Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 33 (13 август 2019) СВИНЩИНИ В ЗАДНИЯ ДВОР НА ЕВРОПА

СВИНЩИНИ В ЗАДНИЯ ДВОР НА ЕВРОПА

Е-поща Печат PDF

Последните две години от „най-успешното“ управление, това на Бойко Борисов, с право могат да се нарекат чумави. Миналата година властта избиваше овцете и козичките на стопаните в Странджа, тази година изтребва дивите и питомните прасета по четирите краища на страната. Екзекуцията, наричана за благозвучие евтаназия, започна в областите от Североизтока: Русе, Силистра, Добрич, Разград и Шумен. След това обхвана постепенно цяла Северна България, включително Свищов, Лом, Плевен и Видин. Накрая хаосът се прехвърли в областите Сливен, Ямбол, Пазарджик, Пловдив, Хасково и Родопите.

Когато броят на огнищата на заразата надхвърли 52, а няколко десетки кметове отказаха да изпълнят безумните нареждания на по-горе стоящите власти да избият прасетата, отглеждани в дворовете на дребните стопани, „Премиерът Слънце“ изпълзя от анонимност. Той се появи като градоносен облак на среща с представители на медиите, за да „отговори“ на въпроси относно предприетите от правителството мерки за пресичане на епидемията по свинете и за минимизиране на последиците от кибер атаката срещу НАП. Хакването на информационните масиви на приходната агенция беше квалифицирано от специализираната прокуратура и ГДБОП като „кибер тероризъм“ и „Ай Ти Чернобил“. Макар че ако хакерската ОПГ е искала да търгува с личните данни на българите, нямаше да ги пусне в интернет и да ги предостави на телевизиите и сайта „Биволъ“. Единственото логично обяснение на това хакерско хулиганство, е привличането на държавата и нейните агенции като потенциални клиенти на фирмата за кибер сигурност „ТАД Груп“.


Поставихме в кавички думата „отговори“, когато споменахме за срещата на премиера с медиите, понеже Борисов най-напред нахока една журналистка, осмелила се с лист в ръка да му задава въпроси. И то не въпроси за „успехите“ на правителството и построените или ремонтирани от него „стотици“ километри магистрали, опери, театри, църкви, джамии, училища и детски градини, а за най-шумния провал с хакването на НАП и изтичането от нейните и на прокуратурата сървъри на личните данни на милиони граждани. Между тях и личните данни на самия Борисов, на главния прокурор Цацаров, на магистрати и съдии от различен ранг. „Кво са ти написали? А, кво са ти написали?“, крещеше Борисов на нещастната журналистка, дръзнала да му чете въпросите си от лист. Ако беше по-нахална, жената можеше да му отговори, че го прави, понеже е чела само „Винету“, но както и да е. Премиерът очевидно си изкарваше на нея яда, заради казаното от търговския директор на фирмата за киберсигурност „ТАД Груп“, Георги Янков. Според прокуратурата, в частен разговор той бил казал: „Правителството трябва да си замине с всички.С всички!“ Да не говорим за хакера, който се представи за руснак, женен за българка, квалифицирайки на английски българското правителство като „умствено изостанало“. Прощават ли се такива неща?

Ако вярваме на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов, обаче, хакерите се надявали да хванат неподготвени контратерористите, но ги „хванали за шлифера“! Те разбили паролите на компютъра на 20-годишния Кристиян Бойков „с хитрост и лукавство“, проследявайки записи от камерите за видеонаблюдение на фирмата „ТАД Груп“. Кристиян Бойков бил действал по нареждане на своите началници, а пък те изпълнявали нарежданията на външен поръчител. Крайната цел на хакването била свалянето на българското правителство. Обаче кибер терористите били станали жертва на собствената си система за сигурност, разговаряйки пред камерите за наблюдение, докато пълнят аудиофайлове. На такива обяснения може да клъвне само двукрако прасе, но за съжаление премиерът ги е приел за чиста монета. „Те си го казаха. Някой умишлено иска да сваля правителството!“, оплака се Борисов. Оставаше само да каже, че същият този душманин на правителството е пуснал у нас и африканската чума по свинете. Но, тъй като чумата върлува на много широка територия – от Грузия през Русия, Китай, Полша и балтийските републики, до България, Румъния и страните от Централна Европа, ясно е, че зад епидемията стоят държави, не отделни лица. И тези държави трябва да са крупни производители на свинско месо, които си осигуряват нови пазари. Китай, който ликвидира 200 млн. прасета и Русия, която внася свинско от чужбина би трябвало да отпаднат от кръга на заподозрените „пакостни държави“. Но Америка, която Тръмп обеща да направи отново велика, неведнъж е доказвала възможностите си за биотероризъм. Наскоро в пресата изтече информация, че Пентагонът разработвал биологично оръжие, базирано на насекоми. Какво ли да си мислим при задния двор на Европа за нилската треска? Погледнато по-нашироко не е ли логично Вашингтон да саботира животновъдството на Стария континент, който се явява световен икономически играч и конкурент в търговските войни на САЩ.

