Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 24 (11 юни 2018) ВЕЧНИЯТ КРЪСТ НА ПОДВИГА

ВЕЧНИЯТ КРЪСТ НА ПОДВИГА

Е-поща Печат PDF

Уважаеми граждани на град Плевен,

Уважаеми гости на град Плевен,

Драги участници във фестивала на поетичната песен „Отечество“,

Приятели,

 

Аз съм гост на това културното събитие, но ми е вменена високата длъжност,  да дам началото на патриотичното надпяване, посветено на деня на Христо Ботев и на падналите герои за Свободата на България.

Малко е да кажа, че се вълнувам, че се опитвам да укротя думите, за да не пропусна онези, без които 2 юни би бил най-обикновен ден от календара.

2 юни е най-високият връх в стръмния път на Родината, изкачен с изранените нозе и изпепелената душа на нейния гениален син – великият поет на България – Христо Ботев. Той е осветен от неговата кръв, омълнен е от неговия титаничен дух, от пламенната му любов към поробеното Отечество. Това е денят, в който „Земя и небо, звяр и природа“, разчетоха като име на безсмъртието великото прозрение на поета: „Тоз, който падне в бой за Свобода, той не умира!“.

Някой беше казал, че всяко поколение трябва да се бори за свободата си. Но подвигът на Ботев и онези 205 верни на смъртта и обречени на свободата негови другари, начертаха с кръвта си, „по скали и по орляци“, вечните ориентири на своя ненадминат пример в несвършващите битки за Свободата. За тях и за нея са вечните песни на България. За тях и за всички, които „в редовете на борбата“, найдоха своя гроб, е нашата молитва днес.

Пейте, братя и сестри. Пейте и дано да ви чуе цяла България. Най-истинска и необходима, и най-страшна за врага, е онази песен, която е продължение на плача. България се научи да пее, тъй както през сълзи се пей. Да даде Бог вашата песен да обходи от край до край цялата българска земя! Избършете с вашата песен очите на скръбните ни майки и сестри и запалете огъня във всяко българско мъжко сърце! Дано чуе то и нека Бог му припомни, че подвигът и саможертвата в името на Родината е вечният кръст под нашето свещено духовно небе. Нека да бяга пред вашата песен всяко зло, нечестиво и поганско! Нека да настане нов ден за България, ведър и паметен, в който народът и Отечеството ще пребъдат и тяхната молитва към Честния Кръст ще бъде слята с волята за Свободата на България.

 

„Да воскреснет Бог и пусть расточатся врази Его!“.


 

 

Още по темата