Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 16 (16 април 2019) ПРИМЕРИ ОТ ТУРСКА ДЕМОКРАЦИЯ

ПРИМЕРИ ОТ ТУРСКА ДЕМОКРАЦИЯ

Е-поща Печат PDF

Известна е фразата: „Не е важно колко са гласовете, а кой брои бюлетините“. Българският опит сочи, че също толкова важно е и кой поръчва да се „надпечатат“ стотици хиляди бюлетини, които да влязат в употреба, щом управляващите усетят, че губят изборите. Няма значение дали ще ги наричаме „костинбродски“ или други. „Имане къща не събаря“, казвали в едно крадливо село и когато валякът нощувал там, открадвали му предното колело и го скривали на тавана. По-късно някои замениха валяка с евтини апартаменти. Което е толкова „законно“, колкото и аморално. Важно е кой поръчва, кой пише и кой тълкува и прилага законите.

При последните местни избори в Турция наблюдавахме аналогични „законни“ и аморални маньоври от страна на губещите представители на властта. В хода на предизборната кампания емисари на управляващите обикаляха от къща на къща с фалшиви баджове на опозиционните партии и уверяваха гражданите, че те са изменили на принципите на Ататюрк, поради което не заслужават подкрепа. При предизборни спорове имаше дори убити, а на един привърженик на опозицията за една нощ му изсякоха лозите, с които 28 години е осигурявал хляба на своето и на още десетки семейства.

Но нищо не може да се сравни с отчаяните опити на властта да прикрие своя разгром в по-големите градове на Турция. Масово се оспорват пред Висшата изборна комисия (YSK) получените от опозицията резултати, настоява се за ново преброяване на гласовете, за отстраняване на победителите чрез скалъпени обвинения в подкрепа на терористични организации и водене на терористична пропаганда. Особен интерес представляват решенията на тази комисия за повторно броене на невалидните бюлетини, които са към 2 млн.. Вероятно затова лидерът на „Добра партия“ Мерал Акшенер нарече Ердоган „Топал юрдек“ („Куцото пате“). На колко ли ще я осъдят „за обида на държавния глава“?

В Къркларели (Лозенград) кметския пост спечели независим кандидат, но Висшата избирателна комисия (YSK) разпореди гласовете да се преброят наново. В Истанбул пък броиха наново невалидните бюлетини, при което към гласовете за кандидата на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм се добавиха нови: част от невалидните бюлетини бяха „валидизирани“ в ущърб на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу (Народнорепубликанска партия НРП). Само дето не се сетиха „да угасят свещите“…Иначе предаването на чувалите с бюлетини и изборни протоколи силно наподобяваше случилото се преди години в зала „Армеец“.

 

Още по темата