Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 26 (25 юни 2019) ПАК ДЪРПАТ МЕЧКАТА ЗА ОПАШКАТА

ПАК ДЪРПАТ МЕЧКАТА ЗА ОПАШКАТА

Е-поща Печат PDF

Полският президент Анджей Дуда беше на посещение във Вашингтон, където се срещна със своя американски колега Доналд Тръмп. Тази среща и подписаните споразумения между двете страни са част от налаганото от САЩ и НАТО значително нарастване на военния потенциал, насочен против Русия. Като демонстрация на военна мощ и военно сътрудничество скъпо струващият ( и уж „невидим“ за радарите) боен самолет F-35 показно прелетя над Белия дом докато Тръмп и Дуда стояха на моравата със своите „първи дами“.

По време на срещата на двамата президенти Тръмп топло похвали Анджей Дуда и напълно игнорира зададените му от журналистите плахи въпроси, отнасящи се до недемократичните вътрешнополитически прояви на управляващите в Полша. През последните години с пълната подкрепа на американската политика от правителството на крайно дясната Партия на реда и справедливостта, в която членува Дуда, разгърна кампания на ксенофобия и антисемитизъм, прибягна към исторически фалшификации, наложи забрана върху самото споменаване на антиеврейските престъпления на полските антисемити, предприе преследване и действия на отмъщение против водещи историци, изследващи Холокоста.

Президентите Тръмп и Дуда подписаха декларация за военно сътрудничество и два меморандума за разбирателство между (САЩ и Полша) двете страни. По думите на Тръмп декларацията за военно сътрудничество показвала, че САЩ и Полша са свързани от стратегическо партньорство, общи ценности, споделени цели и много силно приятелство. Въпросната декларация предвижда разполагането в Полша на нови 1000 американски военнослужащи към вече присъстващите там 5000 души, както и на ескадрон от военни дронове. Полското правителство, което неотдавна отказа на 300 хил. стачкуващи учители повишение на заплатите, защото „няма пари“, сега пое задължението да заплати всички разходи за инфраструктурата, необходима на новия американски военен контингент. Тръмп гледа благосклонно на идеята в Полша да се създаде постоянна американска база, наричана от някои „Форт Тръмп“. Управляващите във Варшава от много години настояват за постоянно американско присъствие в страната си.

Полското правителство желае да закупи от САЩ няколко реактивни самолети-изтребители F-35, продукт на най-скъпо струващата военна програма в историята, като всеки един от тях ще е с цена около 100 милиона долара. Полша вече закупи през 2018г. американска ракетна система „Пейтриът“ на стойност 4,7 милиарда долара. Освен това правителството във Варшава има амбицията до 2030г. да увеличи военните разходи до 2.5% от Брутния вътрешен продукт на страната.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг радушно приветства разполагането на допълнителни американски войски в Полша. Според него това показвало силата на трансатлантическите връзки, както и отговорността на САЩ към защитата на европейската сигурност. На свой ред Кремъл заяви, че руското военно ръководство внимателно следи американското военно натрупване в Полша и взема нужните мерки да не бъде застрашена сигурността на Руската федерация.

Белият дом отдава подчертано значение на своя стратегически съюз с дясното полско правителство. Полският президент Дуда посещава Вашингтон вече за втори път откакто Тръмп встъпи в длъжност в началото на 2017г. През последните години Полша се е превърнала във все по-значим съюзник на САЩ както по отношение на подготовката за война против Русия, така и по отношение на конфликта на САЩ с Германия и Евросъюза. По време на посещението си във Варшава през юни 2017г. Тръмп подкрепи дясната политика на полското правителство и го възхвали като важен съюзник на САЩ против Москва и Берлин. Очевиден е стремежът на Тръмп да се създаде съюз между различни десни идори про-фашистки режими в Източна и Централна Европа, предназначен да воюва както против Русия, така и против Германия. А в началото на 2019г. във Варшава се състоя „военна“ среща на високо равнище, на която домакини бяха съвместно САЩ и Полша, а от американска страна присъстваше държавният секретар Майк Помпео. Срещата пряко се отнасяше до подготовката за война против Иран.

Тесният съюз между САЩ и Полша в увеличаването на напрежението с Русия, както  и по други въпроси на външната политика представлява значителен фактор в нарастващите напрежения между САЩ и Евросъюза , в частност между американската агресивност и реваншистките кръгове в Германия, които са по-предпазливи по отношение на Русия, Иран и други горещи точки на света. По време на пресконференцията си след срещата с Анджей Дуда президентът Доналд Тръмп нееднократно отправи остри нападки срещу Германия. Той разкритикува правителството в Берлин за това, че не увеличавало достатъчно своите военни разходи, както и за участието си в строителството на руско-германския газопровод „Северен поток-2“, срещу който от година протестират САЩ, Полша и Украйна. Тръмп съобщи, че неговата администрация разглеждала въпроса за налагане на санкции на Германия заради „Северен поток-2“. „Ние защищаваме Германия от Русия, а Русия получава милиарди и милиарди долари от Германия“, оплака се Тръмп. Според американския президент „Северен поток-2“ правел Германия „заложник на Русия в случай, че нещата отидат на лошо“, т.е. в случай, че има война. За разлика от Германия Полша, която е „нашият голям приятел“ по думите на Тръмп, се е съгласила да закупи от САЩ 2 милиарда кубически метра американски втечнен естествен газ за сумата 8 милиарда долара! (За сравнение руският естествен газ е с около 30% по-евтин поради сложната технология на обработка и транспортиране на американския газ). В ръцете на САЩ втечненият газ е важно оръжие за отслабването на ролята на руския газ в Европа и Азия.

Консервативният полски вестник „Жечпосполита“ приветства резултатите от срещата Тръмп-Дуда и ги тълкува като признак, че Полша „задминава Русия“. Според вестника в условията на „руска агресия против Украйна“ от 2014 г. за своята сигурност Полша зависела именно от САЩ, докато Европейският съюз и Германия не били нейни надеждни военни съюзници и при това имали „погрешни схващания за Русия“.


(Clara Weiss  WSWS, 14 June 2019)


 

Още по темата