за това също ще бъде обявено за „политическо“, което не означава, че съответства на българските национални интереси. Не и, докато българските националисти се делят фиктивно на русофили и русофоби, а фактически са евро и доларофили.

Както казваше един шегаджия: „Нашето знаме е месалят!“.

Разбирай, кърпата, с която някога покриваха изваденият от пеща топъл хляб.


 

Още по темата