Засега властите у нас поддържат тезата, че чумата е пренесена от диви прасета, преплували Дунава, или промушили се през рехавата телена ограда по сухопътната граница с Румъния. Новото, което Борисов добави е твърдението, че чумата е внесена от румънските туристи. Те си носели храна и след като я консумирали, хвърляли остатъците където заварят. Те така обясняваха и в началото за африканската чума! Африкански студенти яли заразени консерви и ги хвърлили през прозореца на влака?! Някъде в Грузия, по една слушайност обаче на тази теритоприя, по сведение на информирани, се намират и две биологични лаборатории на Пентагона. Това – там! А у так, вредата от туризма на Ангелкова ще да е по-голяма от ползите от него за хазната, хотелиерите и концесионерите на плажовете по българското Черноморие. Ако не вярвате, станете камериерки в „Слънчев бряг“ и чакайте да ви нарита някой пиян шведски турист. Него няма да го тикнат в затвора, ще се размине с дребна глоба, но вас съдът като нищо ще ви осъди да платите разноските по делото. А ако отидете да плажувате в нашите морски курорти, концесионерите ще ви одерат живи с такси за плажен чадър или шезлонг. За компенсация, ще ви свири музика в ушите докато сте живи, въпреки антишумните кампании на Валери Симеонов. Опитайте се да разпънете хавлия на плажа и държавата ще ви глоби. Кемпери може, хавлии не може! Как тогава българинът да предпочете родното море пред плажовете в Гърция и Турция? Как да не прокълне по адрес на българските власти и избраните от тях с нагласени обществени поръчки концесионери: „Чумата да ви тръшне!“ Това пожелава българинът и на виновниците за информационния и свинския Чернобил, при който посред лято трябва да прави Коледа, или да преглъща сухи слюнки, докато ветеринарите, вместо да му лекуват и имунизират стоката, я тровят и загробват. В други страни ветеринарите лекуват животните, предпазват ги от болести, а у нас работят като касапи и гробари на животинска плът! Така, санким, щяло да бъде спасено промишленото свиневъдство в България – като интересите на собствениците на едно или няколко прасета бъдат пожертвани заради бизнеса на крупните свинекомплекси. Собствениците на последните обещават догодина да дадат прасенца на пострадалите, но едва ли опарилите се веднъж ще рискуват да повторят упражнението евтаназия през 2020 г. или след това.

Борисов казва, че не можело да се протестира против чумата, както не можело да се протестира и против рака. Но не обясни, защо раково болните у нас не ги убиват направо, а ги мъчат чрез липсата на скъпоструващи лекарства. Въпреки всички безумия на „реформаторите“ на здравеопазването, някои раково болни успяват да преборят болестта. А чумави, за щастие, още няма сред хората! На стопаните на прасетата, обречени на евтаназия без да е доказано заразяване с чума, премиерът обеща по 300 лева обезщетение, но не им каза, че ще ги вземе пак от техния и на децата и внуците им гръб. В краен случай, ще емитира нов дълг, както за изтребителите F-16 Block 70, за които получи поздравления от Държавния департамент на САЩ. Вероятно Борисов ще оправдае и новия борч с коледните и великденските надбавки на пенсионерите.

„Тъй върви светът, лъжа и робство на тази пуста земя царуват“, пише Ботев преди век и половина. Сякаш го е написал за днешното чумаво, чернобилско време, когато властта започна да вижда зелени човечета дори около поливните пръскачки пред парламента. Една прокурорка обяви, че и те били хакнати, така че да полеят височайшите посетители на Народното събрание. Да ги поръсят за здраве, значи. Или да ги изкъпят от  полепналата по тях мръсотия?

Очевидно властта вече боледува от прекалено дългия си престой в кочината на фермата, в която тя самата превърна България. „На маймуни ни направихте!“, би казал Бай Ганьо. Но диагнозата на народа за заболяването на властта не е африканска чума, а по-скоро шизофрения. В унисон с казаното от шефа на ГДБОП Спиридонов за хакерите, превърнали се в жертви на собствената си система за видео наблюдение, можем да кажем, че и управляващите станаха жертви на собствената си система за (не)сигурност. Не пред охранителните, а пред телевизионните камери те станаха за смях, опитвайки се „да хванат бога за шлифера“. Калинките във властта станаха толкова много, че просто ще счупят клона, на който са накацали. И няма кой да изхвърли най-некадърните, подобно на намърсували се котараци. Защото резервната скамейка на Борисов е по-къса и от тази на ПФК „Левски“, който беше разгромен от АЕК „Ларнака“ с общ резултат 0:7 и отпадна още в първия кръг на Лига „Европа“. При тази къса резервна скамейка, вероятността Борисов да направи големи промени в кабинета или да подаде оставка, е нищожна. И без друго при него вече „няма никой“. Но в политиката никога не казвай никога. Ако Борисов не иска да плати милиардите за непроизведените още американски изтребители F-16 Block 70, трябва да хвърли кърпата преди 1 септември 2019 г. Така поне веднъж ще направи българския народ щастлив. Ще поживеем, ще видим!


В известен смисъл всички резервни състезатели на властта са „чумави“. От замесените в „Суджукгейт“, „Кумгейт“, „Ограда гейт“, „Паспортгейт“, „Апартаментгейт“, „Къщи за тъщи гейт“, до „НАП-лийкс“ и свинския „Чернобил“. Ако смяната на кадрите не променя нищо, значи трябва да се смени кадровикът. Така правят ръководителите на футболните клубове в България. А в съседна Румъния един министър на вътрешните работи подаде оставка след само шест дена на поста. Причината е известна: отвличането, изнасилването и убийството на едно 15-годишно момиче.


 

Още по темата