Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 14 (2 април 2019) НЕ СЕ ОБРЪЩАМ С ГНЯВ НАЗАД

НЕ СЕ ОБРЪЩАМ С ГНЯВ НАЗАД

Е-поща Печат PDF

Среща на поетесата Надя Попова с плевенската общественост

 

На 27-ми март т.г., в ХГ „Светлин Русев“, по покана на областната организация на ПП „Нова Зора“ и творческо сдружение „Зора“ при Сдружение „Евраазия“, гражданите на град Плевен, имаха възможност да се срещнат с творчеството на един от най-талантливите творци на словото, поетесата Надя Попова. Разностранен и доказан талант, Надя Попова, е изтъкнат публицист и преводач на руска поезия, публицистика, философия, драматургия и проза. Едни от най-значимите имена на руската класика, както и поетите от „сребърния век“, наред с най-талантливите творци на съвременна Русия, са представени на български език чрез съвършеното преводаческо майсторство на Надя Попова – главен редактор на в. „Словото днес“, член на СБП и СБЖ, на българския ПЕН клуб, на Съюза на преводачите в България. Забележителна е дейността на Надя Попова и в Славянската литературна и артистична академия, но над всичко изброено стои неповторимия свят на нейните поетически вълнения. Възпитаничка на Литературния институт „Максим Горки“, тя успя между всеотдайната и дългогодишна работа в редакция Култура на програма „Христо Ботев“ на БНР и издателство „Народна култура“, да заяви още със стихосбирките си „Линия на Живота“, „Новолуние“, „Къщи за събаряне“, своето място в българската поезия и да го отстоява с неповторимата всеотдайност и взискателност на своето последващо творчество. Стихотворните й книги „Без словесни празници“ - 1993 г., и „Рисунки по памет“ - 2003 г., са не само категорично потвърждение на таланта й отличен с националните награди „Владимир Башев“ и „Извора на Белоногата“, но преди всичко са отговор на големите въпроси, които разтърсиха всяка българска душа обгорена от събитията в края на миналия и началото на новия век. Същевременно обаче те издават и характера на една жилава и неизтребима надежда, която съумява да живее в душата на артиста и поета, редом с чувството за стоицизъм и отстраненост от суетата.

 

Надя Попова


Както сама заявява Надя Попова, „на мен не са ми присъщи изкушенията на Фауст и Дориян Грей за вечна младост. За мен подобен избор не съществува, всичко преживяно е трябвало да се случи. И дори да не е трябвало, никога не съм се обръщала с гняв назад. Мнозина, споделя Надя, пренаписаха своите биографии, за да изглеждат низвергнати в едно минало, в което не са били нищо друго освен угодници. Но те забравят, че това се знае и помни“.

Такива и други мисли сподели Надя Попова със своите почитатели препълнили зала „Светлин Русев“. Тя прочете свои стихове и преводи от руски поети пред притихналото множество, в което сякаш на никого не му се искаше тази среща да свърши.

Певческата формация „Пендара“ с ръководител Магдалена Георгиева, внесе допълнителен емоционален щрих към това значимо културно събитие за града. Надя получи поздравителен адрес от Евгения Иванова, председател на областната организация на ПП „Нова Зора“ и председател на Сдружение „Евраазия“ от ръководството на българо-руския клуб „Дружба“, от много граждани на Плевен, които в разговор с нея измолиха за нова среща в близките месеци.