Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 13 (26 март 2019) НЕ НИ Е ВИНОВЕН ЕС

НЕ НИ Е ВИНОВЕН ЕС

Е-поща Печат PDF

Доц. Пламен ДамяновБих искал да изразя едно  мнение относно написаното в статията „Господи, защо така стана с нашата България” във в-к „Нова Зора” от 8.01.2019 г. В статията се обвинява ЕС (респ. западните страни, които определят играта в Съюза). Авторът обвинява тези държави за всички беди и нещастия сполетели страната ни през злополучния преход към т.нар. „демокрация”. Безспорно всички констатации в статията са абсолютно верни. България наистина е обезкръвена икономически и най-вече демографски. Но дали за това са „виновни”  западните „демокрации” – Германия, Франция, Холандия, Великобритания и т.н. Да, те наистина работят в тази насока от 30 години, а преди това използваха продажници да плюят срещу своята Родина.

Можем ли да искаме от политиците на тези държави да мислят за доброто на България, не трябва ли това да е грижа на българските политици и държавници (ако изобщо има такива) ?  Трябва да си избием от главите мисълта, че света е място където се разхождат филантропи и благородни девици. Реалността е друга – светът е арена където кипи битка за оцеляване каквато битка кипи  между дивите зверове. Народите водят борба за съществуване и в нея ще оцелеят само по-силните и по-умните.

Не е виновен нито ЕС, нито САЩ , че нашите безмозъчни и продажни депутати не предотвратиха чрез съответните закони изтичането на квалифицирани специалисти в чужбина, а то е много просто – трябва да си платят образованието и после да ходят да слугуват на германци, англичани, американци и т.п. западняци. Не е виновен ЕС, че българските закони разрешават безконтролно изнасяне на капитали (добити с труда на българския народ) в чужбина. Не ни е виновен Запада, че българските специални служби не си гледат работата и допуснаха корумпирани предатели да оглавят страната, за което Добри Божилов правилно пише.

Изобщо не бива да виним  другите народи и техните водачи, че защитават своите, а не нашите национални  интереси. Това, дето вече 30 г. не е построена АЕЦ „Белене” си е по вина на българския управляващ „елит”. Трябва също да отбележим факта, че не всички напуснали страната са особено ценни специалисти. Повечето емигранти са несретници и дезертьори – кой уважаващ себе си човек ще напусне Родината си, вместо да живее и се бори за по-добър живот в нея, а не да слугува на чужди господари? Но това е друга тема.

Има и една друга истина  - много българи бягат в чужбина не само и не толкова заради икономически проблеми, а поради липсата на законност, ред и справедливост в България. Ето защо е нужно  прочистване на нацията от бандити, предатели, продажни политици и технитенклакьори. техни

Смятам, че трябва да се прекрати зловредната практика да прехвърляме вината на други страни и народи за нашите неблагополучия. За всички неудачи преди и след 1989 г. русофобите обвиняват СССР (Русия), преди това виновна за проблемите на България беше кайзерова, а после хитлерова Германия. Сега русофилите смятат, че за неблагополучията след 1989 г. е виновен Западът (респ. ЕС и САЩ). Някои се връщат още  по-назад, обвинявайки турците за завладяването ни, а не тогавашните наши (подобни на сегашните) некадърни и продажни управници.

Бих перефразирал  една известна мисъл така – на калпавия политик все някой отвън му пречи. Това е все едно овчарят да обвини вълците, дето са отмъкнали някое тлъсто агне, а не себе си, че не си гледа работата и не е опазил стадото.

Доц. Пламен Дамянов

ИИОЗ-БАН